Taidemuseo

6.6.-5.9. Kati Rapia – Voimia. Sarjakuva purkamisesta, linnuista, hotellista ja tulevaisuudesta.

18.9.-17.10. Jarkko Räsänen – Illuusio

Jarkko Räsästä voisi kuvailla digitaaliajan monimediataiteilijaksi. Hän liikkuu valokuvauksen, videon, musiikin ja kuvataiteen leikkauskohdissa.

Jarkko Räsänen – Illusio

Räsänen kehitti ensimmäisen oman kuvankäsittelyohjelmansa Kuvataideakatemian lopputyönä vuonna 2011, jossa hän opiskeli Tila-aikataiteen osastolla kuvataiteen maisteriksi. Ohjelmalla hän pystyy pilkkomaan valokuvatiedoston ohuiksi siivuiksi ja sommittelemaan siivut uuteen järjestykseen niiden kirkkauden tai värisävyn perusteella. Näin valokuvan alkuperäinen aihe hajoaa abstrakteiksi kuvioiksi. Tutun kohteen sijaan lopputuloksessa korostuvat värit, valo ja rytmi.

“Minua kiinnostaa snapshot-kuvaus. En lavasta valokuvia juurikaan. Otan kuvia hetkistä, joissa on jotain kauneutta. Aloin kuitenkin kaivata valokuviini lisäarvoa, joka kyseenalaistaisi niiden esittävyyden. Monet ystäväni ovat taidemaalareita ja itsekin kiinnostuin maalaustaiteesta. ” Räsänen sanoo.

Illuusio-näyttelyssä hän esittää myös demoscene-alakulttuurista – joka valittiin UNESCO:n aineetoman kulttuuriperinnön luetteloon – tutuilla ohjelmointitekniikoilla tehtyjä valokuvateoksia / digitaalisia maalauksia. Kuva-aineistona hän on käyttänyt tällä kertaa myös vanhempiensa valokuva-arkistoja.
Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Oskar Öflunds Stiftelse sr.

Jarkko Räsänen (s. 1984, Heinola) on osallistunut useisiin näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla, kuten esim. ARS17+ näyttelyyn Kiasmassa, Moskovan 4. biennaaliin ja Ars Electronicaan Linzissä. Hän sai Suomen taideyhdistyksen William Thuring-nimikkopalkinnon 2020 sekä Vuoden nuori taiteilija-tittelin KAK-lakitoimistolta. Räsäsen teoksia on mm. Kiasman, Hämeenlinnan taidemuseon (Vexi Salmi), Valtion taideteostoimikunnan ja HUS-labin kokoelmissa.

30.10.-28.11. Tiina Kivinen – Kaikella Rakkaudella

9.12.-9.1. Heinolan taide 2021

Kaupunginmuseo

6.6.-5.9. ARA. Kauneutta koteihin Arabialta 1936-50

25.9.-9.1. Kudelma. Käsityön sisällä koko elämä

Seuraa punaista lankaa. Kurkista isoäidin huoneeseen, lumoudu villasukkainstallaatiosta ja ota Karjala-överit. Uppoa ajattomuuteen siellä, missä aika on virkattua ja muistot puhuvat. Kudo oma raitasi elämän räsymattoon.

Käsityö on muistoilla ja merkityksillä latautunutta elävää kulttuuriperintöä. Se kattaa käytännössä koko elämänpiirin: muistot läheisistä ihmisistä, oppimisen ilon sukupolvien ketjussa, hyvinvoinnin, itseilmaisun sekä identiteetin. Se kutoutuu mukaan paikallishistoriaan ja kansallisiin vaiheisiin, se on mukana arjessa ja juhlassa.

Heinolan kaupunginmuseon moniaistinen ja osallistava Kudelma-näyttely kutsuu tutkimusretkelle käsityön merkitysten runsauteen, muistojen tiloihin ja kokemisen hetkiin.
Se puhaltaa railakkaasti pölyt käsityön yltä ja herkistää muistin ja aistit. Näyttely on koottu pääosin heinolalaisten käsityöntekijöiden sekä heidän sukujensa esineistöstä. Kullakin käsityöntekijällä on myös yhtymäkohta karjalaisuuteen. Evakkokarjalaisen identiteetin ilmeneminen käsityössä on yksi näyttelyn monista teemoista.

Kudelma-näyttely perustuu heinolalaisen Kudottu elämä -kulttuurihankkeen (2018–2021) antiin. Käsityöhön sitoutuneet muistot ja merkitykset on kerätty talteen muistelutyöpajojen sekä tarinallisten räsymattotyöpajojen keinoin. Lisäksi hankkeessa on dokumentoitu perheiden käsityöaarteita. Kudottu elämä -hanketta ovat tukeneet Karjalan kulttuurirahasto, Käkisalmi-säätiö ja Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö.

Layout: Noora Huppunen
Etusivu