Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|

Ajankohtaista koronaviruksesta

Ajankohtaisia ohjeita ja tietoa koronan vaikutuksista kaupungin palveluihin

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ohjeistus

Noudatamme Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueellisia koronasuosituksia ja -rajoituksiaVoimassa olevat suositukset ja rajoitukset koko yhtymän alueelle kestävät tämänhetkisen arvion mukaan 15.2.2021 asti.


Koronarokotustilanne 25.1.21

Rokotukset aloitettiin Heinolassa tammikuun alussa. Noudatamme Suomen koronarokotestrategiaa ja maakunnallisia ohjeita. Rokotus on kaikille - myös terveydenhuollon henkilöstölle - vapaaehtoinen ja maksuton. Ensivaiheessa Suomeen saatu Pfizerin/BioNTechin rokote on tarkoitettu ainoastaan 16 vuotta täyttäneille henkilöille ja vaatii kaksi rokotuskertaa. Koronarokotusten laajentamista rajoittaa tällä hetkellä rokotteiden saatavuus, minkä vuoksi emme voi vielä avata ajanvarausta.

Koronavirusrokote tarjotaan vaiheittain koko väestölle THL:n suosittelemassa järjestyksessä:  

1. COVID-19-tautiin sairastuneiden tai perustellusti sairastuneeksi epäiltyjen henkilöiden tutkimiseen, välittömään hoitoon tai huolenpitoon liittyvä tai muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä iäkkäille henkilöille tarkoitetun asumispalvelun ja laitoshoidon henkilöstö ja asukkaat   

2. 70-vuotta täyttäneet ja vanhemmat henkilöt   

3. Henkilöt, joilla on vakavalle COVID-19 -taudille altistavia sairauksia  

4. Muut kuin kohdissa 1-3 tarkoitetut henkilöt. 

Rokotettavat ryhmät Tilanne Aikataulu Ajanvaraus
Koronaan liittyvää työtä tekevät sote-ammattilaiset (infektiopoli, näytteenottajat) Valmis Vähintään 1. annos annettu kaikille, osa ehtinyt saada tehosteen  kutsuttuna
Tehostettujen asumispalveluyksiköiden asukkaat ja henkilöstö

Käynnissä

Aloitettu 19.1.2021.

1. annos annettu kaikille halukkaille viimeistään viikolla 4. Tehosterokotus 4 viikon kuluttua

 kutsuttuna
70 vuotta täyttäneet ja vanhemmat kansalaiset  Ei aloitettu Arvioitu aloitus helmikuussa 2021 vanhimmista ikäryhmistä

Sähköinen ajanvaraus, puhelinajanvaraus

EI VIELÄ KÄYNNISSÄ

Riskiryhmiin kuuluvat kansalaiset (alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus)  Ei aloitettu Ilmoitetaan myöhemmin

Sähköinen ajanvaraus, puhelinajanvaraus

EI VIELÄ KÄYNNISSÄ

Laajamittainen rokotus väestölle ja sote-henkilöstölle  Ei aloitettu Ilmoitetaan myöhemmin

Sähköinen ajanvaraus, puhelinajanvaraus

EI VIELÄ KÄYNNISSÄ


Vältä ylimääräisiä lähikontakteja

Perheen ulkopuolisia lähikontakteja suositellaan välttämään oman harkinnan mukaan, ja enimmäismäärä kokoontumisille samalla kertaa on 10 henkilöä. Esimerkiksi perheiden välisiä tapaamisia ja yleisötilaisuuksiin osallistumista on hyvä mahdollisuuksien mukaan vähentää tai välttää.


Kasvomaskisuositus

Yleinen kasvomaskin käyttösuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. Henkilön oma ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi. Vähävaraisille, joiden ei ole mahdollista itse hankkia suoaimia, jaetaan kangasmaskeja kuntien jakelupisteissä. 

Maskia suositellaan käytettäväksi seuraavissa tilanteissa:

 • Kouluissa maskien käyttöä suositellaan kudesluokkalaisista alkaen sekä yläkouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa.
 • Kaikissa julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.
 • Joukkoliikenteessä
 • Koronavirustestiin hakeutuessa matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista kodin ulkopuolella liikuttaessa.
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

Tietoja koronaviruksen vaikutuksista kaupungin palveluihin ja toimintaan kerätään alla olevaan listaan sitä mukaa, kun päätöksiä tehdään ja yksityiskohtia varmistuu.

