Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|

Ajankohtaista koronaviruksesta

Heinolan infektiovastaanotto aukeaa torstaina 1.10.2020 

Infektiovastaanotto toimii erillisissä tiloissa erillään muusta vastaanottotoiminnasta. Vastaanotolle tullaan ainoastaan ajanvarauksella soittamalla päivystysavun numeroon 116 117, missä arvioidaan tarvittavien tutkimusten tarve ja oikea hoitopaikka. Heinolan infektiovastaanotolla ei voida hoitaa vaikeasti sairastuneita, sairaalahoidon tarpeessa olevia tai esimerkiksi röntgenkuvausta infektion vuoksi tarvitsevia, vaan nämä potilaat hoidetaan edelleen PHKS:ssa.

Heinolan uuden palvelun käynnistyessä sisäänkäynti infektiovastaanotolle tapahtuu ainoastaan Heinolan terveyskeskuksen K-rapun kautta, jota kautta ohjataan kaikki infektio-oireista (flunssa- tai vatsaoireet) kärsivät asiakkaat. Terveyskeskuksen muihin tiloihin EI SAA tulla infektio-oireisena. Lue lisää: uutinen ajankohtaista-palstalla 29.9.2020.

Käytännön koronatoimet, kun lapsella tai nuorella ilmenee koronaan sopivia oireita (29.9.2020)

Heinolan kaupungissa noudatetaan THL:n ohjetta: "Lapset ja korona".


Kasvomaskien jakelu alkaa Heinolassa 24.8.

Heinolan kaupunki huolehtii siitä, että myös heikommassa asemassa olevilla on mahdollisuus kasvomaskisuosituksen noudattamiseen. Vähävaraiset asukkaat voivat noutaa kasvomaskipakkauksen ilmaiseksi Heinolan kaupungintalon asiointipisteestä maanantaista 24.8.2020 alkaen. Kaupungintalo (Rauhankatu 3) on avoinna arkisin klo 9-15.

THL suosittaa yli 15-vuotiaille kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa ei voi pitää riittävää etäisyyttä. Suositus ei koske vakiintuneita yhteisöä, kuten koulu-, päiväkoti- ja harrastusryhmiä ja toimistomuotoisia työyhteisöjä, joissa sama toisilleen tuttu ryhmä kokoontuu sisätiloissa.

Käytännön koronatoimet

Hallitus linjasi 4.5. viruksen aiheuttamien rajoitustoimien osittaisesta vaiheittaisesta purkamisesta. Tietoja koronaviruksen vaikutuksista kaupungin palveluihin ja toimintaan kerätään alla olevaan listaan sitä mukaa kun päätöksiä tehdään ja yksityiskohtia varmistuu.


Huhtikuun 2020 aikana julkaistua materiaalia:

Koronavirus: vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin (päivitetty 8.5.)

Neuvonta ja hoitoon hakeutuminen

Lue lisää:

Toiminta hengitystieoireissa (8.5.2020)

 • Jos sinulla on lieviäkin hengitystieoireita SOITA Päivystysapu p. 116 117, saadaksesi toimintaohjeet
 • Terveyskeskukseen soitetaan vain muussa hoidon tarpeessa puh. 03 849 4388
 • Henkeä uhkaava tilanne, kiireellinen apu: soita Hätänumero 112
   
 • Koronavirustaudin oirearvio Päijät-hämäläisten kriteerit täyttävät oirearviot ohjautuvat vahvan tunnistautumisen jälkeen Akuutti24:n terveydenhuollon ammattilaisille, oirearvioihin vastataan ma - pe klo 9 - 17.

Koronaviruksen vuoksi tehtävät tutkimukset, hoito ja hoitoon määrätyt lääkkeet ovat maksuttomia hoitoon hakeutuneelle kuntalaiselle. Lue tarkemmin Kotikunnattoman potilaan ja koronaviruksen hoidosta sekä oikeudesta maksuttomaan hoitoon koronavirustilanteessa (Kela 19.5.)

