Vaaleanpunaiset lepotuolit isojen ikkunoiden edessä.

Kaupunginmuseo tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Lähde retkelle Meitin Heinolaan! 

”Made in Heinola” -näyttelykierroksella kävijä pääsee tutustumaan monipuolisesti kaupungin kulttuuriperintöön. Kokonaan uudistettu kaupungin tarina alkaa esihistoriasta ja jatkuu lähelle tätä päivää. Näyttelyn esillepanossa on painotettu mahdollisimman paljon Heinolassa tehtyjä tai heinolalaisten käyttämiä esineitä.

Näyttelyt 2022

29.5.-30.10. Ruokajuurilla. Näyttely ruoan kulttuurihistoriasta

Kattaus 1800-1900-lukujen vaihteesta on esillä kaupunginmuseon näyttelyssä.

Ruoka ja sen riittävyys ovat nousseet keskusteluun Ukrainan sodan seurauksena. Aiemmin itsestään selvänä pidetty riittävä ruokatarvikkeiden saanti on ainakin vehnän osalta uhattuna.

Ei ole kulunut kuin ihmisikä, kun meilläkin sodan aiheuttaman pulan ja niukkuuden keskellä kehitettiin korvikkeita ja tarjottiin lihan sijaan juureksia, etenkin perunaa​. Ruokatarvikkeiden säännöstely oli arkipäivää ja etenkin tuontitavaroita kuten sokeria ja kahvia oli vaikea saada. Pihapiirissä kasvoivat niin possut, kanit, kaalit, porkkanat kuin lähes kaikki muukin tarvittava. Tänä kesänä kodeissa suositaan taas kotitarvekasvatusta ja kasvimaita perustetaan jopa parvekkeille.

Ruokaan liittyy lukuisa joukko arvostuksia, tapoja, uskomuksia ja kieltoja. Se on osa inhimillistä kulttuuria ja on tuottanut melkoisen määrän esineistöä, joka on kehittynyt tekniikan mukana. Uudet ruokailutavat ja ruoat ovat tarvinneet uudet valmistus- ja tarjoiluvälineet. Tosin muotihuuman laannuttua ne saattoivat jäädä lojumaan keittiön kaapin perimmäiseen nurkkaan.

Näyttelymme avaa kurkistuksia eri aikojen astiakaappeihin, keittiöihin, kattauksiin ja ruokiin. Näyttelyn esillepano leviää myös kaupunkihistorian perusnäyttelyyn.

26.11.-8.1.2023 Kaupunginmuseon joulu

Tulevat tapahtumat

Tässä ilmoitamme tulevista tapahtumista.

Puutalon tunnelmaa, aitoja esineitä ja tietoa

Museon tiloissa voi aistia arvokkaan puurakennuksen tunnelman. Alkuperäiset, puulattiat narisevat askelten alla ja oikeat huonekasvit elävöittävät tiloja yhdessä kokoelmaesineiden kanssa. Kaikki tieto on koottu tauluihin. Asiakas voi joko tutkia näyttelyä itsenäisesti tai täydentää elämystä opastetulla kierroksella. Näyttelyjulkaisu syventää näyttelyä.     

Jo näyttelysuunnittelussa panostettiin alusta alkaen sekä kulttuuriperinnön perustutkimukseen että aitojen esineiden esillepanoon museon perinteitä kunnioittaen. Uutta näyttelyssä on muun muassa päivitetty Heinolan kaupungin pienoismalli. Monet esineistä ovat kuuluneet kiinnostaville paikallisille henkilöille, esimerkiksi seudun ensimmäisille asukkaille, tulevalle tasavallan presidentti P. E. Svinhufvudille tai 1990-luvun alussa läpimurtonsa tehneelle Apulanta-yhtyeelle.  Näyttelyssä voi tutkia myös kuva-aarteita museon omista kokoelmista.

Uudistuksessa on huomioitu aikaisempaa enemmän museo- ja asiakasturvallisuus sekä esteettömyys. Näyttelykierroksella on useita levähdyspaikkoja. 

Jotakin uutta, vanhaa ja lainattua

Näyttely esittelee uusia interiöörejä tai niiden osia. Näyttelyn tarinaa on uudistettu varsinkin alku- ja loppupäästä: kävijälle kerrotaan niin esihistoriasta kuin toisen maailmansodan jälkeisestä ajasta.  Myös historian käännekohtia ja ilmiöitä Heinolassa esitellään.   

Lisäksi näyttelyssä voi tutustua paikkakunnalla puhuttuun vanhaan murteeseen sekä kertomuksiin tapakulttuurista, kuten ruisleivän leipomisesta ennen vanhaan.  

Yleisön toivoma museokauppa avautui uudistetun näyttelyn yhteydessä. Valikoimista löytyy Heinolassa tehtyjä uniikkeja kotiseutuhenkisiä käyttö- ja muistoesineitä sekä kirjallisuutta.

Kohtaamisia ja leikkimielisyyttä

Museotekniikkaa näyttelyyn on lisätty harkiten. Heinolan pienoismallin 1910–luvun kohteista saa lisätietoa napin painalluksella. Filminkatselu- ja audiopisteessä näyttelykävijä voi kokea häivähdyksen lähimenneisyyden nostalgiaa.

Lapset voivat toteuttaa oman löytöretkensä museossa. Näyttelyhuoneissa seikkailevat Hiirulaisten suvun jäsenet eri aikakausilla. Mukaan saa ottaa kartan ja liimata siihen tarran aina kun on löytänyt huoneeseen piiloutuneen hiirulaisen. Uusilla satuopaskierroksilla lapset pääsevät tutkimaan entisajan kouluopetusta tai kaupunkilaiselämää. Kierroksia järjestetään tilauksesta.

Yleisö pääsee jatkossa osallistumaan entistä useammin kohtaamisiin ja tapahtumiin. Museossa järjestetään myös jatkossa paikallista kulttuuriperintöä monipuolisesti valottavia näyttelyjä.

Uusittu talotekniikka talon menneisyyttä kunnioittaen

Alun perin kauppias Ulrik Lindholmin (1825–90) kotina ja sittemmin kaupungin Raatihuoneena palvellut (1898–83) nykyisin kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi luokiteltu rakennus on kokenut ja nähnyt vuosikymmenten varrella monia vaiheita. Kihlakunnanoikeus muutti raatihuoneelta uuteen Valtion virastotaloon 1980-luvun alussa, jolloin vanha rakennus päätettiin kunnostaa museoksi. Talo avattiin kaupunginmuseona 1984. Talotekniikka uusittiin perusteellisesti vuosina 2018–19 toteutetussa remontissa. Rakennuksen alkuperäistä henkeä pyrittiin palauttamaan mahdollisuuksien mukaan muun muassa avaamalla oviaukkoja ja kunnostamalla lattioita. Myös kuisti uusittiin.

Etusivu