Päivitetty: 31.12.2020

22.12.2020

Heinolan kaupunki tarjoaa koronasuojavarusteet sotealan yksityisille palveluntuottajille, kun heidän asiakkaillaan on todettu Covid-19-epäily tai -tartunta

Koronasuojavarusteet tarjotaan asiakkaan hoitoon osallistuvalle hoitohenkilökunnalle. Koronasuojavarustepakettiin sisältyy:
 • kirurginen suu-nenäsuojus
 • kasvot peittävä visiiri
 • hiussuojain/myssy
 • pitkähihainen suojatakki
 • suojakäsineet.

Koronasuojavarusteiden noutaminen

Koronasuojavarustepaketit jaetaan toimijoille ensimmäisellä hakukerralla terveyspalveluiden päivystyksessä ja mahdollisista jatkotarpeista keskustellaan sosiaali- ja terveystoimen yhdyshenkilön kanssa.

Suuremman ja pitkäkestoisemman suojavarustetarpeen arvioi Heinolan kaupungin sosiaali- ja terveystoimen yhdyshenkilö yhdessä yksityisen toimijan kanssa huomioiden Covid-19-positiivisten tai -altistuneiden henkilöiden määrän.

1. Heinolan kaupunki, terveyspalveluiden päivystys; ensimmäinen koronasuojavarustepaketti haetaan täältä.

 • Arkisin klo 8-21.
 • Viikonloppuisin: la klo 10-18 ja su klo 12-20.
 • Torikatu 13 F, p. 044 469 4311.

2. Heinolan kaupungin sosiaali- ja terveystoimi; suojavarusteiden tarvearviointi, kun kyseessä pitkäaikainen tai suurempi tarve.

 • Yhteydenotto virka-aikana.
 • Taina Järvinen, puh. 044 587 1442.
 • Torikatu 13.

Heinolan kaupunki
Sosiaali- ja terveystoimi

08.12.2020

PHHYKYn alueen koronasuositukset ja -rajoitukset ovat voimassa 4.1.2021 asti

Koko yhtymän alue on koronaepidemian leviämisvaiheessa. Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset koko yhtymän alueelle kestävät tämänhetkisen arvion mukaan 4.1.2020 asti.

Perheen ulkopuolisia lähikontakteja suositellaan välttämään oman harkinnan mukaan, ja enimmäismäärä kokoontumisille samalla kertaa on 10 henkilöä. Esimerkiksi perheiden välisiä tapaamisia ja yleisötilaisuuksiin osallistumista on hyvä mahdollisuuksien mukaan vähentää tai välttää.

Päivitämme jatkuvasti Ajankohtaista koronaviruksesta -sivuamme, johon keräämme aiheesta tehtyjä uutisointeja sekä tietoja koronan vaikutuksista Heinolan kaupungin palveluihin ja toimintaan.

05.12.2020

Heinolan lukio siirtyy suosituksen mukaisesti ensi maanantaista lähtien etäopetukseen

 

PHHYKY julkaisi 4.12.2020 tiedotteen, jossa suositellaan lukioiden siirtymistä etäopetukseen 7.12. alkaen vuoden loppuun saakka. Tiedotteen mukaan välttämätön lähiopetus voidaan järjestää suosituksesta huolimatta.

Heinolan lukio siirtyy suosituksen mukaisesti ensi maanantaista lähtien etäopetukseen. Kurssien opettajat huolehtivat siitä, että opiskelijat saavat tiedon etäopetuksen toteuttamistavasta tarvittavine ohjeineen.

04.12.2020

Kasvomaskien jakelu Heinolassa siirtyy kaupungintalolta kirjastolle joulun sulkuajaksi

Heinolan kaupunki huolehtii siitä, että myös heikommassa asemassa olevilla on mahdollisuus kasvomaskisuosituksen noudattamiseen. He voivat noutaa kasvomaskipakkauksen ilmaiseksi.

Kasvomaskien jakaminen tapahtuu arkisin Heinolan kaupungintalon asiointipisteessä, kaupungintalo (Rauhankatu 3), avoinna arkisin klo 9-15.

Joulu tuo jakeluun poikkeuksen

Kaupungintalon ovet ovat suljettuna joulun ja vuodenvaihteen aikana 23.12.2020-3.1.2021. Tänä poikkeusaikana kasvomaskien jakelu tapahtuu Heinolan kirjastolla. Sen jälkeen jakelu palaa takaisin kaupungintalolle.