Kuvassa oleva PHHYKY:n hoitoonhakeutumiskaavio on päivitetty 7.5.2020. 

Akuutti arkiapu (29.6.)

Heinolan kaupungin Akuutti arkiavun toiminta on päättynyt.

Neuvontaa ja ohjausta on edelleen saatavissa:

 •  Yli 65-vuotias, Ikääntyneiden palveluneuvonta,

puh. 044 769 4242 ma, ti, to, pe klo 9-13 ja ke 9-14, Torikatu 13, G-ovi, 1. krs

 •  Työikäinen tai lapsiperhe, Sosiaalipalveluiden palveluohjaus,

puh. 044 7692 988, ma-pe klo 9-15.

Akuutti arkiapu -palvelu käynnistettiin helpottamaan kauppa- ja apteekkiasiointia koronavirusepidemian aikana.

Toiminta käynnistetään tarvittaessa uudelleen nopealla aikataululla.

Korona-ahdistukseen saa tukea chatin kautta (29.6.)

Koronapandemia aiheuttaa huolta ja ahdistusta. Keskusteluapua on saatavilla:

En jaksa -chat lasten ja nuorten vanhemmille palvelee ma-ti klo 9 - 11, ke 16 - 18 ja to-pe klo 12 - 15. Chatissa voi jutella esimerkiksi lasten kasvatuksesta, koronahuolista, parisuhteesta, lasten käytöksestä tai omasta jaksamisesta. Vastaajina chatissa toimivat Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Huomioithan, että heinäkuussa chatin aukiolot ovat seuraavat: ma klo 9-11, ke klo 16-18 ja pe klo 12-15.  

Lue lisää:

Varhaiskasvatus, opetus ja koulutus

Varhaiskasvatus ja esiopetus (päivitetty 21.8.)

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toiminta jatkuu normaalisti. Huomioimme toiminnassa oheiset valtakunnalliset sekä paikalliset ohjeet.

Tiedottaminen huoltajille tapahtuu ensisijaisesti Wilman tiedotteiden kautta.

THL:n ja OKM:n ohjeistus

Perusopetus (päivitetty 28.8.)

Lukuvuosi on aloitettu lähiopetuksessa kaikissa Heinolan kouluissa. Lähiopetusjärjestelyt on tehty ministeriön ja THL:n ohjeistusten mukaisesti porrastaen, väljyyssuositukset huomioiden ja hygieniasuosituksia noudattaen.  Lähtökohtaisesti oppilaat toimivat koulun normaalin työjärjestyksen mukaisesti, yksikkökohtaisia lukujärjestysmuutoksia saattaa aikataulujen porrastusten vuoksi olla.

Aikataulutuksia ja erityisjärjestelyjä on tehty mm. kouluruokailun, välituntijärjestelyjen ja sisäänmenojen suhteen. Koulukuljetuksissa pyritään väljyyteen ja tehostettuun kaluston sisäpuhdistukseen ajojen välillä.

Kouluissa on käytössä paperiset kertakäyttökäsipyyhkeet ja käsidesi aikuisen valvonnassa.

Koulujen tiedottaminen huoltajille ja oppilaille/opiskelijoille tapahtuu ensisijaisesti Wilman kautta.

Lue lisää: 

Heinolan perusopetuksen ohje oppilaille ja huoltajille, päivitetty 28.8.2020

Lukio ja musiikkiopisto (päivitetty 21.8.)

Lukio ja musiikkiopisto ovat lähiopetuksessa.

Lue lisää:

Heinola lukion ohjeita lukuvuoden aloituksesta

Oppilashuolto

Koulukuraattori ja -psykologipalvelut käytettävissä.