Neuvonta ja hoitoon hakeutuminen

Toiminta hengitystieoireissa (8.5.2020)

 • Jos sinulla on lieviäkin hengitystieoireita SOITA Päivystysapu p. 116 117, saadaksesi toimintaohjeet
 • Terveyskeskukseen soitetaan vain muussa hoidon tarpeessa puh. 03 849 4388
 • Henkeä uhkaava tilanne, kiireellinen apu: soita Hätänumero 112
   
 • Koronavirustaudin oirearvio Päijät-hämäläisten kriteerit täyttävät oirearviot ohjautuvat vahvan tunnistautumisen jälkeen Akuutti24:n terveydenhuollon ammattilaisille, oirearvioihin vastataan ma - pe klo 9 - 17.

Heinolan infektiovastaanotto

Infektiovastaanotto toimii erillisissä tiloissa erillään muusta vastaanottotoiminnasta. Vastaanotolle tullaan ainoastaan ajanvarauksella soittamalla päivystysavun numeroon 116 117, missä arvioidaan tarvittavien tutkimusten tarve ja oikea hoitopaikka. Voit myös tehdä itse oirearvon Omaolo.fi -palvelussa. Heinolan infektiovastaanotolla ei voida hoitaa vaikeasti sairastuneita, sairaalahoidon tarpeessa olevia tai esimerkiksi röntgenkuvausta infektion vuoksi tarvitsevia, vaan nämä potilaat hoidetaan edelleen PHKS:ssa.

Sisäänkäynti infektiovastaanotolle tapahtuu ainoastaan Heinolan terveyskeskuksen K-rapun kautta, jota kautta ohjataan kaikki infektio-oireista (flunssa- tai vatsaoireet) kärsivät asiakkaat. Terveyskeskuksen muihin tiloihin EI SAA tulla infektio-oireisena. 

Suosittelemme käyttämään kasvomaskia matkalla koronavirustestin näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 

Tutkimukset

Koronaviruksen vuoksi tehtävät tutkimukset, hoito ja hoitoon määrätyt lääkkeet ovat maksuttomia hoitoon hakeutuneelle kuntalaiselle. Lue tarkemmin Kotikunnattoman potilaan ja koronaviruksen hoidosta sekä oikeudesta maksuttomaan hoitoon koronavirustilanteessa (Kela 19.5.)

Kuvassa oleva PHHYKY:n hoitoonhakeutumiskaavio on päivitetty 7.5.2020. 

Akuutti arkiapu (29.6.)

Heinolan kaupungin Akuutti arkiavun toiminta on päättynyt.

Neuvontaa ja ohjausta on edelleen saatavissa:

 •  Yli 65-vuotias, Ikääntyneiden palveluneuvonta,

puh. 044 769 4242 ma, ti, to, pe klo 9-13 ja ke 9-14, Torikatu 13, G-ovi, 1. krs

 •  Työikäinen tai lapsiperhe, Sosiaalipalveluiden palveluohjaus,

puh. 044 7692 988, ma-pe klo 9-15.

Akuutti arkiapu -palvelu käynnistettiin helpottamaan kauppa- ja apteekkiasiointia koronavirusepidemian aikana.

Toiminta käynnistetään tarvittaessa uudelleen nopealla aikataululla.

Korona-ahdistukseen saa tukea chatin kautta (29.6.)

Koronapandemia aiheuttaa huolta ja ahdistusta. Keskusteluapua on saatavilla:

En jaksa -chat lasten ja nuorten vanhemmille palvelee ma-ti klo 9 - 11, ke 16 - 18 ja to-pe klo 12 - 15. Chatissa voi jutella esimerkiksi lasten kasvatuksesta, koronahuolista, parisuhteesta, lasten käytöksestä tai omasta jaksamisesta. Vastaajina chatissa toimivat Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Huomioithan, että heinäkuussa chatin aukiolot ovat seuraavat: ma klo 9-11, ke klo 16-18 ja pe klo 12-15.  

