Green Heinola

Päivitetty: 3.5.2024

Heinolan kaupunki oli viime vuonna Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen yksi pääyhteistyökumppaneista. Vuosi 2021 kokosi Lahden seudun kunnat ja koko Suomen yritykset, yhteisöt ja asukkaat tekemään yhdessä kestävämpää tulevaisuutta.

Liikunta

Kulje kestävästi ympäri vuoden

Haluamme kannustaa heinolalaisia arkimatkojen kulkemiseen kestävillä kulkutavoilla ympäri vuoden. Olemme koonneet hyviä syitä liikkua lihasvoimin napakaksi tietopaketiksi: Kulje kestävästi HeinolassaReakSpeaker Kuuntele kuvake (pdf). Löydätkö joukosta oman syysi: mikä saa sinut hyppäämään arkimatkoillasi pyörän satulaan tai lähtemään liikkeelle jalan?

Mietitkö talvipyöräilyä? Katso kaupungin ylläpitämät jalankulku- ja pyöräilyreitit kartalla.

Kevyenliikenteen kehittäminen

Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen on noussut yhdeksi valtakunnallisen kehittämistyön kärkiteemaksi, jolla tavoitellaan muun muassa ilmastonmuutoksen hillitsemistä ja kansanterveyden parantumista. Kehittämistyön keskeisiin valtiotason linjauksiin ja oppaisiin kuuluu esimerkiksi Liikenne- ja viestintäministeriön v. 2018 julkaisema kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma.

Paviljonginportaat

Paviljonginportaat

Heinolan kaupunki sai portaiden toteuttamiseen merkittävän avustuksen ympäristöministeriöltä kansallisten kaupunkipuistojen kolmen miljoonan euron hankepotista. Paviljonginportaiden valot syttyivät lokakuussa 2021. Portaat yhdistettiin todettuun kulkureittitarpeeseen, mistä johtuen portaiden askelmanousu on kattamattomalle ulkoportaalle sallittu 13 cm.

Perhepuisto

Perhepuisto on valmistunut yhteistyössä kaupungin yhteistyökumppaneiden kanssa.

Harrastemallin kehittäminen

Heinolan harrastemalli on toiminut perusopetuksen alakouluilla syyskuusta 2020 alkaen. Harrastetoimintaa tarjotaan jokaisessa alakoulussa kahtena arkipäivänä viikossa. Koulukyytietuuden piirissä oleville oppilaille koulukyydit on järjestetty heti harrastuksen päättyessä ja toiminnassa tarjotaan myös pieni välipala. Harrastetoimintaa on ohjaamassa Heinolaisia liikunta- ja kulttuuriyhdistyksiä sekä seuroja.

Lue lisää: Heinolan harrastemalli -verkkosivuilta.

Luontoliikunnan opasteet

Luontoliikunnan reittikohtaisten opasteiden ja sähköisten materiaalien kehittäminen

Ilmasto

Heinolan ilmastotiekartta

Heinolan ilmastotiekartta on kestävän kehityksen ytimessä. Heinolan kaupungin vuoden 2021 syksyllä käynnistämän ilmastotiekartan valmistelu osoittaa tietä hiilineutraaliin vihreään Heinolaan. Tiekarttahanketta kootaan yhdessä yritysten ja kaupunkilaisten kanssa. Ilmastotiekartan kuvaamisessa tunnistetaan, dokumentoidaan ja käynnistetään sellaisia toimintakokonaisuuksia, joilla voi vähentää päästöjä ja samalla luoda mahdollisuuksia yrityksille.

Tutustu Heinolan kestävän kehityksen ja ilmaston asioihin.

Vesi

Asuminen

Earth Hour ensi vuonna 29.3.2025 klo 20.30-21.30

Earth Hour on maailmanlaajuinen ympäristötapahtuma ja kansanliike, jossa näytämme valomerkin luonnon ja ilmaston puolesta. Lisätietoa Earth Hour -teemapäivästä.

Suomen luonnon päivä 31.8.2024

Suomen luonnon päivä on luonnon oma juhlapäivä! Tutustu Suomen luonnon päivä -Facebook-sivuihin.

Ympäristöviikko 20.5.-5.6.2024

Ympäristöviikko on vihreitä tekoja ja hauskaa yhdessäoloa!

Heinolan kaupunki on mukana Päijät-Hämeen ympäristöviikossa. Ympäristöviikko on vuosittain järjestettävä seudullinen teemaviikko, jonka aikana ihmisiä kannustetaan tekemään ekotekoja. Eri tahot voivat ympäristöviikolla järjestää erilaisia ympäristöaiheisia tapahtumia, kuten esimerkiksi luontoretkiä, kirpputoreja, myyjäisiä tai näyttelyitä.

Ympäristöviikon 2024 teema on muuttuva ilmasto. Julistekilpailun viimeinen osallistumispäivä on 22.4.2024. Mukaan kutsutaan Asikkalan, Hartolan, Heinolan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Lahden, Orimattilan, Padasjoen ja Sysmän ala- ja yläkoululaiset sekä lukiolaiset.

Lisää tietoa Päijät-Hämeen Ympäristöviikosta:

kotisivut www.ymparistoviikko.fi 

Facebook www.facebook.com/ymparistoviikko

Instagram www.instagram.com/ymparistoviikko/ 

Ota kanavat seurantaan ja tule mukaan seudullisen Ympäristöviikon viettoon!


Lisätietoja voit kysyä Tarja Laitiselta.

Energian säästöviikko

Energiansäästöviikko 7.-13.10.2024.

Yhteiset

Etusivu