Heinolan kirjaston aukiolojat jouluna ja vuodenvaihteessa

Heinolan kirjasto on avoinna jouluna ja vuodenvaihteessa seuraavasti:

 • Ke 23.12. klo 9-17
 • To 24.12. suljettu
 • Pe 25.12. suljettu
 • La 26.12. suljettu
 • Ma 28.12. – Ke 30.12. klo 9 – 19
 • To 31.12. klo 9-17
 • Pe 1.1. suljettu
 • La 2.1. suljettu

Heinolan kirjaston yhteystiedot

Kauppakatu 12
Puh. 03 849 3620
kirjasto@heinola.fi

04.12.2020

Heinolan Lusin päiväkodin henkilöstöön kuuluvalla henkilöllä on varmistettu koronavirustartunta

Terveysviranomaisten suosituksesta Lusin päiväkoti suljetaan varotoimenpiteenä 7.-11.12.2020. 

 

Tartuntatautilääkäri voi vielä tarkentaa sulkuaikaa. PHHYKY on käynnistänyt tartuntaketjun ja altistuneiden kartoittamisen. Henkilöstöä ja päiväkodin lasten huoltajia on tiedotettu asiasta Wilma-palvelun kautta. Huoltajia, joilta ei ole saatu viestin lukukuittausta, yritetään tavoittaa myös puhelimitse. Yhteydenpito koteihin jatkotoimista tapahtuu Wilma-palvelun kautta.

Lusin päiväkodissa on lapsia yhteensä 7 ja henkilökuntaa 2.

Altistuneita ovat 30.11-1.12 paikalla olleet lapset ja työntekijät. Jos lapsi on ollut poissa nuo päivät, järjestetään lapselle varahoitopaikka toisesta yksiköstä. Tästä ollaan perheisiin yhteydessä.

Lisätiedot

Vs. varhaiskasvatusjohtaja Ville Häyrinen, p. 044 797 8536
Hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja, p. 0500 717 310

Yleiset sairauteen liittyvät kysymykset:
johtava ylilääkäri Kirsi Timonen, p. 050 323 3627

Sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi@heinola.fi

Hyödyllisiä linkkejä

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Lue nämä ohjeet ensin Jos kärsit hengitystieinfektio-oireista ja epäilet koronavirustartuntaa, ota terveydenhuoltoon yhteyttä puhelimitse numerossa 116 117. Myös Omaolo.fi -palvelussa voi tehdä oirearvion, joka ohjaa tarvittaessa terveydenhuollon avun piiriin. Näytteenottoon hakeudutaan soittamalla Päivystysavun numeroon 116 117. Numerosta saa tarvittavat toiminta- ja kotihoito-ohjeet.

30.11.2020

Etelä-Suomen aluehallintovirasto: Kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla maanantaista 30.11. alkaen

Päätökset ovat tulleet voimaan maanantaina 30.11. Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin aluetta koskeva päätös on voimassa 14.12.2020 saakka.

Kokousten kieltäminen on AVIn perustelujen mukaan välttämätöntä heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi. Aluehallintovirasto suosittelee painokkaasti välttämään myös kaikkien pienempien kokoontumisten järjestämistä.

Edelleen AVIn ohjeiden mukaan enintään 10 hengen tilaisuuksistakin tulisi järjestää ainoastaan aivan välttämättömimmät kokoontumiset, kuten lakisääteiset ja sääntömääräiset yhtiöiden ja yhdistysten kokoukset. Kokouksia suositellaan järjestettäväksi etäyhteydellä aina kun se on mahdollista.

Heinolan kaupungin kokoukset etäjärjestelyillä vuoden loppuun

Edellä todettujen määräysten perusteella Heinolan kaupungin toimielinkokoukset järjestetään vuoden 2020 loppuun etäyhteydellä eli TEAMS-kokouksina.

Mikäli nyt jo sovittujen kokoukseen ei ole tulossa asioita, jotka vaativat käsittelyä, niin kokouksen perumista suositellaan. Toimialasihteeri/pöytäkirjanpitäjä sopii asiasta puheenjohtajan ja esittelijän kanssa ja informoi toimielimen jäseniä.