Lue lisää:

Varhaiskasvatus, opetus ja koulutus

Varhaiskasvatus ja esiopetus (päivitetty 4.1.2021)

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toiminta jatkuu normaalisti. Huomioimme toiminnassa kulloinkin voimassaolevat valtakunnalliset ja paikalliset ohjeet.

Kasvomaskien käyttöä suositellaan vanhempien pikaisillakin vierailuilla esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja koulujen tiloissa.

Tiedottaminen huoltajille tapahtuu ensisijaisesti Wilman tiedotteiden kautta.

Lue lisää:

Päivitetty ohje liittyen koronaviruspandemiaan / varhaiskasvatus ja esiopetus

Perusopetus (päivitetty 19.1.)

PHHYKYn ohjeen mukaan maanantaista 18.1. alkaen suositellaan myös alakoulun 6. luokan oppilaille maskin käyttöä. Maski annetaan myös 5.-6. yhdysluokassa 5. luokan oppilaille. Alakoulun opetushenkilöstölle suositellaan suojautumista maskin avulla 18.1. alkaen. 

Yläkoulujen henkilökunnalle ja oppilaille suositetaan suojautumista maskin avulla. Suositus on voimassa ainakin 25.1.2021 asti.

Heinolan perusopetuksen opetus tapahtuu lähiopetuksena. Lähiopetusjärjestelyt on tehty ministeriön ja THL:n ohjeistusten mukaisesti porrastaen, väljyyssuositukset huomioiden ja hygieniasuosituksia noudattaen. Lähtökohtaisesti oppilaat toimivat koulun normaalin työjärjestyksen mukaisesti, yksikkökohtaisia lukujärjestysmuutoksia saattaa aikataulujen porrastusten vuoksi olla.

Aikataulutuksia ja erityisjärjestelyjä on tehty mm. kouluruokailun, välituntijärjestelyjen ja sisäänmenojen suhteen. Koulukuljetuksissa pyritään väljyyteen ja tehostettuun kaluston sisäpuhdistukseen ajojen välillä.

Kouluissa on käytössä paperiset kertakäyttökäsipyyhkeet ja käsidesi aikuisen valvonnassa.

Koulujen tiedottaminen huoltajille ja oppilaille/opiskelijoille tapahtuu ensisijaisesti Wilman kautta.

Lue lisää: 

Heinolan perusopetuksen ohje oppilaille ja huoltajille, päivitetty 30.12.2020

Lukio ja musiikkiopisto (päivitetty 19.1.)

Lähiopetus jatkuu Heinolan lukiossa ja musiikkiopistossa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on antanut uudet alueelliset suositukset, jotka ovat voimassa 15.2.2021 saakka. Suosituksen mukaan voimme jatkaa lukion ja musiikkiopiston toimintaa lähiopetuksessa.

Maskisuositus on edelleen voimassa oppilaitoksissa. Kasvomaskin teho perustuu suurelta osin siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti. Siksi on ehdottoman tärkeää, että kaikki, joilla ei ole esim. terveydellisiä estettä maskin käyttöön, myös käyttävät sitä. Lisäksi jokainen voi ehkäistä tartuntoja osaltaan pitämällä 1-2 metrin turvaetäisyyden muihin ihmisiin silloin kun se on mahdollista, huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta sekä välttämällä kasvojen, nenän ja suun koskettelemista. 

Maskin käyttösuositus koskee toisen asteen oppilaitoksen opiskelijoita ja henkilökuntaa. Lukiolaisille, joiden ei ole mahdollista itse hankkia suojaimia, jaetaan kangasmaskit koulussa. Tarkemmat ohjeet on tiedotettu opiskelijoille. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. 

Lue lisää:

Heinola lukion ohjeita lukuvuoden aloituksesta

Oppilashuolto

Koulukuraattori ja -psykologipalvelut käytettävissä.

Onks tää normaalia? -chat lapsille ja nuorille palvelee klo 10 - 18.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Heinolan kaupunki tarjoaa koronasuojavarusteet sotealan yksityisille palveluntuottajille, kun heidän asiakkaillaan on todettu Covid-19-epäily tai -tartunta (31.12.)

