Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|

Ajankohtaista koronaviruksesta

Apua korona-arkeen

(Päivitetty 1.6.)

Heinolan kaupunki noudattaa Suomen hallituksen antamia suosituksia koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Hallitus linjasi 4.5. viruksen aiheuttamien rajoitustoimien osittaisesta vaiheittaisesta purkamisesta. Tietoja koronaviruksen vaikutuksista kaupungin palveluihin ja toimintaan kerätään alla olevaan listaan sitä mukaa kun päätöksiä tehdään ja yksityiskohtia varmistuu.

Huhtikuun 2020 aikana julkaistua materiaalia:

Koronavirus: vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin (päivitetty 8.5.)

Neuvonta ja hoitoon hakeutuminen

Lue lisää:

Toiminta hengitystieoireissa (8.5.2020)

 • Jos sinulla on lieviäkin hengitystieoireita SOITA Päivystysapu p. 116 117, saadaksesi toimintaohjeet
 • Terveyskeskukseen soitetaan vain muussa hoidon tarpeessa puh. 03 849 4388
 • Henkeä uhkaava tilanne, kiireellinen apu: soita Hätänumero 112
   
 • Koronavirustaudin oirearvio Päijät-hämäläisten kriteerit täyttävät oirearviot ohjautuvat vahvan tunnistautumisen jälkeen Akuutti24:n terveydenhuollon ammattilaisille, oirearvioihin vastataan ma - pe klo 9 - 17.

Koronaviruksen vuoksi tehtävät tutkimukset, hoito ja hoitoon määrätyt lääkkeet ovat maksuttomia hoitoon hakeutuneelle kuntalaiselle. Lue tarkemmin Kotikunnattoman potilaan ja koronaviruksen hoidosta sekä oikeudesta maksuttomaan hoitoon koronavirustilanteessa (Kela 19.5.)

Kuvassa oleva PHHYKY:n hoitoonhakeutumiskaavio on päivitetty 7.5.2020. 

Akuutti arkiapu (29.5.)

Heinolan kaupungin Akuutti arkiavun toiminta päättyy. Viimeiset asioinnit tehdään keskiviikkona 3.6.2020.

Neuvontaa ja ohjausta on edelleen saatavissa:

 •  Yli 65-vuotias, Ikääntyneiden palveluneuvonta,

puh. 044 769 4242 ma, ti, to, pe klo 9-13 ja ke 9-14, Torikatu 13, G-ovi, 1. krs

 •  Työikäinen tai lapsiperhe, Sosiaalipalveluiden palveluohjaus,

puh. 044 7692 988, ma-pe klo 9-15.

Akuutti arkiapu -palvelu käynnistettiin helpottamaan kauppa- ja apteekkiasiointia koronavirusepidemian aikana.

Toiminta käynnistetään tarvittaessa uudelleen nopealla aikataululla.

Korona-ahdistukseen saa tukea

Koronapandemia aiheuttaa huolta ja ahdistusta. Heinolan kaupungin psyykkisen tuen puhelinpäivystykseen voi ottaa yhteyttä, jos koronaepidemian aiheuttamat poikkeusolot mietityttävät ja ahdistavat. Puhelinnumerossa vastaavat Heinolan kaupungin terveysneuvontapalveluiden työntekijät. Puhelinpäivystys on avoinna arkipäivisin ma-pe klo 12 - 14 puh. 044 797 7001.

En jaksa -chat lasten ja nuorten vanhemmille palvelee ma-ti klo 9 - 11, ke 16 - 18 ja to-pe klo 12 - 15. Chatissa voi jutella esimerkiksi lasten kasvatuksesta, koronahuolista, parisuhteesta, lasten käytöksestä tai omasta jaksamisesta. 

Yleinen koronaneuvonta

Koronapuhelin 044 797 7000 palvelee heinolalaisia arkisin klo 9 - 15. Puhelinneuvonta on tarkoitettu kaikille heinolalaisille, jotka tarvitsevat tietoa arjen palvelujen saatavuudesta ja asioinnin hoitamisesta poikkeustilanteen aikana. Neuvontapuhelimeen vastaavat kaupungin työntekijät, jotka ovat asiakaspalvelun asiantuntijoita, mutteivät terveydenhuoltoalan ammattilaisia. 