Lisää aiheesta

30.11.2020

Heinolan kaupungin Työpaja Torpan työntekijällä on todettu koronavirustartunta

Heinolan kaupungin Työpaja Torpan työntekijällä on todettu koronavirustartunta 29.11.2020. PHHYKY on käynnistänyt tartuntaketjun ja altistuneiden kartoittamisen. Yksikössä on käynnistetty kaikki tarvittavat toimenpiteet tartuntojen leviämisen estämiseksi. 

Torpalla on noudatettu viranomaisten antamia turvaohjeita (max 5 henkilöä, hygieniaohjeet, maskit, turvavälit).

Varotoimena Torppa pidetään kiinni 30.11.-2.12.2020. 

Lisätiedot

 • Elinvoimajohtaja Heikki Mäkilä, p. 044 769 4141
 • Yleiset sairauteen liittyvät kysymykset: johtava ylilääkäri Kirsi Timonen, p. 050 323 3627

Sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi@heinola.fi

Hyödyllisiä linkkejä

Epäiletkö koronavirustartuntaa? Lue nämä ohjeet ensin

Jos kärsit hengitystieinfektio-oireista ja epäilet koronavirustartuntaa, ota terveydenhuoltoon yhteyttä puhelimitse numerossa 116 117. Myös Omaolo.fi -palvelussa voi tehdä oirearvion, joka ohjaa tarvittaessa terveydenhuollon avun piiriin. Näytteenottoon hakeudutaan soittamalla Päivystysavun numeroon 116 117. Numerosta saa tarvittavat toiminta- ja kotihoito-ohjeet.

26.11.2020

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän koko alue on koronaepidemian leviämisvaiheessa – lue Heinolaa koskevat suositukset ja rajoitukset

Uudet suositukset ja rajoitukset tulevat voimaan 30.11.2020 mennessä ja ovat voimassa 14.12.2020 saakka

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella rajoitetaan tilapäisesti yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten osallistujamäärä 10 henkilöön. Osa kuntien julkisista palveluista suljetaan ja osa on käytössä rajoitetusti.

Rajoitukset tehdään hankaloituneen koronatilanteen vuoksi ja niillä pyritään lisäämään alueen väestön terveysturvallisuutta sekä hidastamaan viruksen leviämistä. Toimenpiteiden tarkoitus on vähentää meidän kaikkien sosiaalisia lähikontakteja. Epidemia painottuu Lahteen, mutta koko Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alue katsotaan epidemian leviämisvaiheessa olevaksi, koska alueella on paljon kuntarajat ylittävää työssäkäyntiä ja asiointia. Sosiaali- ja terveyspalvelut pyritään pitämään normaalisti toiminnassa koko alueella.

Perheen ulkopuolisia lähikontakteja suositellaan välttämään oman harkinnan mukaan, ja enimmäismäärä kokoontumisille samalla kertaa on 10 henkilöä. Esimerkiksi perheiden välisiä tapaamisia ja yleisötilaisuuksiin osallistumista on hyvä mahdollisuuksien mukaan vähentää tai välttää.

Voimassa jo olevat ja 30.11.2020 mennessä voimaan tulevat suositukset ja rajoitukset Heinolassa:

Yleisötilaisuudet ja julkiset kokoontumiset – enintään 10 henkilöä

Yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten henkilömäärä on enintään 10 henkilöä. Tällöinkin on noudatettava turvavälejä. Työyhteisöt voivat kuitenkin toimia turvajärjestelyin, esimerkiksi Lahden kaupunginorkesteri soittaa itsenäisyyspäivän konsertin tyhjälle salille nettilähetyksenä.

Yksityistilaisuudet – enintään 10 henkilöä

Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositetaan rajattavaksi 10 henkilöön.

Uimahallit ja kuntosalit

Uimahallit suositellaan suljettaviksi mahdollisimman lyhyen siirtymäajan kuluessa, viimeistään 30.11.2020.

Heinolan kaupungin uimahalli ja kuntosalit on suljettu 27.11.-14.12.

Aikuisten harrasteryhmät

Sisätiloissa kokoontuvien aikuisten harrastusryhmien toiminta suositellaan lopetettavaksi tilapäisesti. Aikuisten ryhmillä tarkoitetaan suosituksessa 18 vuotta täyttäneitä osallistujia. Ammattimainen urheilu ei ole tässä tarkoitettua harrastustoimintaa. Mihinkään liikuntapaikkaan ei saa tulla oireisena.