Onks tää normaalia? -chat lapsille ja nuorille palvelee klo 10 - 18.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Heinola on soittanut kaikille yli 70-vuotiaille

Heinolan kaupungin työntekijät soittivat kaikille yli 70-vuotiaille heinolalaisille, jotka eivät ole säännöllisten sosiaali- ja terveyspalvelujen piirissä. Puheluiden avulla haluttiin varmistaa ikääntyneiden avun tarvetta ja kotona pärjäämistä sekä kysytiin kuulumisia. Ikääntyneen suostumuksella hänen yhteystietonsa luovutettiin seurakunnalle tai Jyränkölän Minä elän! -hankkeen työntekijöille.

Soitot aloitettiin 14.4.2020 yli 80-vuotiaiden tilanteen kartoittamisella. Mikäli henkilöä ei tavoitettu soittamalla, lähestyttiin häntä kirjeellä ja tarvittaessa Ikääntyneiden asiakasohjaksen henkilökunta tarkastaa hänen tilanteensa. Kirjeet postitettiin viikolla 21. Tavoitettavia ihmisiä oli kaiken kaikkiaan lähes 3900 ja kirjeitä lähetettiin noin 260 kpl. (20.5.2020)

Ikääntyneiden palveluneuvonta (29.6.)

Palvelu palvelupisteellä on avautunut 1.6.2020 alkaen.

Lue lisää: 

Hoitotarvikejakelu on avoinna normaalisti (ti, ke, to). Lue lisää: heinola.fi/hoitotarvikejakelu. (21.8.)

Apuvälineyksikkö palvelee ajanvarauksella (21.8.)

Apuvälinepalvelut toimivat 30.3.2020 alkaen vain ajanvarauksella. Asiakkaita pyydetään soittamaan suoraan apuvälineyksikköön puh. 050 593 9665 ma-pe klo 13 - 14.

Lue lisää: heinola.fi/apuvalineyksikko

Ikääntyneiden asiakasohjauspalvelut (30.6.)

Asiakasohjaajat tekevät palvelutarpeen arviointeja asiakkaiden kotona silloin, kun asiakkaat eivät pärjää kotona ilman palveluja. Tartuntatilanteen rauhoituttua asiakasohjauksen toiminta on palautunut normaaliksi ja asiakasohjaajat tekevät arviointikäyntejä sekä hoitosuunnitelmien päivityksiä.

Myös ikäihmisten sosiaaliohjaajat tekevät kotikäyntejä ja asiakastapaamisia normaalin käytännön mukaisesti.

Kaikki ryhmämuotoinen toiminta on toistaiseksi peruttu. Seniorikuntosali on ollut avoinna 1.6.2020 alkaen. Liikuntaneuvontaa on mahdollista saada puhelimitse.

Kotihoito

Ikääntyneiden päivätoimintaa ei ole toistaiseksi.

Kotihoidon ikäihmisten ryhmätoiminta on peruttu (kuntoutus- ja terapiaryhmät, Miepä-ryhmä).

Asumispalvelut

Palveluasumisen asukkaiden tapaamiseen tehty uusi ohje 30.6. Ohje löytyy tästä linkistä.

Vuodeosasto (21.8.)

Vierailujen suhteen suositellaan, että yksi omainen kerrallaan on potilashuoneessa. Palliatiivisten ja saattohoidossa olevien potilaiden kohdalla ei rajoituksia vierailijamäärän suhteen ole. Vierailidoiden tulee olla terveitä, eikä heillä saa olla hengitystieinfektion oireita.

Vastaanotto (21.8.)

Asiakkaiden tulee aina ensin soittaa puh. 03 849 4388, ja tulla vastaanotolle tarvittaessa vasta erikseen kutsuttuna, mikäli asia ei hoidu puhelimessa. Mikäli asiakkaalla on nimetty yhteyshenkilö, kulee kaikissa asioissa olla ensisijaisesti yhteydessä omaan yhteyshenkilöön. Pikapoli (nopsa) on suljettu.

Digihoitaja vastaa Omaolon kautta lähetettyihin oirearvioihin saman päivän aikana.