Lue lisää:

Varhaiskasvatus, opetus ja koulutus

Varhaiskasvatus ja esiopetus (päivitetty 15.5.)

Varhaiskasvatus ja esiopetus jatkuvat normaalisti 14.5.2020 alkaen myös avointen palveluiden osalta. Huomioimme toiminnassamme valtakunnalliset ohjeet.

Lue lisää:
Avoimen varhaiskasvatuksen toiminta käynnistyy 14.5. (julkaistu 8.5.)

Perusopetus (päivitetty 15.5.)

Perusopetus siirtyi kaikissa Heinolan kouluissa lähiopetukseen 14.5.2020 alkaen. Lähiopetusjärjestelyt on tehty ministeriön ja THL:n ohjeistusten mukaisesti porrastaen, väljyyssuositukset huomioiden ja hygieniasuosituksia noudattaen.  Alakouluissa oppilaat toimivat koko päivän oman ryhmänsä kanssa ja pääsääntöisesti samojen aikuisten kanssa. Yläkoulussa pyritään mahdollisuuksien mukaan vaihtuvat lähikontaktit minimoimaan. Lähtökohtaisesti oppilaat toimivat koulun normaalin työjärjestyksen mukaisesti, yksikkökohtaisia lukujärjestysmuutoksia saattaa aikataulujen porrastusten vuoksi olla.

Aikataulutuksia ja erityisjärjestelyjä on tehty mm. kouluruokailun, välituntijärjestelyjen ja sisäänmenojen suhteen. Koulukuljetuksissa pyritään väljyyteen ja tehostettuun kaluston sisäpuhdistukseen ajojen välillä.

Koulutilojen siivousta tehostetaan kosketuspintojen välisiivouksilla päivän aikana. Kouluissa on käytössä paperiset kertakäyttökäsipyyhkeet ja käsidesi aikuisen valvonnassa.

Lukuvuosi päättyy lauantaina 30.5.2020.

Koulujen tiedottaminen huoltajille ja oppilaille/opiskelijoille tapahtuu ensisijaisesti Wilman kautta.

Lue lisää:
Ohjeet turvalliseen koulunkäyntiin lähiopetukseen siirryttäessä (lisätty 11.5.)

Lukio ja musiikkiopisto

Lukio ja musiikkiopisto jatkavat etäopetuksessa lukuvuoden loppuun saakka.

 

Oppilashuolto

Koulukuraattori ja -psykologipalvelut käytettävissä.

Onks tää normaalia? -chat lapsille ja nuorille palvelee klo 10 - 18.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Heinola soittaa kaikille yli 70-vuotiaille

Heinolan kaupungin työntekijät soittivat kaikille yli 70-vuotiaille heinolalaisille, jotka eivät ole säännöllisten sosiaali- ja terveyspalvelujen piirissä. Puheluiden avulla haluttiin varmistaa ikääntyneiden avun tarvetta ja kotona pärjäämistä sekä kysytiin kuulumisia. Ikääntyneen suostumuksella hänen yhteystietonsa luovutettiin seurakunnalle tai Jyränkölän Minä elän! -hankkeen työntekijöille.

Soitot aloitettiin 14.4.2020 yli 80-vuotiaiden tilanteen kartoittamisella. Mikäli henkilöä ei tavoitettu soittamalla, lähestyttiin häntä kirjeellä ja tarvittaessa Ikääntyneiden asiakasohjaksen henkilökunta tarkastaa hänen tilanteensa. Kirjeet postitettiin viikolla 21. Tavoitettavia ihmisiä oli kaiken kaikkiaan lähes 3900 ja kirjeitä lähetettiin noin 260 kpl. (20.5.2020)

Ikääntyneiden palveluneuvonta (28.5.)

Palvelu palvelupisteellä avautuu 1.6.2020 alkaen.

Lue lisää: 

Hoitotarvikejakelu on avoinna normaalisti (ti, ke, to). Lue lisää: heinola.fi/hoitotarvikejakelu.