Heinolan kaupungin järjestämä harrastustoiminta aikuisille:

 • Aikuisten sisätiloissa tapahtuva harrasteryhmätoiminta on keskeytetty 30.11.-14.12. Sunnuntaihin 29.11 asti ryhmäkoko on rajattu 10 henkilöön.
 • Kaupungin liikuntaryhmät Kunnossa Kaiken Ikää sekä eläkeläisten ja soveltava liikunta keskeytetään 27.11. alkaen.
 • Ikäihmisten päivätoiminta Nuortentalolla keskeytetään

Heinolan yleisöluistelut on peruttu 14.12. asti.

Yleinen kasvomaskin käyttösuositus koskee kaikkia yli 15-vuotiaita

Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. Henkilön oma ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi. Vähävaraisille, joiden ei ole mahdollista itse hankkia suojaimia, jaetaan kangasmaskeja: oppilaille maskien jakelu tapahtuu kouluissa, muulle väestölle kaupungintalon infopisteessä.

Maskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä, koronavirustestiin hakeutuessa ja ennen testituloksen valmistumista kodin ulkopuolella liikuttaessa, toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja yläkoulussa sekä kaikissa julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Yleinen maskisuositus koskee myös riskialueelta Suomeen saapuvia matkustajia heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Lukiot ja ammattioppilaitokset

Lukiot ja ammattioppilaitokset jatkavat lähiopetuksena, mutta maskisuositus on voimassa sekä opiskelijoilla että opettajilla.

Yläkoulut   

Kasvomaskien käyttö koskee kaikkia 7.-9. luokkia. Oppilaille annetaan maskisuositus siten, että maskit ovat käytettävissä viimeistään 30.11. Yläkoulun opettajien osalta suositus on jo voimassa. Yläkoulun oppilaat saavat maskit koululta.

Kirjastot 

Heinolan kirjasto pysyy auki normaalein aukioloajoin, mutta rajoitetusti: Maanantaista 30.11. lähtien asiointi kirjastossa on rajoitettava 15 minuuttiin. Ylimääräistä oleskelua kirjastossa on vältettävä. Lehtisaliin ei voi jäädä lukemaan, mutta lehtiä voi lainata. Omatoimikirjasto ei ole käytettävissä lauantaista 28.11. klo 15 alkaen.

Nuorisotilat

Nuorisotila Pleissi on avoinna normaalein aukioloajoin. Yli 15-vuotiailla on maskisuositus. Nuorten talon ryhmätoiminnot

Etsivä Cafe, Lady’s cafe ja Skeletors siirtyvät Discord-kanavalle 30.11. alkaen.

Vierailut sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä

Vierailuja sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä suositellaan tehtävän niin, että vierailulle osallistuisi kerrallaan vain yksi henkilö ja kesto olisi enintään 15 minuuttia. Vierailuja ei kielletä, vaan suosituksella pyritään vähentämään tartuntariskiä.

Heinolan kaupunki vahvasti suosittelee vierailijoille kasvomaskin käyttöä.

Matkustaminen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta, jos on välttämätöntä matkustaa muille epidemian kiihtymis- tai leviämisvaiheen alueille kuten pääkaupunkiseudulle.

Etätyö suositeltavaa

Suositamme vahvasti etätyötä kaikissa tehtävissä, joissa sitä voidaan soveltaa.

Korona-yhteistyöryhmä

Alueella kokoontuu säännöllisesti Päijät-Hämeen koronayhteistyöryhmä, jossa on edustus hyvinvointiyhtymästä, alueen kunnista, Etelä-Suomen aluehallintovirastosta, ELY-keskuksesta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Tilannetta seurataan yhtymässä päivittäin ja tarvittaessa annetaan uusia ohjeistuksia. Yhtymä painottaa myös aktiivisen elämän jatkamista rajoitustenkin aikana.

24.11.2020

Alueellisten koronaohjeistuksen vaikutukset Heinolan harrastustoimintaan

kuva liikuntavälineistä

Aikuisten sisätiloissa tapahtuva harrasteryhmien koko rajataan 10 henkilöön 14.12. asti

PHHYKY on linjannut, että sisätiloissa tapahtuva 18-vuotta täyttäneiden harrasteryhmätoiminta rajataan 10 henkilöön 14.12. asti. Mikäli harrasteryhmä ei jatka toimintaansa, tulee vuoro perua vuoroperuutukset@heinola.fi.

Harrasteryhmien muut ohjeistukset on luettavissa PHHYKY:n sivuilta.

