Päivitetty: 1.6.2024

Miten sinä kehittäisit kotikaupunkiamme julkisin varoin?

Osallistuva budjetointi (OSBU) on toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Taustalla on ajatus suorasta ja osallistuvasta demokratiasta, jossa asukkaat päättävät, miten kunnan käytössä olevia julkisia varoja käytetään. Monet kunnat ovat OSBUa onnistuneesti toteuttaneet ja nyt on aika laittaa ideatalkoot pystyyn Heinolassa.

OSBUn äänestys on päättynyt

OSBUn toimintamallin seuraava vaihe on nyt äänestyksessä eniten ääniä saaneiden ehdotusten toteuttaminen. Tänä vuonna äänestykseen nousi 25 ehdotusta. Äänestäjiä oli 31,7% enemmän kuin viime vuonna. Jokaisella äänestäjällä oli mahdollisuus valita enintään kolme suosikkikohdetta.

Eniten ääniä saaneet kohteet, joiden toteutuksen arvioitu yhteissumma on 50 000€

 • Puistoruokailu (8,6% äänistä)
 • Skeittausmahdollisuuksien parantaminen (7,5% äänistä)
 • Lapset ilmaiseksi uimahalliin (6,6% äänistä)
 • Teemavalaistua rautatiesiltaan (6,5% äänistä)
 • Koulujen päättäjäiset (5,9% äänistä)
 • Nuotiopaikka Sepänniemeen (3,3%)

Sepänniemen nuotiopaikka ei ollut kuudes äänestyksen perusteella, mutta se oli seuraava budjettiin mahtunut toteutus.

Tilannekatsaus OSBUn toteutettaviin kohteisiin

 • Puistoruokailu: Toteutetaan jälleen 3.-28.6.2024 pois lukien pe 21.6.2024. Ruokailu järjestetään ma, ke ja pe klo 10.30-12 tai niin kauan kun ruokaa riittää. Tarjoilla keittoruokaa, ota mukaan omat astiat. Tarjoilupaikkana toimii viime kesän tapaan Tarhan pihan, Maaherrankatu 7.
 • Skeittausmahdollisuuksien parantaminen: Harrastajat ovat kokoontuneet ideoimaan parantamismahdollisuuksia. Skeittihallin lattia pestään ja Sinilähteen skeittialuetta kunnostetaan rahan sallimissa raameissa.
 • Lapset ilmaiseksi uimahalliin: Perjantaisin alle 15-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi uimahalliin. Aikavälillä 8.3.-19.4.2024 edun on käyttänyt 289 lasta ja nuorta, eli rahaa on kulunut vasta 951,86€.
 • Teemavalaistus rautatiesiltaan: Teemavalaistus asennetaan kun rautatiesillan maalauksen yhteydessä, näin voimme hyödyntää samat rakennustelineet. Sillan maalauksen on arvioitu valmistuvan marraskuussa 2024.
 • Koulujen päättäjäiset: Nuoret ovat ideoineet tilaisuutta ja esiintyjiä. Päättäjäiset järjestetään 1.6.2024 Kylpylänrannassa. Paikalla Dj ja esiintyjänä Tuuli. Tapahtumassa tarjolla pientä purtavaa. Tilaisuus kestää noin 4 tuntia.
 • Nuotiopaikka Sepänniemeen: Nuotiopaikan rakentaminen aloitetaan Sepänniemeen Voudinlahdenraitin kaupungin puoleiselle rannalle toukokuun aikana.

Ehdotukset 2024:

 1. Koirapuisto Jyränköön
  Kuvaus: Koirapuisto Kalliojärvenkadun reunaan Hoilonpuiston viheralueelle (paikka saattaa tarkentua/muuttua). Budjetin salliessa koirapuistoon hankitaan myös agilityvälineitä. Koirapuiston aidat kuten Tommolan, Sepänniemen ja Rainion koirapuistoissa.
  Budjetti: 5 000–8 000
  Saadut äänet: 3,5%
 2. Koirapuisto Kirkonkylään
  Kuvaus: Koirapuisto Lispeläntien viheralueelle Salen taakse (paikka saattaa tarkentua/muuttua). Koirapuiston aidat kuten Tommolan, Sepänniemen ja Rainion koirapuistoissa.
  Budjetti: 5 000
  Saadut äänet: 1,9%
 3. Nuotiopaikka Sepänniemeen
  Kuvaus: Nuotiopaikka Sepänniemenpuistoon (paikka tarkentuu). Toteutus kuten Tommolan tulipaikka, ei katosta.
  Budjetti: 2 000
  Saadut äänet: 3,3%
 4. Arboretum Niemelä
  Kuvaus: Möljänpuiston ja Muonamiehenraitin kiinnostaville puille teetetään kauniisti kuvitetut infokyltit (noin 50 kpl). Kylteissä mahdollisesti qr-koodi, joka ohjaa tarkempaan tietoon.
  Budjetti: 3 000–4 000
  Saadut äänet: 2,4%
 5. Maamuraali vanhoille tenniskentille
  Kuvaus: Järjestetään taidekilpailu, jossa ideoidaan maataide Maaherranpuiston vanhoille tenniskentille. Maassa voisi olla kuvioita, jotka houkuttelevat leikkiin. Toivotaan toteutettavan ohjatusti yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Taideteos on aluksi väliaikainen, mutta se voidaan mahdollisesti myöhemmin toteuttaa materiaalin uusimisen yhteydessä kaupungin omana työnä.
  Budjetti: 5 000–7 000
  Saadut äänet: 2,1%
 6. Sähkökaappitaidetta kaupunkiympäristöön
  Kuvaus: Järjestetään taidekilpailu, jossa ideoidaan kaupunkitilan elävöittämistä sähkökaappitaiteella. Sähkökaappeja voi elävöittää esimerkiksi maalauksin, valokuvin, kirjoituksin ja veistoksin. Toivotaan toteutettavan ohjatusti yhdessä lasten ja nuorten kanssa.
  Budjetti: 5 000–7 000
  Saadut äänet: 5,3%
 7. Aurinkosuoja Kylpylän uimarannalle
  Kuvaus: Talveksi irrotettava Aurinkopurjemaja Kylpylän uimarannalle. Aurinkopurjemaja on samanlainen kuin Sinilähdetalolla.
  Budjetti: 3 000–4 000
  Saadut äänet: 3,1%
 8. Ulkokuntosali Sinilähteelle
  Kuvaus: Kestäviä ulkokuntoiluvälineitä Perosentien leikkipuiston yhteyteen Sinilähteelle budjetin mukaan. Yhden idean budjetti saa olla maksimissaan puolet koko vuoden OSBU-budjetista.
  Budjetti: 25 000
  Saadut äänet: 4,0%
 9. Skeittausmahdollisuuksien parantaminen
  Kuvaus: Toteutusta suunnitellaan yhdessä skeittaajien kanssa.
  Budjetti: 10 000
  Saadut äänet: 7,5%
 10. Lapset ilmaiseksi uimahalliin
  Kuvaus: Noin 1250 alle 15-vuotiasta lasta ilmaiseksi uimahalliin perjantai-iltapäivisin.
  Budjetti: 5 000
  Saadut äänet: 6,6%
 11. Avantosuihku uimahalliin
  Kuvaus: Kylmäaltistuksen hyödyt pehmeästi sumujäähdytteisellä avantosuihkulla.
  Budjetti: 4 000
  Saadut äänet: 5,1%
 12. iWall seinä
  Kuvaus: Peliseinä haastaa lapset ja nuoret liikkumaan välitunneilla tai vapaa-aikana. Peliseinä voisi olla koulujen yhteiskäytössä, nuorisotilassa tai mahdollisesti myös kirjastossa.
  Budjetti: 25 000
  Saadut äänet: 2,7%
 13. Polkupyörien huoltoasema torille
  Kuvaus: Manuaalinen pyöränpumppu on varustettu jalkapolkimella ja monikäyttösuulakkeella. Monikäyttötyökalut, kiintoavaimet ja kuusiokoloavaimet on kiinnitetty huoltopisteeseen ketjulla. Huoltopaikkoja on kahdelle pyörälle samanaikaisesti, korkeutta voi säätää.
  Budjetti: 6 500
  Saadut äänet: 2,0%
 14. Uudenvuoden lasershow
  Kuvaus: Korvataan uudenvuoden ilotulitus laservalonäytöksellä.
  Budjetti: 20 000
  Saadut äänet: 5,2%
 15. Teemavalaistus rautatiesiltaan
  Kuvaus: Valojen ohjauslaitteen avulla mahdollistetaan erilaisten teemapäivien valaistukset rautatiesiltaan.
  Budjetti: 10 000
  Saadut äänet: 6,5%
 16. Puistoruokailu
  Kuvaus: Kesän 2023 toteutettuun malliin yhteisöllinen ja maksuton ruokailu kaikille kaupunkilaisille.
  Budjetti: 7 000
  Saadut äänet: 8,6%
 17. Heinola -visa
  Kuvaus: Suunnistus Heinolan rantoja pitkin Heinola-aiheisilla tietokilpailukysymyksillä. Toteutus valmiilla sovelluksella.
  Budjetti: 13 000
  Saadut äänet: 2,0%
 18. Vanhusten ja lasten kohtaaminen
  Kuvaus: Opetetaan lapsille ja nuorille, miten tuotetaan iloa ikärikkaille. Tehdään mahdollisuuksien mukaan kouluista ja päiväkodeista retkiä ikäihmisten luo ja valmistellaan sinne erilaisia esityksiä. 
  Budjetti: 5 000
  Saadut äänet: 5,6%
 19. Vanhusten virikeryhmä
  Kuvaus: Vanhuspalveluihin viriketoimintaa, jossa esimerkiksi viedään vanhuksia ulos tai leivotaan heidän kanssaan.
  Budjetti: 5 000
  Saadut äänet: 5,1%
 20. Koulujen päättäjäiset
  Kuvaus: 
  Turvallinen, päihteetön ja iloinen koulujen päätöstapahtuma. Budjetti käytetään esiintyjiin, tekniikkaan ja järjestyksenvalvontaan aidatulla Kylpylän uimarannalla.
  Budjetti: 15 000
  Saadut äänet: 5,9%
 21. TikTok -tanssikurssi
  Kuvaus: Lapsille ja nuorille suunnattu TikTok -tanssikurssi, jossa opetetaan erilaisia lyhyitä tansseja.
  Budjetti: 2 000
  Saadut äänet: 0,6%
 22. Lukutoukka -kisa
  Kuvaus: Lasten ja nuorten lukemisen mestaruuskilpailu, jolla kannustetaan lukemaan. Tavoite voisi olla esimerkiksi 10 000 kirjaa.
  Budjetti: 5 000–8 000
  Saadut äänet: 1,4%
 23. Lasten kulttuuritapahtumia
  Kuvaus: Lisää lasten kulttuuritapahtumia, kuten konsertteja, teatteria, nukketeatteria ja taikureita.
  Budjetti: 5 000
  Saadut äänet: 4,2%
 24. Turvallisin nuoruus -kampanja
  Kuvaus: 
  Lyseonmäen yläasteelle turvallisuuskulttuurin parantamiskampanja, jossa nuoret aktivoidaan parempaan turvallisuusajatteluun turvallisuusideakilpailulla. Hyvät palkinnot!
  Budjetti: 3 000
  Saadut äänet: 3,4%
 25. Kepparirata perhepuistoon
  Kuvaus:
   Kepparirata, jossa voi järjestää leikkimielisiä kepparikilpailuja, kuten estekilpailuja ja askellajiratoja. Hommataan kepparivälineistöä perhepuisto Bongariin lainattavaksi.
  Budjetti: 5 000
  Saadut äänet: 2,0%