Apuvälineyksikkö palvelee ajanvarauksella

Apuvälinepalvelut toimivat 30.3.2020 alkaen vain ajanvarauksella. Asiakkaita pyydetään soittamaan suoraan apuvälineyksikköön puh. 050 593 9665 ma-pe klo 13 - 14.

Lue lisää: heinola.fi/apuvalineyksikko

Ikääntyneiden asiakasohjauspalvelut

Asiakasohjaajat tekevät palvelutarpeen arviointeja asiakkaiden kotona silloin, kun asiakkaat eivät pärjää kotona ilman palveluja. Hoitosuunnitelmien päivitystä on siirretty myöhempään ajankohtaan. Asiakkaiden palvelujen kannalta tarpeelliset ja kiireelliset koti- ja tukikäynnit toteutetaan. Muilta osin yhteydenotot pyritään toteuttamaan puhelimitse.

Ikäihmisten sosiaaliohjaajat ovat tavattavissa pääsääntöisesti puhelimitse ja sähköpostilla. Vain välttämättömät kotikäynnit ja asiakastapaamiset toteutetaan.

Kaikki ryhmämuotoinen toiminta on toistaiseksi peruttu. Seniorikuntosali aukeaa 1.6.2020 alkaen. Liikuntaneuvontaa on mahdollista saada puhelimitse. (28.5.)

Kotihoito

Ikääntyneiden päivätoimintaa ei ole toistaiseksi.

Kotihoidon ikäihmisten ryhmätoiminta on peruttu (kuntoutus- ja terapiaryhmät, Miepä-ryhmä).

Asumispalvelut

Kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä.

Vuodeosasto

Vierailut vuodeosastolla on kielletty. Erityistilanteissa, kuten saattohoidossa olevien omaisten kohdalla vierailut kuitenkin sallitaan henkilökunnan kanssa erikseen sopimalla, kunhan vierailija on terve eikä hänellä ole hengitystieinfektion oireita.

Vastaanotto 

Pikapoli (nopsa) on suljettu toistaiseksi asiakkaiden ja henkilöstön suojelemiseksi infektiotaudeilta. Asiakkaiden tulee aina ensin soittaa puh. 03 849 4388, ja tulla vastaanotolle tarvittaessa vasta erikseen kutsuttuna. 

Päivystys toimii eli jos on murtuma, haava, sydänoireita, hengitysvaikeuksia, kovaa vatsakipua, yleistilan laskua, lapsilla kovaa kuumetta tai muuta oiretta, niin oireiden vaikeuden mukaan soittakaa joko 112 tai voitte tulla terveyskeskuksen päivystykseen. Lue lisää: Lääkäripäivystys - Heinola

Iltavastaanotto (13.5.)

Iltavastaanotot keskeytetään 1.5. - 31.7.2020 väliseksi ajaksi. Viikonloppupäivystys sekä päivystys arkipyhinä säilyvät ennallaan. Lue lisää: Lääkäripäivystys - Heinola

Suun terveydenhuolto (1.6.)

Pystymme tällä hetkellä tarjoamaan suun terveydenhuollon palveluja rajoitetusti. Koronavirustilanteen ollessa rauhallinen, jatkamme aiemmin siirrettyjä määräaikaistutkimuksia ja hoitoja hammaslääketieteellisen kiireellisyyden mukaan. Olemme asiakkaisiin yhteydessä uudesta hoitoajasta.

Yhteydenotot / ajanvaraus hammaslääkäripäivystykseen ainoastaan puhelimitse.

Puh. 03 849 4369 ma-to klo 8-15, pe klo 8-14. Lauantaipäivystys päättynyt 1.6. alkaen. 

Jos sinulla tavallisen flunssan oireita, koronavirusinfektio / epäily infektiosta, olet karanteenissa tai olet ollut lähikontaktissa karanteenissa olevan henkilön kanssa, ilmoita siitä soittaessasi ajanvaraukseen. Hammaslääkäri arvioi tällöin hoidon kiireellisyyden puhelimitse sekä ohjaa tarvittavaan hoitoon.

Aikuisasiakkaiden ja nuorten pyydämme tulemaan hammashoitolaan ilman saattajaa, mikäli saattajan läsnäolo ei hoidon kannalta ole välttämätöntä. 