Kuntosalien asiakasmäärä on rajoitettu

Uimahallin ja jäähallin kuntosalin asiakasmäärä on rajattu 10 henkilöön, kirkonkylän kuntosalin 7 henkilöön. Salilla harjoiteluaika on maksimissaan 1,5 tuntia.

Yleisöluisteluvuorot on peruttu 14.12. asti.

Kunnossa Kaiken Ikää ja sekä eläkeläisten ja soveltavan liikuntaan viikoittainen ilmoittautuminen

Kunnossa Kaiken Ikää sekä eläkeläisten ja soveltavan liikuntaryhmien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön. Ilmoittautua voi maksimissaan kahteen ryhmään viikossa. Muutos astuu voimaan 24.11. klo 16.00 alkaen, kun kaikkia ryhmäläisiä on tiedotettu.

Ryhmiin ilmoittaudutaan viikoittain ensisijaisesti sähköisesti. Ryhmän ilmoittautumislinkki aukeaa aina edellisen päivän aamuna klo 8.00.

Eläkeläisten ja soveltavan liikunnan ryhmiin voi tiedustella paikkoja myös puhelimitse 050 595 8854. Liikuntarajoitteisten kuntosaleihin ei ole ilmoittautumista, vaan ohjaajat ovat yhteydessä ryhmäläisiin ja jakavat ryhmät sopivan kokoisiksi.

Sähköisiä liikuntajumppia on kaikille maksuttomasti nähtävillä www.heinola.fi/soveli ja www.heinola.fi/kki

24.11.2020

PHHYKYn alue on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen, Lahti lähestyy leviämisvaihetta – lue päivitetyt ohjeistukset

Koko Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alue on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen, ja Lahti lähestyy leviämisvaihetta. Yhtymä suosittaa sen vuoksi uusia tiukempia rajoitustoimenpiteitä. Rajoitukset ovat voimassa heti, ja kestävät tämänhetkisen arvion mukaan 14.12.2020 asti.

Phhykyn uudet alueelliset suositukset ja rajoitukset

Tilanteen seuranta

Vaikeutuneen epidemiatilanteen vuoksi yhtymä siirtyy tiedottamaan koronatilanteesta joka arkipäivä. Tilannekuva julkaistaan arkisin kello 12 yhtymän verkkosivuilla: Koronavirus. Lisäksi yhtymä tiedottaa erikseen, jos epidemiatilanteessa tapahtuu merkittäviä muutoksia tai on tarpeen tavoittaa esimerkiksi joukkoaltistumisiin liittyen ihmisiä, joiden henkilöys ei ole tiedossa.


Tilannekuva 24.11.2020:

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Testivastausten valmistumisessa on ollut viivettä, mikä selittää aiempia päiviä matalamman positiivisten määrän. Sairaalahoidossa on neljä Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 489, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan lähes 46 000.

Koko yhtymän alue on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa, ja Lahti lähestyy leviämisvaihetta. Viime viikon tartunnoista tartunnanlähde oli selvillä 42 prosentilla. Alueella oli viime viikon aikana yli 30 joukkoaltistustilannetta.

 

20.11.2020

Koulutuskeskus Salpaus, Heinolan kampuksella varotoimena osa opiskelijoista siirretty etäopetukseen

Salpauksen Heinolan kampuksella on yhdellä henkilöllä todettu koronavirustartunta. Tieto tartunnasta on tullut Salpaukseen perjantaina 20.11.20. Tartuntataudeista vastaavat viranomaiset selvittävät tapahtuneet altistumiset, jäljittävät heidät ja ohjeistavat tartuntatautilain mukaisesti. ​

Varotoimenpiteenä Salpaus on jo tässä vaiheessa siirtänyt mahdolliset altistuneet etäopetukseen ja -työskentelyyn 29.11. saakka.

Opiskelu Salpauksessa jatkuu muuten normaalisti. Tarkempia tietoja ei julkaista asianosaisten yksityisyyden suojan varmistamiseksi.

Lisätietoja

Koulutuskeskus Salpaus
Päivi Saarelainen, rehtori
p. 050 071 6751

Hyödyllisiä linkkejä

Epäiletkö koronavirustartuntaa? Lue nämä ohjeet ensin

Jos kärsit hengitystieinfektio-oireista ja epäilet koronavirustartuntaa, ota terveydenhuoltoon yhteyttä puhelimitse numerossa 116 117. Myös Omaolo.fi -palvelussa voi tehdä oirearvion, joka ohjaa tarvittaessa terveydenhuollon avun piiriin. Näytteenottoon hakeudutaan soittamalla Päivystysavun numeroon 116 117. Numerosta saa tarvittavat toiminta- ja kotihoito-ohjeet.