Suojavarusteet tarjotaan asiakkaan hoitoon osallistuvalle hoitohenkilökunnalle.

Koronasuojavarustepakettiin sisältyy:

- kirurginen suu-nenäsuojus
- kasvot peittävä visiiri
- hiussuojain/myssy
- pitkähihainen suojatakki
- suojakäsineet.
 

Koronasuojavarusteiden noutaminen:

Koronasuojavarustepaketit jaetaan toimijoille ensimmäisellä hakukerralla terveyspalveluiden päivystyksessä ja mahdollisista jatkotarpeista keskustellaan sosiaali- ja terveystoimen yhdyshenkilön kanssa.

Suuremman ja pitkäkestoisemman suojavarustetarpeen arvioi Heinolan kaupungin sosiaali- ja terveystoimen yhdyshenkilö yhdessä yksityisen toimijan kanssa huomioiden Covid-19-positiivisten tai -altistuneiden henkilöiden määrän.

1. Heinolan kaupunki, terveyspalveluiden päivystys: ensimmäinen koronasuojavarustepaketti haetaan täältä.

- Arkisin klo 8-21.
- Viikonloppuisin: la klo 10-18 ja su klo 12-20.
- Torikatu 13 F, p. 044 469 4311.
 

2. Heinolan kaupungin sosiaali- ja terveystoimi: suojavarusteiden tarvearviointi, kun kyseessä pitkäaikainen tai suurempi tarve.

- Yhteydenotto virka-aikana.
- Taina Järvinen, puh. 044 587 1442.
- Torikatu 13.
 

Heinola on soittanut kaikille yli 70-vuotiaille

Heinolan kaupungin työntekijät soittivat kaikille yli 70-vuotiaille heinolalaisille, jotka eivät ole säännöllisten sosiaali- ja terveyspalvelujen piirissä. Puheluiden avulla haluttiin varmistaa ikääntyneiden avun tarvetta ja kotona pärjäämistä sekä kysytiin kuulumisia. Ikääntyneen suostumuksella hänen yhteystietonsa luovutettiin seurakunnalle tai Jyränkölän Minä elän! -hankkeen työntekijöille.

Soitot aloitettiin 14.4.2020 yli 80-vuotiaiden tilanteen kartoittamisella. Mikäli henkilöä ei tavoitettu soittamalla, lähestyttiin häntä kirjeellä ja tarvittaessa Ikääntyneiden asiakasohjaksen henkilökunta tarkastaa hänen tilanteensa. Kirjeet postitettiin viikolla 21. Tavoitettavia ihmisiä oli kaiken kaikkiaan lähes 3900 ja kirjeitä lähetettiin noin 260 kpl. (20.5.2020)

Ikääntyneiden palveluneuvonta (31.12.)

Palvelu palvelupisteellä on avautunut 1.6.2020 alkaen.

Lue lisää: 

Hoitotarvikejakelu on avoinna normaalisti (ti, ke, to). Lue lisää: heinola.fi/hoitotarvikejakelu. (31.12.)

Apuvälineyksikkö palvelee ajanvarauksella (31.12.)

Apuvälinepalvelut toimivat 30.3.2020 alkaen vain ajanvarauksella. Asiakkaita pyydetään soittamaan suoraan apuvälineyksikköön puh. 050 593 9665 ma-pe klo 13 - 14.

Lue lisää: heinola.fi/apuvalineyksikko

Ikääntyneiden asiakasohjauspalvelut (31.12.)

Asiakasohjaajat tekevät palvelutarpeen arviointeja asiakkaiden kotona silloin, kun asiakkaat eivät pärjää kotona ilman palveluja. Tartuntatilanteen rauhoituttua asiakasohjauksen toiminta on palautunut normaaliksi ja asiakasohjaajat tekevät arviointikäyntejä sekä hoitosuunnitelmien päivityksiä.

Myös ikäihmisten sosiaaliohjaajat tekevät kotikäyntejä ja asiakastapaamisia normaalin käytännön mukaisesti.

Kaikki ryhmämuotoinen toiminta on toistaiseksi peruttu. Seniorikuntosali on ollut avoinna 1.6.2020 alkaen. Liikuntaneuvontaa on mahdollista saada puhelimitse.