Kiitämme asiakkaitamme kärsivällisyydestä. Hoitoaikojen toistuvat siirrot ovat tilanteessa mahdollisia.

Lue lisää:

Heinolan erikoissairaanhoito

Ethän tule vastaanotolle/toimenpiteeseen

 • jos olet sairaana (flunssa, yskä, kuume, nuha, lihassärky, kurkkukipu)
 • olet tullut vasta ulkomailta (14 vrk)
 • olet ollut lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneen kanssa.

Olemme puhelimitse potilaaseen yhteydessä, mikäli vastaanotto muutetaan etäyhteydellä pidettäväksi.

Yli 70-vuotiaat:

Suosittelemme hallituksen linjauksen mukaisesti, että yli 70-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat pysyvät erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa. Erikoislääkäri arvioi vastaanoton ja toimenpiteen kiireellisyyden, jonka mukaan kutsumme potilaat.

Peruutukset aina Heinolan erikoissairaanhoidon poliklinikan ajanvaraukseen: arkisin klo 9 - 14 puh. 03 849 4375.

Lue lisää: Erikoislääkärien vastaanotot ja Leikkaustoiminta

Sosiaalipalvelut (1.6.)

Kiireelliset sosiaalipalvelut:

Jokaisella kunnassa oleskelevalla henkilöllä on oikeus saada kiireellisessä tapauksessa yksilölliseen tarpeeseen perustuvat sosiaalipalvelut myös poikkeustilanteessa niin, etteivät hänen oikeutensa välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon vaarannu.

Lapsella ja hänen perheellään on oikeus saada viipymättä lapsen terveyden ja kehityksen kannalta välttämättömät sosiaalipalvelut. Asiakkaan oikeus välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon turvataan välittömällä asian käsittelyllä sekä päätöksellä ja sen toimeenpanolla.

Äärimmäisessä kiireessä päätös voi olla myös suullinen. Kirjallinen päätös on annettava heti, kun se on mahdollista. Määräaika oikaisuvaatimuksen tekemiseen tai muutoksenhakuun alkaa vasta kirjallisen päätöksen tiedoksisaannista.

Jo asiakkaana olevia pyydetään olemaan yhteydessä asioita hoitavaan työntekijään ensisijaisesti puhelimitse.

Sosiaalipalveluiden palveluohjaus palvelee ilman ajanvarausta 1.6.2020 alkaen keskiviikkoisin klo 9.00-12.00. Muina aikoina puhelinohjaus arkisin klo 9-15, p. 044 769 2988.

Toiminta muutoin:

Aikuisten sosiaalipalvelut, vammaispalvelut, ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvonta, irtosoluseulontatutkimukset (papa-koe), neuvolapsykologi- ja lastentoimintaterapiapalvelut, lapsiperheiden sosiaalipalvelut ja lastensuojelu toimivat toistaiseksi normaalisti.

Äitiys- ja lastenneuvolapalvelut jatkuvat normaalisti toistaiseksi pl. perhevalmennus- ja muut ryhmätoiminnat, jotka ovat tauolla.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut (terveydenhoitajat, psyykkari) jatkuvat normaalisti toistaiseksi pl. koululääkäripalvelu ja ryhmät.

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen vastaanotot jatkuvat normaalisti toistaiseksi pl. avovastaanotto ilman ajanvarausta maanantaisin klo 14.30 - 15.30 sekä ryhmätoiminta, jotka ovat tauolla toistaiseksi. Hengitystieinfektio-oireisena ei voi tulla terveysneuvontapalvelujen vastaanotoille, vaan tulee odottaa oireiden parantumista. Vastaanottojen puhelinaika on toistaiseksi ma-pe klo 9 - 10.

Erityisryhmien päivätoiminta, työtoiminta ja avotyötoiminta käynnistyy asteittain ja hallitusti 1.6.2020 alkaen.(Päivitetty 12.5.)