19.11.2020

Heinolan alueella voimassa olevat keskeiset koronasuositukset ja -rajoitukset

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella Lahti on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, mutta yhtymän muu alue on perusvaiheessa.

Tästä koosteesta näet Heinolan ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella voimassa olevat perusvaiheen suositukset ja rajoitukset koronavirustilanteeseen liittyen.

Lahden alueelle on omat erilliset suositukset, joista Phhyky ohjeistaa näin: Lahden voimassa olevat suositukset ja rajoitukset.

Heinolan keskeiset koronasuositukset ja -rajoitukset:

Kasvomaskisuositus

Kasvomaskin käyttösuositus koskee yli 15-vuotiaita. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. Henkilön oma ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi.

Maskia suositellaan käyttäväksi seuraavissa tilanteissa

 • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
 • Koronavirustestiin hakeutuessa matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Maskia voi halutessaan käyttää julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää.

Harrastus- ja ryhmätoiminta

Liikuntapaikkoihin ei saa tulla oireisena. Suosittelemme jokaista toimijaa parantamaan terveysturvallisuutta edelleen.

Harrastustoiminnassa tehtävät ratkaisut voivat olla esimerkiksi seuraavia:

 • Ryhmien sekoittamista vähennetään
 • Halailua, huutamista ja tarpeetonta kokoontumista vältetään
 • Sisääntuloa porrastetaan
 • Saattajien ja huoltajien määrää tiloissa vähennetään
 • Ryhmien kokoa pienennetään
 • Turvaetäisyyksiä kasvatetaan tilajärjestelyillä
 • Harjoituksia ja toimintaa siirretään ulos
 • Osa harrastuksista toteutetaan etänä
 • Harjoitusten sisältöä muutetaan.

Etätyö

Etätyötä suositaan niissä tehtävissä, joissa sen tekeminen on työtehtävät huomioon ottaen mahdollista. Lisäksi edistetään työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä työpaikoilla. Julkinen asiakaspalvelu pyritään pitämään mahdollisimman normaalisti avoinna.

Vierailujen rajoitukset sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Vierailuista on erillinen laajempi ohje. Suosittelemme tapaamista ulkona, jos mahdollista. Sisällä vierailijoiden määrää on rajoitettu. Vierailun aikana pitää käyttää kasvomaskia, huolehtia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta. Suosittelemme ottamaan kasvomaskin mukaan, kun tulet sosiaali- ja terveydenhuollon yksikköön potilaaksi tai vieraaksi.

Julkiset tilat

Kaupunkien ja kuntien toimipisteet pidetään auki. Asiakasmääriä ja turvaetäisyyksien tosiasiallista toteutumista seurataan aktiivisesti. Tarvittaessa tilassa olevien määrää tai palvelutoimintaa rajoitetaan henkilöstön toimesta. Mikäli turvaetäisyyksien toteutumista ei voida muulla tavoin varmistaa, asiakasmäärää voidaan rajata normaalia pienemmäksi. Julkisia tiloja ovat muiden muassa uimahallit, liikuntahallit, nuorisotilat, kulttuurikeskukset, museot ja kirjastot.

Ravitsemusliikkeiden aukiolon, anniskeluajan ja asiakaspaikkamäärän rajoittaminen

 • Anniskelu päättyy klo 24.
 • Anniskeluravintolat suljetaan viimeistään klo 01.
 • Muut ravitsemisliikkeet saavat olla auki vuorokauden ympäri.
 • Ei rajoituksia asiakasmääriin.

Yleisötilaisuudet

Yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on noudatettava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. Tapahtumanjärjestäjät voivat harkintansa mukaan päättää, edellyttävätkö he tapahtumaan osallistuvilta kasvomaskin käyttöä.

Yksityistilaisuudet

Kehotamme noudattamaan harkintaa ja pidättyväisyyttä yksityistilaisuuksien järjestämisessä.