Kotihoito

Ikääntyneiden päivätoimintaa ei ole toistaiseksi.

Kotihoidon ikäihmisten ryhmätoiminta on peruttu (kuntoutus- ja terapiaryhmät, Miepä-ryhmä).

Asumispalvelut

Palveluasumisen asukkaiden tapaamisen voimassaoleva ohje päivätty 30.6.20. Ohje löytyy tästä linkistä.

Vuodeosasto (31.12.)

Vierailujen suhteen suositellaan, että yksi omainen kerrallaan on potilashuoneessa. Palliatiivisten ja saattohoidossa olevien potilaiden kohdalla ei rajoituksia vierailijamäärän suhteen ole. Vierailidoiden tulee olla terveitä, eikä heillä saa olla hengitystieinfektion oireita. Lisätietoja PHHYKY:n ohjeessa Potilaiden ja omaisten tapaamisesta, ulkoilusta ja kotilomista hyvinvointiyhtymän alueella.

Vastaanotto (31.12.)

Asiakkaiden tulee aina ensin soittaa puh. 03 849 4388, ja tulla vastaanotolle tarvittaessa vasta erikseen kutsuttuna, mikäli asia ei hoidu puhelimessa. Mikäli asiakkaalla on nimetty yhteyshenkilö, tulee kaikissa asioissa olla ensisijaisesti yhteydessä omaan yhteyshenkilöön. Pikapoli (nopsa) on suljettu.

Digihoitaja vastaa Omaolon kautta lähetettyihin oirearvioihin saman päivän aikana.

Päivystys toimii eli jos on murtuma, haava, sydänoireita, hengitysvaikeuksia, kovaa vatsakipua, yleistilan laskua, lapsilla kovaa kuumetta tai muuta oiretta, niin oireiden vaikeuden mukaan soittakaa joko 112 tai voitte tulla terveyskeskuksen päivystykseen. Lue lisää: Lääkäripäivystys - Heinola

Hengitystieoireiset soittavat päivystysapuun p. 116 117 tai täyttävät Omaolon koronaoirearvion, jonka lähettävät ammattilaiselle käsiteltäväksi.

Ilta- ja viikonloppupäivystys (31.12.)

Ilta- ja viikonloppupäivystys sekä päivystys arkipyhinä toimivat toistaiseksi normaalisti. Lue lisää: Lääkäripäivystys - Heinola

Suun terveydenhuolto (31.12.)

Pystymme tällä hetkellä tarjoamaan suun terveydenhuollon palveluja rajoitetusti. Koronavirustilanteen ollessa rauhallinen, jatkamme aiemmin siirrettyjä määräaikaistutkimuksia ja hoitoja hammaslääketieteellisen kiireellisyyden mukaan. Olemme asiakkaisiin yhteydessä uudesta hoitoajasta.

Yhteydenotot / ajanvaraus hammaslääkäripäivystykseen ainoastaan puhelimitse.

Puh. 03 849 4369 ma-to klo 8-15, pe klo 8-14.

Jos sinulla tavallisen flunssan oireita, koronavirusinfektio / epäily infektiosta, olet karanteenissa tai olet ollut lähikontaktissa karanteenissa olevan henkilön kanssa, ilmoita siitä soittaessasi ajanvaraukseen. Hammaslääkäri arvioi tällöin hoidon kiireellisyyden puhelimitse sekä ohjaa tarvittavaan hoitoon.

Aikuisasiakkaiden ja nuorten pyydämme tulemaan hammashoitolaan ilman saattajaa, mikäli saattajan läsnäolo ei hoidon kannalta ole välttämätöntä. 

Kiitämme asiakkaitamme kärsivällisyydestä. Hoitoaikojen toistuvat siirrot ovat tilanteessa mahdollisia.

Lue lisää:

Heinolan erikoissairaanhoito (31.12.)

Ethän tule vastaanotolle tai toimenpiteeseen

 • jos olet sairaana (flunssa, yskä, kuume, nuha, lihassärky, kurkkukipu)
 • olet tullut vasta ulkomailta (14 vrk) Kts. tarkemmin Ulkoministeriön matkustusohjeet
 • olet ollut lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneen kanssa.

