Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|

Heinolan kansallinen kaupunkipuisto

Kansallinen kaupunkipuistomme

Heinola sai kansallinen kaupunkipuisto -nimityksen 6. toukokuuta 2002. Puisto vetää yhteen katkeamattomana alueena arvokkaimmat palat lähiluonnosta, hoidetuista viheralueista sekä kaupunkikulttuurista ja rakennetusta ympäristöstä.

Heinolan kansallisen kaupunkipuiston juuret ulottuvat kauas historiaan, vuonna 1779 laadittuun ruutukaavasuunnitelmaan, jota maaherra de Geer paransi lisäämällä siihen vuonna 1785 arkkitehtoniseksi elementiksi leveän puistokadun, Perspektiivin. Siitä lähtien puistot ovat olleet oleellinen osa Heinolan kaupunkikuvaa. Monen puiston tarina alkaa 1800-luvulta.

Vesistöt ja metsät muodostavat suuren ja vaikuttavan osuuden monipuolisuudellaan. Kulttuurihistoriaa ovat rikastuttaneet alun perin työväestön virkistäytymiseen osoitetut mökkipalstat kaupungin omistamilla ranta-alueilla. Lintutarhat hoitoloineen kertovat osaltaan luonnonarvojen kunnioittamisesta.

Heinolassa kaupunkipuistoihin sisältyy eri aikakausien rakennuksia, jotka liittyvät kaupungin historiaan. Tänä päivänä rakennuksissa tuotetaan runsaasti uutta kulttuuria sisäisesti ja ulkoisesti nautittavaksi.

Rakennettuun kulttuuriympäristöön lukeutuu myös liikenne. Heinolan läpi kulki vanha Savon valtatie, ja nykyisin liikenneympäristön upeimpia paloja ovat sillat ja asemapuistikko asuinrakennuksineen. 

Tarinakartan avulla pääset tutustumaan Heinolan kansalliseen kaupunkipuistoon pintaa syvemmältä. 

Tutustu myös Heinolan kaupunkipuiston uuteen esitteeseen!

Suomen kaupunkipuistoverkosto

Suomeen on perustettu yhdeksän kansallista kaupunkipuistoa. Jokaisella kaupungilla on oma erityismerkityksensä kansallisten kaupunkipuistojen muodostamassa verkostossa.

Tutustu kaupunkipuistojen yhteisesitteeseen!

Lisätietoja kansallisista kaupunkipuistoista ympäristöministeriön sivulla.

”Heinolan kaupunki sijaitsee kieltämättä sangen luonnonihanalla paikalla ja ovat kauniit metsät epäilemättä omiaan tuntuvasti kohottamaan tätä luonnonkauneutta.”

-A.K. Kajander 1912, Heinolan kaupungin toisen metsäsuunnitelman laatija