Taidenmuseon iso sinisävyinen sali, seinillä arvokkaita tauluja.

Päivitetty: 11.1.2023

Tervetuloa taidemuseoon!

Taidemuseo tarjoaa vaihtuvia näyttelyjä ympäri vuoden. Sen omia kokoelmia esitellään nk. Heinola-galleriassa. Koska tila on pieni, valikoimaa vaihdetaan pari kertaa vuodessa. Lisäksi talossa on pysyvästi esillä Ministeri P. J. Hynnisen Taidesäätiön kirjasto (n. 4000 nidettä) sekä kokoelmat Spranger ja Henry Lönnfors, jotka esittelevät eurooppalaista posliinia 1700-1900-luvuilta.

Heinolan taidemuseo sijaitsee 1830 valmistuneessa kauppias Alexander Toropoffin (1790–1852) empiretalossa. Sen rakennusmestarina toimi puuseppä Jacob Nygrén (1768-1836). Hänelle ominaisia piirteitä ovat ruusu- ja laakerinlehtikoristeet, joita on sekä ikkunoiden että sisäovien koristeena.

Talo on toiminut kotina, hotellina, kouluna ja teollisuustilana. Se korjattiin 1985–86, minkä jälkeen siitä tuli käsityöläistalo. Korjauksessa palautettiin sisätila mahdollisimman lähelle alkuperäistä. Salin ja päätyhuoneen kattojen alkuperäiset kattomaalaukset puhdistettiin ja täydennettiin. Vuodesta 1991 alkaen rakennuksessa on toiminut Heinolan taidemuseo.

Näyttelyt 2023

8.12.-8.1.2023 Heinolan taide 2022. Heinolan kuvataiteilijat ry:n vuosinäyttely.

9.-20.1. taidemuseo suljettu, Vaihdamme näyttelyä.

21.1.–19.2. Tyylikausien rajalla. Tuomas von Boehm, Helge Dahlman, Mauno Hartman, Ahti Lavonen, Per Stenius Niilo Helanderin säätiön ja Malvan kokoelmista.

Heinolan taidemuseon näyttelyvuoden avaa katsaus viiden taiteilijan tuotantoon. Näyttelyn nimi viittaa taiteilijoiden teoksiin ja tekemisen tapoihin. Kaikkien työskentely painottuu toisen maailmansodan jälkeisiin vuosikymmeniin ja tyylillisesti heidän teoksensa käyvät keskustelua esittävän ja ei-esittävän välillä.

Kaikki viisi taiteilijaa ovat edustettuina Heinolaan talletetussa Niilo Helanderin säätiön kokoelmassa  muodostaen sen keskeisen sisällön. Kokoelmaa on esitelty useissa yhteyksissä, mutta halusimme nyt laajentaa valittujen taiteilijoiden kuvaa teoslainoilla Malvan kokoelmasta Lahdesta.

Kuva näyttelyssä mukana olevasta asetelmamaalauksesta. Pöydällä on hedelmiä ja astioita. Punertava väri hallitsee, keskellä kuvaa on sininen malja.
Tuomas von Boehm; Asetelma, 1959, öljy. Kuva: Tiina Rekola, Malva

4.3.–9.4. Satu Rautiainen, maalauksia ja installaatioita

22.4.–21.5. Taiteilijat O. Kuraattoreina Pauliina Turakka-Purhonen ja Tiia Matikainen. Mukana on 15 taiteilijaa ja 21 teosta.

“Taiteilijat edustavat monipuolisesti materiaalipohjaisen taiteen kirjoa niin tekstiilin, keramiikan, lasin kuin erilaisten kierrätysmateriaalien osalta. 

Teosvalinnoissa painottui Heinolan taidemuseo tilana, joka on henkeäsalpaavan kaunis ja historialtaan kirjava. Tila tuottaa iloa ja sen aistii kehollaan. Samankaltaisia tilallisia ja kehollisia tuntemuksia koimme teoksista, jotka nyt valikoituivat ilO Olla -näyttelyyn.”

10.6.–27.8. Veden ja harjun välissä. Sara ja Liisa Ilveskorpi: videoinstallaatio, maalauksia ym.

Tulevat tapahtumat

ilmoitetaan myöhemmin

Etusivu