Olemme puhelimitse potilaaseen yhteydessä, mikäli vastaanotto muutetaan etäyhteydellä pidettäväksi.

Peruutukset aina Heinolan erikoissairaanhoidon poliklinikan ajanvaraukseen: arkisin klo 9 - 14 puh. 03 849 4375.

Lue lisää: Erikoislääkärien vastaanotot ja Leikkaustoiminta

Sosiaalipalvelut (29.6.)

Kiireelliset sosiaalipalvelut:

Jokaisella kunnassa oleskelevalla henkilöllä on oikeus saada kiireellisessä tapauksessa yksilölliseen tarpeeseen perustuvat sosiaalipalvelut myös poikkeustilanteessa niin, etteivät hänen oikeutensa välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon vaarannu.

Lapsella ja hänen perheellään on oikeus saada viipymättä lapsen terveyden ja kehityksen kannalta välttämättömät sosiaalipalvelut. Asiakkaan oikeus välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon turvataan välittömällä asian käsittelyllä sekä päätöksellä ja sen toimeenpanolla.

Äärimmäisessä kiireessä päätös voi olla myös suullinen. Kirjallinen päätös on annettava heti, kun se on mahdollista. Määräaika oikaisuvaatimuksen tekemiseen tai muutoksenhakuun alkaa vasta kirjallisen päätöksen tiedoksisaannista.

Jo asiakkaana olevia pyydetään olemaan yhteydessä asioita hoitavaan työntekijään ensisijaisesti puhelimitse.

Sosiaalipalveluiden palveluohjaus palvelee ilman ajanvarausta 1.6.2020 alkaen keskiviikkoisin klo 9.00-12.00. Muina aikoina puhelinohjaus arkisin klo 9-15, p. 044 769 2988.

Toiminta muutoin:

Aikuisten sosiaalipalvelut, vammaispalvelut, ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvonta, irtosoluseulontatutkimukset (papa-koe), neuvolapsykologi- ja lastentoimintaterapiapalvelut, lapsiperheiden sosiaalipalvelut ja lastensuojelu toimivat toistaiseksi normaalisti.

Äitiys- ja lastenneuvolapalvelut jatkuvat normaalisti toistaiseksi pl. perhevalmennus- ja muut ryhmätoiminnat, jotka ovat tauolla.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut (terveydenhoitajat, psyykkari) jatkuvat normaalisti toistaiseksi pl. koululääkäripalvelu ja ryhmät.

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen vastaanotot jatkuvat normaalisti toistaiseksi pl. avovastaanotto ilman ajanvarausta maanantaisin klo 14.30 - 15.30 sekä ryhmätoiminta, jotka ovat tauolla toistaiseksi. Hengitystieinfektio-oireisena ei voi tulla terveysneuvontapalvelujen vastaanotoille, vaan tulee odottaa oireiden parantumista. Vastaanottojen puhelinaika on toistaiseksi ma-pe klo 9 - 10.

Erityisryhmien päivätoiminta, työtoiminta ja avotyötoiminta on käynnistynyt asteittain 1.6.2020 alkaen.(Päivitetty 29.6.)

Etevan suositukset ja ohjeistukset (mm. kotilomista ja vierailuista yksiköissä) voit lukea Etevan sivuilta.

Liikunta, kulttuuri ja vapaa-aika

(Päivitetty 19.1.)

