Taidenmuseon iso sinisävyinen sali, seinillä arvokkaita tauluja.

Tervetuloa taidemuseoon!

Koronaepidemian vuoksi suosittelemme maskin käyttöä museovierailulla. Muistattehan myös käsihygienian ja turvavälit. Tervetuloa!

Taidemuseossa on pysyvästi esillä Ministeri P. J. Hynnisen Taidesäätiön kirjasto (n. 4000 nidettä) sekä kokoelmat Spranger ja Henry Lönnfors, jotka esittelevät eurooppalaista posliinia 1700-1900-luvuilta. Taidemuseo tarjoaa vaihtuvia näyttelyjä ympäri vuoden.

Heinolan taidemuseo sijaitsee 1830 valmistuneessa kauppias Alexander Toropoffin (1790–1852) empiretalossa. Sen rakennusmestarina toimi puuseppä Jacob Nygrén (1768-1836). Hänelle ominaisia piirteitä ovat ruusu- ja laakerinlehtikoristeet, joita on sekä ikkunoiden että sisäovien koristeena.

Talo on toiminut kotina, hotellina, kouluna ja teollisuustilana. Se korjattiin 1985–86, minkä jälkeen siitä tuli käsityöläistalo. Korjauksessa palautettiin sisätila mahdollisimman lähelle alkuperäistä. Salin ja päätyhuoneen kattojen alkuperäiset kattomaalaukset puhdistettiin ja täydennettiin. Vuodesta 1991 alkaen rakennuksessa on toiminut Heinolan taidemuseo.

Vuonna 2021 vietämme taidemuseon toiminnan 30-vuotisjuhlaa. Näyttelyohjelmassa painottuvat Heinolasta lähtöisin olevat taiteilijat. Kevään aikana tapahtumat näkyvät verkossa ja toivottavasti syksyllä voimme järjestää Heinolan taidemuseon juhlaseminaarin.

Näyttelyt 2021

30.1.-7.3. Nyrjähdys, venähdys, murtuma. Leena Illukka, Silja Puranen, Virpi Vesanen-Laukkanen

27.3.-16.5. Marita Liulia, maalauksia

6.6.-5.9. Kati Rapia – Voimia. Sarjakuva purkamisesta, linnuista, hotellista ja tulevaisuudesta.

18.9.-17.10. Jarkko Räsänen, valokuvia ym.

30.10.-28.11. Tiina Kivinen, grafiikkaa

9.12.-9.1.2022 Heinolan taide 2021. Heinolan kuvataiteilijat ry:n vuosinäyttely

Tulevat tapahtumat

Taiteilijatapaaminen pe 9.7.2021 klo 14.00 Heinolan taidemuseossa

Kati Rapian VOIMIA on näyttely ja samalla kurkistus sarjakuvakirjaan. Se kertoo tähtitieteilijän vaimona toimimisesta, purkamisesta, linnuista, hotellista ja tulevaisuudesta. Näyttelyssä on esillä kollaasitekniikalla tehdyn sarjakuvan originaaleja, silkkipainovedoksia, puhekuplia sarjakuvan maailmasta sekä monumentteja kaikille nobodyille. Heinolalaisille tuttu purettu Puistola-hotelli toimii sarjakuvan tapahtumapaikkana evakuoitavine asukkaineen, mm. Anthony B., kaupungin lintutyöntekijä vilahtaa kuvioissa, ja ehkäpä muitakin heinolalaisille tuttuja hahmoja.

Kati Rapia esittelee näyttelyn ja kuuntelee myös mielellään heinolalaisten muistoja Puistolasta ja lintutalon alkuajoista.

Aukioloajat

  • ti, to-su klo 11–16
  • ke 11-18
  • ma suljettu

Poikkeukset aukioloajoissa:

  • taidemuseo suljettu näyttelynvaihtojen ajan

Liput ja opastukset

  • Aikuiset à 5 €.
  • Opiskelijat ja ryhmät à 4 € (min. 15 hlöä)
  • alle 18-v. ilmaiseksi
  • Opastukset tilauksesta virka-aikaan 50€, iltaisin ja viikonloppuisin 75€. Tilaus tehdään ottamalla yhteyttä museoon.
  • Maksuvälineet: käteinen, kortit, kulttuurisetelit ja Museokortti (lisää tietoa kuvaa klikkaamalla).
Museokortin logo.

Etusivu