Päivystys toimii eli jos on murtuma, haava, sydänoireita, hengitysvaikeuksia, kovaa vatsakipua, yleistilan laskua, lapsilla kovaa kuumetta tai muuta oiretta, niin oireiden vaikeuden mukaan soittakaa joko 112 tai voitte tulla terveyskeskuksen päivystykseen. Lue lisää: Lääkäripäivystys - Heinola

Hengitystieoireiset soittavat päivystysapuun p. 116 117 tai täyttävät Omaolon koronaoirearvion, jonka lähettävät ammattilaiselle käsiteltäväksi.

Ilta- ja viikonloppupäivystys (21.8.)

Ilta- ja vViikonloppupäivystys sekä päivystys arkipyhinä toimivat toistaiseksi normaalisti. Lue lisää: Lääkäripäivystys - Heinola

Suun terveydenhuolto (21.8.)

Pystymme tällä hetkellä tarjoamaan suun terveydenhuollon palveluja rajoitetusti. Koronavirustilanteen ollessa rauhallinen, jatkamme aiemmin siirrettyjä määräaikaistutkimuksia ja hoitoja hammaslääketieteellisen kiireellisyyden mukaan. Olemme asiakkaisiin yhteydessä uudesta hoitoajasta.

Yhteydenotot / ajanvaraus hammaslääkäripäivystykseen ainoastaan puhelimitse.

Puh. 03 849 4369 ma-to klo 8-15, pe klo 8-14. Lauantaipäivystys päättynyt 1.6. alkaen. 

Jos sinulla tavallisen flunssan oireita, koronavirusinfektio / epäily infektiosta, olet karanteenissa tai olet ollut lähikontaktissa karanteenissa olevan henkilön kanssa, ilmoita siitä soittaessasi ajanvaraukseen. Hammaslääkäri arvioi tällöin hoidon kiireellisyyden puhelimitse sekä ohjaa tarvittavaan hoitoon.

Aikuisasiakkaiden ja nuorten pyydämme tulemaan hammashoitolaan ilman saattajaa, mikäli saattajan läsnäolo ei hoidon kannalta ole välttämätöntä. 

Kiitämme asiakkaitamme kärsivällisyydestä. Hoitoaikojen toistuvat siirrot ovat tilanteessa mahdollisia.

Lue lisää:

Heinolan erikoissairaanhoito (21.8.)

Ethän tule vastaanotolle tai toimenpiteeseen

 • jos olet sairaana (flunssa, yskä, kuume, nuha, lihassärky, kurkkukipu)
 • olet tullut vasta ulkomailta (14 vrk) Kts. tarkemmin Ulkoministeriön matkustusohjeet
 • olet ollut lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneen kanssa.

Olemme puhelimitse potilaaseen yhteydessä, mikäli vastaanotto muutetaan etäyhteydellä pidettäväksi.

Peruutukset aina Heinolan erikoissairaanhoidon poliklinikan ajanvaraukseen: arkisin klo 9 - 14 puh. 03 849 4375.

Lue lisää: Erikoislääkärien vastaanotot ja Leikkaustoiminta

Sosiaalipalvelut (29.6.)

Kiireelliset sosiaalipalvelut:

Jokaisella kunnassa oleskelevalla henkilöllä on oikeus saada kiireellisessä tapauksessa yksilölliseen tarpeeseen perustuvat sosiaalipalvelut myös poikkeustilanteessa niin, etteivät hänen oikeutensa välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon vaarannu.

Lapsella ja hänen perheellään on oikeus saada viipymättä lapsen terveyden ja kehityksen kannalta välttämättömät sosiaalipalvelut. Asiakkaan oikeus välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon turvataan välittömällä asian käsittelyllä sekä päätöksellä ja sen toimeenpanolla.

Äärimmäisessä kiireessä päätös voi olla myös suullinen. Kirjallinen päätös on annettava heti, kun se on mahdollista. Määräaika oikaisuvaatimuksen tekemiseen tai muutoksenhakuun alkaa vasta kirjallisen päätöksen tiedoksisaannista.