 • Kirjasto on auki normaaleina aukioloaikoina. Asiointi kirjastossa on rajoitettava 15 minuuttiin. Lehtisaliin ei voi jäädä lukemaan, mutta lehtiä voi lainata. Omatoimikirjasto on suljettu. Lisätietoja lastu.finna.fi (avautuu uuteen ikkunaan).
 • Kirjastoauto on ajossa aikataulun mukaisesti. Aikataulut (avautuu uuteen ikkunaan)
 • Uimahalli on suljettu 15.2. asti.
 • Kuntosalit ovat suljettu 15.2. asti.
 • Aikuisten ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Tarkoitus ei ole rajoittaa niitä ulkoilmassa olevia enintään 10 hengen ryhmäharrastuksia, joissa turvavälit toteutuvat aidosti.
 • Kaupungin liikuntaryhmät on keskeytetty 15.2. asti. Lisätiedot eläkeläisten ja soveltavan liikunnasta www.heinola.fi/soveli ja KKI yritysten ja työttömien liikunnasta www.heinola.fi/kki.
 • Yleisöluistelut on peruttu 15.2.asti.
 • Luistelupukukopit suljettu 15.2. asti.
 • Lintutarhan näyttelytila ja papukaijatalo ovat avoinna.
 • Uusittu kaupunginmuseo on avoinna. Taidemuseo aukeaa 30.1. Aukioloajat ja lisätiedot www.heinola.fi/heinolan-kaupunginmuseo 
 • Nuorisotila Pleissi on avoinna normaalein aukioloajoin. Yli 12 -vuotiailla on maskisuositus. Aukioloajat ja toiminnot nähtävillä www.heinola.fi/nuorisotalo-pleissi.
 • Nuorten talon ryhmätoiminnot Etsivä Cafe ja Skeletors siirtyvät discord kanavalle 30.11. alkaen.
 • Musiikkiopiston soittotuntien opetus on käynnissä.
 • Tapahtumat perutaan.
Muut palvelut ja asiointi

(Päivitetty 21.8.)

Asioinnissa kannattaa suosia sähköisiä kanavia. Virastoissa asioivia pyydetään hoitamaan asiansa ensisijaisesti puhelimella tai sähköpostitse ja välttämään henkilökohtaista asiointia. Hakemukset ja muut lomakkeet voi toimittaa turvallisesti suomi.fi -viestipalvelun kautta.

Käteiskassapalvelut Heinolan kaupungintalon asiointipisteessä suljettu 1.4.2020 alkaen toistaiseksi. Heinolan kaupungin lähettämät laskut pyydetään maksamaan pankin kautta. Ellei maksun suoritus pankkipalveluna onnistu, pyydetään ottamaan yhteyttä kaupungin maksuliikennepalveluihin puh. 044 587 1457.

Kaupungin puhelinvaihteen aukioloajat muuttuivat 15.6. Vaihde on auki maanantaista torstaihin klo 8.30-15.30, perjantaisin ja juhlapyhien aattoina klo 8.30-15.00.

Elinvoima

(päivitetty 31.12.)

Wanhalla Lehtitalolla (Lampikatu 8) sijaitsevat elinvoimapalvelut eli keskitetty työllistäminen ja etätyötila Spotti: avoinna normaalisti. Spotin osalta kuitenkin huomioidaan kulloinkin voimassa olevat ohjeistukset ja kokoontumisrajoitukset.

Spotin kokoustilojen ajanvaraus (044 469 4225 tai spotti@heinola.fi) tai verkosta: heinola.fi/tilavaraukset.

Tukea yrityksille

(Päivitetty 31.12.)

Lisätiedot, hakuehdot ja -ohjeet haettavissa oleviin tukiin löytyvät kaikki kootusti sivustolta businessheinola.fi.

Jätehuolto

(päivitetty 21.8.)

Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n ohje asukkaille:

 • Lajittele nenäliinat ja kasvomaskit energiajätteeseen. (Tämä ohje on päivitetty 12.8.2020)
 • Mikäli jäteastian tyhjennyksissä tulee katkoksia, pakkaa jätteet tiiviisti ja säilö ne tilaan, jossa niistä ei ole haittaa terveydelle ja jossa esimerkiksi haittaeläimet eivät pääse levittämään jätteitä.
 • Lajittele pakkausjätteet tehokkaasti, jotta muuta jätettä syntyy vähemmän.
 • Älä jätä jätteitä miehittämättömille jätteen vastaanottopaikoille, mikäli jäteastiat ovat täynnä.
 • Siirrä asiointia jäteasemalla, mikäli se on mahdollista. Käytäthän korttimaksua käteisen sijaan. Annathan jäteasemalla asioidessasi muille asiakkaille tilaa asiointiin. 

Lue lisää: phj.fi

Joukkoliikenne

(Päivitetty 21.8.)

Lahden Seudun Liikenne suosittelee kasvomaskin käyttämistä joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikea välttää.

Lue lisää: Koronaviruksen vaikutukset joukkoliikenteeseen (LSL)

Katso myös:

Ajankohtaista koronaviruksesta: thl.fi/koronavirus