Heinolan kaupungin OSBU-budjetti vuosille 2022–2024 on 50 000 euroa/vuosi.

Vuoden 2024 OSBU ideointi- ja jatkokehittelyvaihe päättynyt

Ideoita annettiin kaikkiaan 88. Ideoita saapui 33 % enemmän kuin viime vuonna. Osallistuvan budjetoinnin eli OSBUn toimintamallin ensimmäinen etappi oli ideavaihe. Ideointivaiheen aikana 1.–31.10.2023 kaikenikäiset heinolalaiset saivat esittää ideoita oman asuinalueensa tai koko kaupungin kehittämiseksi. Ohjenuorana oli, että ideoiden tulee sopia annettuun budjettiin ja että ne ovat kaupungin toteutettavissa. Halutessaan idean saattoi kytkeä annettuihin teemoihin tai sitten ehdottaa jotain ns. laatikon ulkopuolelta. Ideoista 95,5 % tuli kaupunkilaisilta ja yrityksiltä ja yhteisöiltä 4,5 %.

Asukkaiden lähettämät ideat jakautuivat teemoittain seuraavasti:

 • vapaa-aika ja harrastaminen / 35,2 %
 • ympäristö ja luonto / 23,9 %
 • lapset ja nuoret / 21,6 %
 • Muu, mikä? / 19,3 %.

Ensimmäisellä karsintakierroksella karsitaan pois sellaiset ideat, joiden toteuttaminen ei varsinaisesti kuulu kaupungille vaan esim. yksityiselle rakennuksen omistajalle tai yritykselle jne. Näitäkin ehdotuksia pyritään välittämään mahdollisille eri toteuttajatahoille. Seuraavassa vaiheessa ideoita käsitellään yhteiskehittämistyöpajassa.

Etusivu