Kysymysmerkkejä ilmassa

Päivitetty: 13.1.2023

Link to updates and information in Ukrainian language.

Ilmoitukset Maahanmuuttovirastolle

On tärkeä muistaa, että kaikista, myös vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista on tehtävä ilmoitus Maahanmuuttovirastolle, jotta he voivat koordinoida toimintaa. Ilmoituksen voi tehdä nettilomakkeen kautta tai puhelimitse 0295 463 300. Numero on avoinna arkisin ma–pe klo 9–16.

Heinolan kaupungilla ja Migrillä ei ole keskinäistä sopimusta ukrainalaisten asuttamisesta (= kuntamalli). Ukrainalaiset voivat asua esim. lähimmässä vastaanottokeskuksessa, yksityismajoituksessa tai solmia tavallisen vuokrasopimuksen esimerkiksi kaupungin vuokra-asuntojen kanssa.

Heinola City and Finnish Immigration Services have not made a mutual contract regarding arranging accommodation for the Ukrainians. Ukrainians can live i.g. in the nearest reception center, private accommodation or they can make a rental contract with the city’s rental apartments (Heinolan vuokra-asunnot).

Yksityiset toimijat ja kunnat voivat ilmoittaa vapaista, majoitukseen sopivista tiloista Maahanmuuttovirastolle sähköpostilla: migri@migri.fi 

Huomioithan, että kotimajoituksen järjestämisestä tai siihen liittyvistä muista kuluista ei makseta korvauksia majoittajille!

Käythän lukemassa ja tutustumassa tarkkaan Maahanmuuttoviraston ohjeisiin.

Ukrainalaisia voi tulla Suomeen useilla eri statuksilla:

 • Turvapaikanhakija
 • Tilapäisen suojelun direktiivin mukainen oleskelulupa
 • Biometrinen passi (90 päivän viisumivapaa oleskelu Schengen-alueella)
 • Kausityölupa (alle kolme kuukautta kestävä kausityö – ei tarvita oleskelulupaa)
 • Työntekijän oleskelulupa.

Pakolaisen saavuttua kuntaan:

 • Ohjaa pakolaiset Poliisille hakemaan ensisijaisesti tilapäistä suojelua. Tilapäisen suojelun turvin Ukrainasta tulleet saavat oleskeluluvan vuodeksi ja tarpeen vaatiessa pidemmäksi ajaksi. Tilapäiseen suojeluun oikeutettuna he pääsevät Maahanmuuttoviraston (Migrin) vastaanottopalvelujen piiriin. Muulla statuksella oleskelevien osalta vastaanottopalveluja ei tarjota. Migrin vastaanottopalveluja ovat:
 • Maahanmuuttoviraston järjestämä majoitus vastaanottokeskuksessa (majoitus voi jatkua myös yksityismajoituksessa)
 • Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut (huom. kiireellinen kunnalta)
 • Maahanmuuttoviraston vastaanottoraha
 • Suora työnteko-oikeus.

Huom! Monet ukrainalaiset saapuvat Suomeen passilla, joka oikeuttaa 90 vrk oleskeluun maassa. Tällöin he oleskelevat Suomessa ns. ”turisteina”, jolloin he eivät ole oikeutettuja eräisiin tärkeisiin palveluihin, esimerkiksi suora työnteko-oikeus, terveystarkastukset ja lasten perusopetus. Lisäksi 90 vrk oleskeluajan umpeuduttua heidän on poistuttava maasta. Tästä syystä tilapäisen suojelun tai turvapaikan haku kannattaa aina! Suomesta voi poistua jo aiemmin, vaikka tilapäisen suojelun oleskelulupaa olisikin vielä jäljellä.

 • 2. Kunnan vastuulla on järjestää esi- ja perusopetus lapsille sekä kiireelliset sote-palvelut.

Esi- ja perusopetusasioissa yhteys Pia Helanderiin ja Jarkko Granqvistiin: pia.helander@heinola.fi ja jarkko.granqvist@heinola.fi

Varhaiskasvatusasioissa yhteys Anna-Kaisa Kinnuseen: annakaisa.kinnunen@heinola.fi

Etusivu