Ihmisiä Tommolatuvalla

Päivitetty: 7.6.2024

Tommola on mainettaan parempi paikka ja sopii erittäin hyvin lapsiperheille. Alueella on lukuisien omakotitalojen lisäksi paljon aktiivisia kerrostaloja, erinomainen kauppa, juuri uusittu leikkikenttä, koirapuisto, pitkä rantaraitti ja ne Tommolankadun lehmukset vasta upeita ovatkin.

Tiistaina 1.11.2022 järjestettyyn Terveisiä Tommolasta -tapahtumaan osallistui parikymmentä asukasta. Paikalla oli kaupungin edustajina kaupunginarkkitehti Harri Kuivalainen, asemakaava-arkkitehti Katri Kuivalainen, rakennuspäällikkö Ari Matteinen ja kaupunkimuotoilija Noora Kumpulainen. Tommolan nykytilaa ja tulevaisuutta olivat pohtimassa myös vapaaehtoistyönjohtaja Teija Naakka sekä Etsivä vanhustyön edustajat Jyränkölän Setlementistä.

Jyränkölän Setlementin ylläpitämä Perä-Tommolassa sijaitseva Tommolantupa täyttyi aktiivisesta puheensorinasta, mutta myös naurun helähdyksistä. Yksi tapahtuman tavoitteista olikin löytää Tommolantuvalle käyttöä. Osa asukkaista oli kiinnostuneita erilaisista tapahtumista ja tapaamisista, mitä Tommolantuvalla voitaisiin järjestää. Nyt vain tarvittaisiin ne ihmiset, jotka toimintaa voisivat organisoida, kun Tommolan asukasyhdistystäkään ei enää ole.

Ihmisiä Tommolantuvalla

Toinen tapahtuman tavoitteista oli aloittaa vuoropuhelu asukkaiden ja kaupungin välillä. Ensimmäiseksi käytiinkin läpi kaikki terveiset, joista suurin osa koski ajonopeuksia. Vuorikadun ylittäminen koettiin vaaralliseksi. Yksityisautoilu on ongelma myös Tommolankadulla. Käkikatu ja Anjalankatu mainittiin myös. Ajonopeuksien valvonnasta päättää aina poliisi. Tommolan nopeudet ovat poliisin tiedossa ja poliisi näkyy alueella tasaiseen tahtiin. Hidasteet aiheuttavat tärinää ja rakasliikenne kärsii niistä paljon. Asennekasvatus olisi paikoillaan. Matalampien ajonopeuksien lisäksi toivottiin linja-autopysäkkiä Tehtaantielle ja puomia Tommola-talon pihalle “ajoharjoittelun” estämiseksi.

Toinen merkittävä asia asukkaille oli koulun kohtalo. Myös turvalliset kävelyreitit Kailaan kouluun huolettivat. Oppilasmäärää tarkkaillaan ja ennusteiden mukaan oppilasmäärä pienenee pienenemistään. Asukkaat näkivät koulun kuitenkin tärkeänä elinvoimatekijänä. Onko kaupunki huomioinut laskelmissaan sukupolvien vaihtumisen? Tommolassa on tällä hetkellä paljon yksin asuvia omakotitaloissa. Jossain vaiheessa talot tyhjenevät ja sinne voi muuttaa lapsiperheitä. Näin on jo käynyt muutamien talojen kohdalla.

Juuri uudistettu uimaranta herätti myös paljon keskustelua. Vanhalla puoli kilometriä alavirrassa sijaitsevalla uimarannalla on parempi luonnonhiekkainen ranta, miksi uimaranta ylipäätään siirrettiin? Siirto on tapahtunut vuosikymmeniä sitten. Syynä on voinut olla esimerkiksi parkkipaikat, jotka näyttävät olevan haaste vähän joka puolella. Osa rannoista on virallisia, osa ei. Valvontaa suoritetaan ainoastaan Kylpylän uimarannalla. Vanhalla Tommolan uimarannalla saa toki käydä uimassa.

Osa asukkaista koki, että varsinkin Perä-Tommola kaipaisi profiilin nostoa. Perä-Tommolaan toivottiin ulkojäätä ja tulipaikkaa. Jalkapalloverkotkin olisi hyvä uusia. Lautakunnan päätöksen mukaan ulkojää tehdään kuitenkin Etu-Tommolaan. Tulipaikalle hyvä sijainti voisi olla esimerkiksi leikkikenttä tai sitten rantaraitti.

Viherympäristö puhutti paljon perinteiseen tapaan. Koulun ympäristön metsikkö olisi hyvä siistiä. Rantaraitti voisi olla talvisin myös paremmin aurattu. Rantaraitin näkymiä toivottiin avatuiksi enemmänkin ja viihtyisyyttä voitaisiin lisätä esimerkiksi penkeillä. Ranta-alue kuuluu Kansalliseen kaupunkipuistoon, jonka myötä voidaan tutkia erilaisia keittämistoimenpiteitä. On totta, että maisema on osittain muuttunut. Linnusto ja muu luonto tulee kuitenkin ottaa tarkasti huomioon. Myös haittakasvikartoitus olisi hyvä tehdä alueelle. Rantojen hoidossa voivat asukkaatkin auttaa, kuten Jyrängössä on tapana tehdä. Asiasta täytyy kuitenkin neuvotella ensin kaupunginpuutarhurin kanssa.

Suunnitelmia pöydällä

Terveisten lisäksi kaupungin edustajat esittelivät alueelle kohdistuvia hankkeita ja suunnitelmia, kuten Piestanyn rantatien suunnitelmia ja kävelyn arkireittejä. Tommolalle ominaista väriä kysyttäessä vastaus oli vihreä, ehkä voisi olla myös oranssi. Tommolan väri tulisi näkyviin muun muassa kiinteissä penkeissä, jotka asennetaan ensi vuonna Tommolaan. Paviljonginharjunvihreä voisi olla todella hieno jatkumo portailta kohti Tommolan perukoita. Lisäksi asukkaat saivat täyttää paikan arviointilomakkeen, jossa arvioitiin Tommolaa kokemuksena. Tommolan tulevaisuudenkuvaa pohtiessa asukas toi esiin Sahanniemen, joka voisi 20 vuoden päästä olla kuin Lahden Ankkuri.

Paikan arviointilomake, 15 vastaajaa

Terveiset Tommolasta jatkuvat huhti-toukokuun vaihteessa kävelykierroksella. Kierroksesta tiedotetaan myös Heinola hyppysessä -asukaslehtisessä, joka jaetaan neljä kertaa vuodessa jokaiseen talouteen. Terveisiä voi edelleen lähettää kaupunkimuotoilijalle noora.kumpulainen@heinola.fi

Etusivu