Jo asiakkaana olevia pyydetään olemaan yhteydessä asioita hoitavaan työntekijään ensisijaisesti puhelimitse.

Sosiaalipalveluiden palveluohjaus palvelee ilman ajanvarausta 1.6.2020 alkaen keskiviikkoisin klo 9.00-12.00. Muina aikoina puhelinohjaus arkisin klo 9-15, p. 044 769 2988.

Toiminta muutoin:

Aikuisten sosiaalipalvelut, vammaispalvelut, ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvonta, irtosoluseulontatutkimukset (papa-koe), neuvolapsykologi- ja lastentoimintaterapiapalvelut, lapsiperheiden sosiaalipalvelut ja lastensuojelu toimivat toistaiseksi normaalisti.

Äitiys- ja lastenneuvolapalvelut jatkuvat normaalisti toistaiseksi pl. perhevalmennus- ja muut ryhmätoiminnat, jotka ovat tauolla.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut (terveydenhoitajat, psyykkari) jatkuvat normaalisti toistaiseksi pl. koululääkäripalvelu ja ryhmät.

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen vastaanotot jatkuvat normaalisti toistaiseksi pl. avovastaanotto ilman ajanvarausta maanantaisin klo 14.30 - 15.30 sekä ryhmätoiminta, jotka ovat tauolla toistaiseksi. Hengitystieinfektio-oireisena ei voi tulla terveysneuvontapalvelujen vastaanotoille, vaan tulee odottaa oireiden parantumista. Vastaanottojen puhelinaika on toistaiseksi ma-pe klo 9 - 10.

Erityisryhmien päivätoiminta, työtoiminta ja avotyötoiminta on käynnistynyt asteittain 1.6.2020 alkaen.(Päivitetty 29.6.)

Etevan suositukset ja ohjeistukset (mm. kotilomista ja vierailuista yksiköissä) voit lukea Etevan sivuilta.

Liikunta, kulttuuri ja vapaa-aika

(Päivitetty 21.8.)

 • Kirjasto ja omatoimikirjasto ovat auki normaalisti. Tapahtumia on rajoitetusti. Aukioloajat ja lisätiedot (avautuu uuteen ikkunaan).  
 • Kirjastoauto on lähtenyt reiteille 17.8. Aikataulut (avautuu uuteen ikkunaan)
 • Kuntosalit ovat avoinna normaalisti kausikorttilaisille. Ensimmäisellä leimauskerralla kortille hyvitetään automaattisesti sulkuaika, jolloin kortin voimassaoloaika jatkuu loppupäästä. Asiakasmäärä on rajattu. Uimahallin kuntosalilla voi olla harjoittelemassa enintään 15 henkilöä samaan aikaan, kirkonkylän kuntosalilla enintään 7 henkilöä ja jäähallin kuntosalilla 20 henkilöä. Lisätiedot www.heinola.fi/kuntosalit.
 • Uimahalli on avoinna. Aukioloajat on nähtävillä www.heinola.fi/uimahalli. Ensimmäisellä leimauskerralla kausikorttilaisille hyvitetään automaattisesti sulkuaika, jolloin kortin voimassaoloaika jatkuu loppupäästä.
 • Kaupungin kaikkiin liikuntaryhmiin on ennakkoilmoittautuminen. Lisätiedot eläkeläisten ja soveltavan liikunnasta www.heinola.fi/soveli ja KKI yritysten ja työttömien liikunnasta www.heinola.fi/kki.
 • Lintutarhan näyttelytila ja papukaijatalo ovat avoinna.
 • Lääninkivalteri Aschanin talo avoinna 3.6. - 30.8. Aukioloajat: ke klo 11 – 18, to-su klo 11 – 16. Sisäänpääsy 5 € tai museokortilla, alle 18-vuotiaat maksutta.
 • Taidemuseo avoinna 24.6.-6.9. Heli Hiltusen juhlanäyttely. Aukioloajat: ke klo 11-18, to-su klo 11-16. Sisäänpääsy 5 € tai museokortilla, alle 18-vuotiaat maksutta.
 • Uusittu kaupunginmuseo on avattu yleisölle lauantaina 15.8. Aukioloajat ja lisätiedot www.heinola.fi/heinolan-kaupunginmuseo
 • Nuorten talo on avoinna. Aukioloajat ja toiminnot nähtävillä www.heinola.fi/nuorisotalo-pleissi.
 • Musiikkiopiston soittotuntien opetus on käynnissä.