Juha Saarenpää
Heinolan kaupunki
tartuntataudeista vastaava lääkäri

19.11.2020

Koronatiedote Heinolan kirkossa 15.11.2020 pidettyyn jumalanpalvelukseen osallistuneille

Heinolan kirkossa 15.11.2020 pidettyyn jumalanpalvelukseen on tartuttavuusaikana osallistunut myöhemmin koronapositiiviseksi todettu henkilö.

Päijät-Hämeen tartunnanjäljityksestä vastaava infektioyksikkö on arvioinut altistumisriskin ja päätynyt siihen, että samaan aikaan jumalanpalvelukseen osallistuneet eivät ole altistuneet merkittävässä määrin eikä näin ollen ketään ole asetettu karanteeniin.

Suosittelemme kuitenkin kaikkia jumalanpalvelukseen osallistuneita seuraamaan vointiaan tarkasti seuraavan viikon ajan ja hakeutumaan testiin, jos lieviäkään oireita ilmenee. Koronatestiin hakeudutaan soittamalla numeroon 116 117 tai täyttämällä oirearvion OmaOlo-nettisivuilla

Koronatartunnan oireita voivat olla:

 • päänsärky
 • haju- tai makuaistin häiriöt
 • nuha, nenän tukkoisuus
 • yskä
 • hengenahdistus
 • voimattomuus, väsymys
 • lihaskivut
 • kurkkukipu, kurkun karheus
 • kuume
 • pahoinvointi, oksentelu
 • ripuli.

Juha Saarenpää
Heinolan kaupunki
tartuntataudeista vastaava lääkäri

18.11.2020

Koronan vaikutukset Heinolan koulujen ja varhaiskasvatuksen loppuvuoden tapahtumiin

Loppuvuoteen liittyy monia juhlia, joita varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa on totuttu viettämään kuten joulujuhlat ja toisen asteen opintonsa päättävien juhlat.

Tänä vuonna joulunajan tapahtumia ohjaa voimassaolevat korona-pandemiaohjeet; järjestelyissä huomioidaan tilajärjestelyt, turvavälien toteutuminen sekä ulkopuolisten vierailijoiden minimointi.

Koulut ja oppilaitokset

Useissa kouluissa joulu huomioidaan koulu- tai luokkakohtaisesti tapahtumin ja tilaisuuksin. Näistä viestitetään koulukohtaisesti wilman kautta.

Lukion lakkiaiset pidetään WPK-talolla 4.12.2020. Perinteistä itsenäisyysjuhlaa veteraanivieraineen ei tänä vuonna järjestetä. Lakkiaisiin paikan päälle kutsutaan uudet ylioppilaat + max. 4 vierasta / valmistuva oppilas sekä osa lukion henkilökunnasta. Juhla myös kuvataan, jotta koko koulun väki pääsee seuraamaan tapahtumaa.

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksen juhlien järjestämisessä suositaan ulkotiloja. Juhlien ajankohdista ja järjestelyistä tiedotetaan huoltajia wilman kautta.

29.09.2020

Infektiovastaanotto aukeaa to 1.10. – vastaanotolle saavutaan vain ajanvarauksella

Jos kärsit hengitystieinfektio-oireista ja epäilet koronavirustartuntaa, ota aina ensin yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse numerossa 116 117 tai Omaolo.fi -palvelussa, jossa voit itse tehdä oirearvion. Omaolo.fi-palvelu ohjaa henkilön tarvittaessa terveydenhuollon avun piiriin. Päivystysapu 116 117 arvioi, tarvitaanko sairaanhoitajan vastaanottoa tai riittääkö pelkkä covid-näytteenotto ja varaa ajan oikeaan paikkaan.

Heinolalaiset lieväoireiset hengitystieinfektiopotilaat testataan ajanvarauksella Heinolan infektiovastaanotolla 1.10. alkaen. Heinolan infektiovastaanotto toimii ainoastaan arkipäivisin virka-aikaan. Muina aikoina covid- testaukset tapahtuvat PHKS:n yhteydessä olevassa testauspisteessä. Heinolalaisilla on edelleen mahdollisuus käyttää myös Omaolo.fi-oirearviota, mistä voi varata ajan itse myös nettiajanvarauksella PHKS:n alueella toimivaan nopeaan drive-in- testaukseen myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Infektiovastaanoton sisäänkäynti tapahtuu vain K-rapun kautta

Infektiovastaanotto toimii erillisissä tiloissa erillään muusta vastaanottotoiminnasta. Vastaanotolle tullaan ainoastaan ajanvarauksella soittamalla päivystysavun numeroon 116 117, missä arvioidaan tarvittavien tutkimusten tarve ja oikea hoitopaikka. Heinolan infektiovastaanotolla ei voida hoitaa vaikeasti sairastuneita, sairaalahoidon tarpeessa olevia tai esimerkiksi röntgenkuvausta infektion vuoksi tarvitsevia, vaan nämä potilaat hoidetaan edelleen PHKS:ssa.