Eteva suosittaa ryhmäkodissa asuvien, perhehoidossa olevien, kehitysvammapsykiatrian yksikössä hoitojaksolla olevia ja heidän omaisiaan luopumaan kotilomista epidemian aikana. Vierailut yksiköihin on kielletty. (25.3.20) 

Liikunta, kulttuuri ja vapaa-aika

14.5. alkaen

 • Kirjaston varausten uloslainaus alkaa. Kirjasto ilmoittaa varauksen saapumisesta etukäteen. Kirjaston lainoja voi palauttaa palautusluukusta. 
 • Alle 10 henkilön ulkoliikuntaryhmät voivat aloittaa toimintansa.  

25.5. alkaen

1.6. alkaen

 • Kirjasto avautuu turvallisuusohjeita noudattaen. Aukioloajat ovat ma-to 9 – 19 ja pe 9 – 17. Torstaina 18.6. kirjasto on avoinna 9 - 17 ja perjantaina 19.6. suljettu. Omatoimikirjasto on avoinna ma - pe 6 - 9, suljettu perjantaina 19.6. Kirjastoauto ei aja kesäkuussa, aikataulusta tiedotetaan myöhemmin. 
 • Uimahallin ja kirkonkylän kuntosalit ovat avoinna normaalisti kausikorttilaisille. Ensimmäisellä leimauskerralla kortille hyvitetään automaattisesti sulkuaika, jolloin kortin voimassaoloaika jatkuu loppupäästä.
 • Kylpylän uimarannassa alkaa valvonta 10-18.
 • Alle 50 henkilön ulko- ja sisäliikuntaryhmät sekä kilpa- ja sarjatoiminta alkaa. Näihin tulee vielä tarkennuksia myöhemmin. Vuorot haettava Timmi -tilanvarausjärjestelmästä.
 • Lintutarhan näyttelytila, papukaijatalo ja pöllökioski aukeavat. Pöllökioski avoinna ma-pe klo 11 – 18 ja la-su klo 11 – 16. Uusi vesilintutalo aukeaa elokuussa.

3.6. alkaen

 • Lääninkivalteri Aschanin talo avoinna 3.6. - 30.8. Aukioloajat: ke klo 11 – 18, to-su klo 11 – 16. Sisäänpääsy 5 € tai museokortilla, alle 18-vuotiaat maksutta.

24.6. alkaen

 • Kuntosalikortteja myydään uimahallin kassalla keskiviikkoisin klo 10 – 10.30 ja klo 18 – 18.30.
 • Taidemuseo avoinna 24.6.-6.9. Heli Hiltusen juhlanäyttely. Aukioloajat: ke klo 11-18, to-su klo 11-16. Sisäänpääsy 5 € tai museokortilla, alle 18-vuotiaat maksutta.

3.8 alkaen

 • Uimahalli auki. Ensimmäisellä leimauskerralla kausikorttilaisille hyvitetään automaattisesti sulkuaika, jolloin kortin voimassaoloaika jatkuu loppupäästä.

15.8.

 • Kaupunginmuseon ja uusitun perusnäyttelyn avajaiset on suunniteltu alustavasti lauantaille 15.8. 

Liikuntaneuvonta-asiakkaat saavat ohjausta puhelimitse.

Musiikkiopiston soittotuntien opetus jatkuu etäopetuksena.

Nuorisopalvelut "Heinolan nuoret" tavattavissa discord-serverissä arkisin klo 14 - 20 20.5. asti. Serveriin pääsee linkillä https://discord.gg/7Ne3rm

Discordissa on myös Etsivä Café keskiviikkoisin klo 14 – 18 ja perjantaisin klo 12 – 15 sekä pelikerho Heinola Skeletors torstaisin klo 17 – 20. Näihin pääsee linkillä https://discord.gg/fcmB5jN

Nuorten kesäleirit toteutuvat kesäkuussa suunnitellusti. Päivä-, tiede- ja seikkailuleireille ilmoittaudutaan kaupungin verkkokaupan kautta osoitteesta: verkkokauppa.heinola.fi/nuorisopalvelut

WPK-talon tilaisuudet on peruttu. Kulttuuritoimisto ja sen matkailuinfo avoinna normaalisti.