Muut palvelut ja asiointi

(Päivitetty 21.8.)

Asioinnissa kannattaa suosia sähköisiä kanavia. Virastoissa asioivia pyydetään hoitamaan asiansa ensisijaisesti puhelimella tai sähköpostitse ja välttämään henkilökohtaista asiointia. Hakemukset ja muut lomakkeet voi toimittaa turvallisesti suomi.fi -viestipalvelun kautta.

Käteiskassapalvelut Heinolan kaupungintalon asiointipisteessä suljettu 1.4.2020 alkaen toistaiseksi. Heinolan kaupungin lähettämät laskut pyydetään maksamaan pankin kautta. Ellei maksun suoritus pankkipalveluna onnistu, pyydetään ottamaan yhteyttä kaupungin maksuliikennepalveluihin puh. 044 587 1457.

Kaupungin puhelinvaihteen aukioloajat muuttuivat 15.6. Vaihde on auki maanantaista torstaihin klo 8.30-15.30, perjantaisin ja juhlapyhien aattoina klo 8.30-15.00.

Elinvoima

Wanhalla Lehtitalolla (Lampikatu 8) sijaitsevat kaupungin toiminnot (elinvoimapalvelut, keskitetty työllistäminen ja etätyötila Spotti) avoinna normaalisti. Spotin ajanvarauksella (044 469 4225 tai spotti@heinola.fi) tai verkosta: heinola.fi/tilavaraukset.

Tukea yrityksille

(Päivitetty 21.8.)

Kaupunki myöntää harkinnanvaraista Heinola-lisää työllistämisen tukemiseen koronaviruspandemiasta kärsineille yrityksille. Lisäksi haettavana on yksinyrittäjille 2 000 euron kertakorvaus (valtion rahoittama tuki). Tukea voidaan myöntää yksityisyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamisen. Näitä ovat esimerkiksi tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito- ja toimistomenot. Yrittäjän itselleen nostamaa palkkaa ei lueta kustannuksiin. Lisätiedot, hakuehdot ja -ohjeet löytyvät kaikki kootusti sivustolta businessheinola.fi.

Jätehuolto

(päivitetty 21.8.)

Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n ohje asukkaille:

 • Lajittele nenäliinat ja kasvomaskit energiajätteeseen. (Tämä ohje on päivitetty 12.8.2020)
 • Mikäli jäteastian tyhjennyksissä tulee katkoksia, pakkaa jätteet tiiviisti ja säilö ne tilaan, jossa niistä ei ole haittaa terveydelle ja jossa esimerkiksi haittaeläimet eivät pääse levittämään jätteitä.
 • Lajittele pakkausjätteet tehokkaasti, jotta muuta jätettä syntyy vähemmän.
 • Älä jätä jätteitä miehittämättömille jätteen vastaanottopaikoille, mikäli jäteastiat ovat täynnä.
 • Siirrä asiointia jäteasemalla, mikäli se on mahdollista. Käytäthän korttimaksua käteisen sijaan. Annathan jäteasemalla asioidessasi muille asiakkaille tilaa asiointiin. 

Lue lisää: phj.fi

Joukkoliikenne

(Päivitetty 21.8.)

Lahden Seudun Liikenne suosittelee kasvomaskin käyttämistä joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikea välttää.

Lue lisää: Koronaviruksen vaikutukset joukkoliikenteeseen (LSL)

Katso myös:

Ajankohtaista koronaviruksesta: thl.fi/koronavirus