Heinolan uuden palvelun käynnistyessä sisäänkäynti infektiovastaanotolle tapahtuu ainoastaan Heinolan terveyskeskuksen K-rapun kautta, jota kautta ohjataan kaikki infektio-oireista (flunssa- tai vatsaoireet) kärsivät asiakkaat. Terveyskeskuksen muihin tiloihin EI SAA tulla infektio-oireisena.

Infektiovastaanotolle tullessa suosittelemme, että mukana on ainoastaan välttämätön saattaja ja että tulijat käyttävät maskia suojellakseen itseään ja muita.

 

20.08.2020

Kasvomaskien jakelu alkaa Heinolassa 24.8.

Yhdessä pakkauksessa on neljä kasvomaskia ja käyttöohje.

Heinolan kaupunki huolehtii siitä, että myös heikommassa asemassa olevilla on mahdollisuus kasvomaskisuosituksen noudattamiseen.

Vähävaraiset asukkaat voivat noutaa kasvomaskipakkauksen ilmaiseksi Heinolan kaupungintalon asiointipisteestä maanantaista 24.8.2020 alkaen. Kaupungintalo (Rauhankatu 3) on avoinna arkisin klo 9-15.

Yhdessä pakkauksessa on neljä kankaista pestävää kasvomaskia ja käyttöohjeet. Pakkauksia jaetaan yksi per henkilö, ja ne on noudettava henkilökohtaisesti. Maskeja ei siis voi noutaa toisen henkilön tai perheenjäsenen puolesta. Hakijoiden henkilöllisyyttä tai tulotietoja ei tarkisteta.

Hallinto- ja kehitysjohtaja Hanna Hurmola-Remmin mukaan maskeja on ensialkuun jaossa 4000 kappaletta.

”Kangasmaskeja pussitetaan parhaillaan terveyskeskuksen liinavaatevarastolla. Jatkotarpeen osalta selvitellään oman paikallisen verkoston kykyä tuottaa lisää maskeja”, Hurmola-Remmi kertoo.

Maskisuositus koskee yli 15-vuotiaita

Heinolan kaupunki noudattaa maan hallituksen ja THL:n suosituksia. THL suosittaa yli 15-vuotiaille kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa ei voi pitää riittävää etäisyyttä. Suositus ei koske vakiintuneita yhteisöä, kuten koulu-, päiväkoti- ja harrastusryhmiä ja toimistomuotoisia työyhteisöjä, joissa sama toisilleen tuttu ryhmä kokoontuu sisätiloissa.

Hallituksen linjauksen mukaisesti lähtökohtana on, että jokainen on itse vastuussa omasta maskin käytöstään, maskien hankkimisesta ja siitä aiheutuvista kustannuksista. Kunta kuitenkin vastaa siitä, että myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen.

Koronaneuvontapuhelin avautuu uudelleen

Heinolan kaupunki avaa kesätauon jälkeen uudelleen kaupunkilaisille tarkoitetun yleisen koronaviruspuhelinneuvonnan. Neuvontapalvelun puhelinnumero on 044 797 7000 ja se on avoinna arkisin kello 9-14.

Puhelinneuvonta on tarkoitettu kaikille heinolalaisille, jotka tarvitsevat tietoa arjen palvelujen saatavuudesta ja asioinnin hoitamisesta poikkeustilanteen aikana. Neuvontapuhelimeen vastaavat kaupungin työntekijät, jotka ovat asiakaspalvelun asiantuntijoita, mutta eivät terveydenhuoltoalan ammattilaisia.

Ajankohtaista tietoa koronaviruksen vaikutuksista kaupungin palveluihin ja toimintaan löytyy myös kaupungin verkkosivuilta osoitteesta heinola.fi/koronavirus.

Lisätietoja:

Hallinto- ja kehitysjohtaja Hanna Hurmola-Remmi
puh. 044 780 1420
etunimi.sukunimi@heinola.fi

Etusivu