Muut palvelut ja asiointi

Asioinnissa kannattaa suosia sähköisiä kanavia. Virastoissa asioivia pyydetään hoitamaan asiansa ensisijaisesti puhelimella tai sähköpostitse ja välttämään henkilökohtaista asiointia. Hakemukset ja muut lomakkeet voi toimittaa turvallisesti suomi.fi -viestipalvelun kautta.

(Lisätty 30.3.) Käteiskassapalvelut Heinolan kaupungintalon asiointipisteessä suljetaan 1.4.2020 alkaen toistaiseksi. Tiistaihin 31.3. kassa on avoinna arkipäivisin kello 9 - 13. Heinolan kaupungin lähettämät laskut pyydetään maksamaan pankin kautta. Ellei maksun suoritus pankkipalveluna onnistu, pyydetään ottamaan yhteyttä kaupungin maksuliikennepalveluihin puh. 044 587 1457.

Elinvoima

Wanhalla Lehtitalolla (Lampikatu 8) sijaitsevat kaupungin toiminnot (elinvoimapalvelut, keskitetty työllistäminen ja etätyötila Spotti) avoinna normaalisti. Spotin ajanvarauksella (044 469 4225 tai spotti@heinola.fi) tai verkosta: heinola.fi/tilavaraukset.

Tukea yrityksille

Kaupunki myöntää harkinnanvaraista tukea yksinyrittäjille 2 000 euron kertakorvauksena. Tukea voidaan myöntää yksityisyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamisen. Näitä ovat esimerkiksi tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito- ja toimistomenot. Yrittäjän itselleen nostamaa palkkaa ei lueta kustannuksiin. Lisätiedot, hakuehdot ja -ohjeet löytyvät kaikki kootusti sivustolta businessheinola.fi.

Rakennusvalvonta ja maankäyttö

Rakennusvalvonnan tarkastuksia tehdään toistaiseksi etänä niin paljon kuin on mahdollista suunnitelmia, kuvia ja asiakirjoja apuna käyttäen. Etänä valvottaessa kirjataan kaikki toimitetut dokumentit ylös ja omat kommentit niistä. Rakennusvalvonta kirjaa katselmukseen, että katselmusta ei ole tehty paikan päällä, vaan se on tehty etänä. Rakennusvalvonta käy myöhemmin paikan päällä tekemässä katselmuksen, mikäli sen katsotaan olevan tarpeen. Kiireettömät katselmukset siirretään myöhempään ajankohtaan tai ne hoitaa vastaavat työnjohtajat.

Maankäyttö ja kaavoitus toimivat normaalisti.

Jätehuolto

Jäteasemalla asiointia pyydetään siirtämään tuonnemmaksi, jos se suinkin on mahdollista. Nenäliinoja ei enää saa laittaa biojätteeseen, ja täyttyneet roskapussit on suljettava tiiviisti. Lue lisää: PHJ varautuu koronavirustilanteeseen (PHJ, päivitetty 24.3.)

Joukkoliikenne

(Lisätty 1.4.) Lahden seudun liikenteen linja-autoissa ei voi maksaa käteisellä torstaista 2.4.2020 alkaen. Heinolassa ei tällä hetkellä ole LSL:n asiakaspalvelupistettä, koska kaupunginkirjasto on suljettuna. Uuden kortin voi tilata netissä. Jo olemassa olevan kortin lataus onnistuu Heinolan torin R-kioskilla.

(Lisätty 6.4.) K-market Heinolantorissa on lippuautomaatti ainakin toukokuun loppuun asti. Automaatilla voi ostaa kerta- ja päivälippuja sekä ladata Waltti-matkakorttia. 

(korjattu 11.5.) Lahden seudun liikenteen Heinolassa ajavat vuorot palaavat poikkeusaikatauluista normaaleihin aikatauluihin torstaina 14.5. Päivitetyt ja ajantasaiset reitit ja aikataulut LSL:n sivuilta.

Lue lisää: Koronaviruksen vaikutukset joukkoliikenteeseen 

Eläinlääkäripalvelut

Lue lisää: Kunnaneläinlääkäri hoitaa vain kiireelliset potilaat. (PHHYKY, julkaistu 19.3.)

Katso myös:

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin

Ajankohtaista koronaviruksesta: thl.fi/koronavirus