Terveisiä Tommolasta -kävelyllä nautittiin keväästä

Ihmisiä kävelyllä

Eiliset treffit Tommola-talon pihalla ei menneet ihan nappiin, kun piha oli valtavan kokoinen. Viitisentoista asukasta odotti Tommola-talon edessä ja vetäjänä toiminut kaupunkimuotoilija Noora Kumpulainen ihmetteli hiekkakentällä, että eikös kukaan muu tullutkaan. Lopulta kaikki löysivät toisensa ja kävely sai alkaa.

Ensimmäiseksi asemakaava-arkkitehti Katri Kuivalainen esitteli Piestanyn Rantatien ja Hiidenhaudantien yleissuunnitelmia, joihin on sijoitettu penkkireitin mukaiset kiinteät penkit. Tommolan penkkiväriksi valikoitui oranssi, kuten syksyiset lehmukset Tommolan bulevardilla. Katutöiden toteutuksen ajankohdasta ei kuitenkaan olla vielä päätetty.

Seuraavaksi keskustelimme ”Tommolan portin” ryteiköstä. Sillan alue kuuluu VR:lle ja sinne on kyllä viestiä viety, kertoi kaupunginpuutarhuri Eve Vanne. Hän antoi myös vinkkejä rottien karkoitukseen ja yhdessä pohdimme, että pitäisikö opaskylttejä olla enemmän, kun esimerkiksi lintuja ruokitaan kielloista huolimatta.

Rantaraitin nuotiopaikka koettiin mukavaksi paikaksi kokoontua, vaikka yhdistyksen kanssa. Yhdistykset voivatkin pyytää kaupungilta pienen määrän polttopuita tapaamisiinsa, kertoi Eve. Kesällä nuotio jätetään palamaan turhan usein ja sitten asukkaat käyvät sitä sammuttelemassa. Välillä siinä istuu vähän äänekkäämpää porukkaa ja on grillistä löytynyt hanhikin, mutta nuotiopaikkaa ei sen takia tarvitse poistaa.

Nuotiopaikan vieressä sijaitsee viljelypalstoja. Palstoille on jonoa, mutta silti siellä on palstoja, joita ei hoideta. Kotilot lisääntyvät ja tämä on ongelma. Ranta on täynnä myös veneitä, joita ei käytetä. Maksetaan, mutta ei käytetä ja siihen on vaikea puuttua.

Palvelutalon kumpareen kävelyväylät asfaltoitiin viime syksynä, jotta pyörätuolilla pääsisi helpommin alas virralle. Asfaltointi sai asukkailta kiitosta. Vieressä oleva tontti on varattu toiselle palvelutalolle, mutta rakentamisesta ei ole vielä tietoa, kertoi Katri. Hyvinvointialue päättää asiasta sitten aikanaan. Tyhjän tontin vieressä on toinenkin tontti, joka on tällä hetkellä kaavoitettu rivitaloille. Ehkä tässä voisi olla myös minitaloja, pohtivat kaupunkisuunnittelijat.

Rantaraitilta Tehtaantielle noustessa vastaan tuli suuri sinivuokkomatto. Heinolassa on sinivuokkoja ja Lahdessa on valkovuokkoja, kertoi asukas. Perä-Tommolaan asti emme ajanpuitteissa menneet, mutta siellä sijaitsevalla Tommolatuvalla on alkanut tapahtua Hengitysyhdistyksen ja Jyränkölän toimesta. On laulua, Skibboa ja tuolijumppaa — hieno juttu!

Takaisin tultaessa Tommolankatua pitkin sai huomata, kuinka autot kaasuttelivat illansuussa. Poliisi on ratsannut välillä kortteja nuorilta pois, mutta ralli jatkuu enemmin tai myöhemmin. Tästä huolimatta asukkaat vaikuttivat ymmärtäväisiltä ja tyytyväisiltä. Tommola on kaunis paikka asua. Kiitos kaikille osallistujille.

Lisätietoja kaupunkimuotoilija Noora Kumpulainen 044 769 4187.

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu