Taidenmuseon iso sinisävyinen sali, seinillä arvokkaita tauluja.

Päivitetty: 8.5.2023

Tervetuloa taidemuseoon!

Taidemuseo tarjoaa vaihtuvia näyttelyjä ympäri vuoden. Sen omia kokoelmia esitellään nk. Heinola-galleriassa. Koska tila on pieni, valikoimaa vaihdetaan pari kertaa vuodessa. Lisäksi talossa on pysyvästi esillä Ministeri P. J. Hynnisen Taidesäätiön kirjasto (n. 4000 nidettä) sekä kokoelmat Spranger ja Henry Lönnfors, jotka esittelevät eurooppalaista posliinia 1700-1900-luvuilta.

Heinolan taidemuseo sijaitsee 1830 valmistuneessa kauppias Alexander Toropoffin (1790–1852) empiretalossa. Sen rakennusmestarina toimi puuseppä Jacob Nygrén (1768-1836). Hänelle ominaisia piirteitä ovat ruusu- ja laakerinlehtikoristeet, joita on sekä ikkunoiden että sisäovien koristeena.

Talo on toiminut kotina, hotellina, kouluna ja teollisuustilana. Se korjattiin 1985–86, minkä jälkeen siitä tuli käsityöläistalo. Korjauksessa palautettiin sisätila mahdollisimman lähelle alkuperäistä. Salin ja päätyhuoneen kattojen alkuperäiset kattomaalaukset puhdistettiin ja täydennettiin. Vuodesta 1991 alkaen rakennuksessa on toiminut Heinolan taidemuseo.

Näyttelyt 2023

Melissa Sammalvaara: Riemu, 2021.

22.4.–21.5. ilO Olla. Taiteilijat O

Heinolan taidemuseossa 22.4.2023 avautuvan ilO Olla -näyttelyn viisitoista taiteilijaa edustavat monipuolisesti materiaalipohjaisen nykytaiteen kirjoa tekstiilin, keramiikan, lasin ja puun sekä erilaisten kierrätysmateriaalien osalta.
 
Taiteilijat O ry:n jäsenille suunnatun, jurytetyn ryhmänäyttelyn kuraattoreina toimivat kuvataiteilija Pauliina Turakka Purhonen ja kuvanveistäjä, keramiikkataiteilija Tiia Matikainen. 
 
Näyttelyn teema – ilo – valittiin Heinolan taidemuseoon tutustumisen jälkeen. Näin kuraattorit luonnehtivat teemaa: “Heinolan taidemuseo on henkeäsalpaavan kaunis tila. Huoneilla on kirjava historiansa, eikä siitä varmastikaan kaikki ole kevyttä. Kävijälle huoneet nykyisessä asussaan kuitenkin tuottavat iloa, hiljaista tai riemastuneen kovaäänistä. Näyttelyssä teos kohdataan aina tilassa – ja keholla. Ilo tuntuu kehossa, hiljaisena hyrinänä tai niin voimakkaasti kuplivana, että iloa on suorastaan pakko jakaa. Näyttely ilO Olla kommentoi ilon ja olemassaolon käsitteitä, ja se iloitsee saadessaan taiteilijoiden teosten näyttämöksi kauniin, historialtaan ja yksityiskohdiltaan rikkaan empiretalon, Heinolan taidemuseon. Teosten ja tilan vuoropuhelu synnyttää ilon olla.”

Teosvalinnoissa painotettiin teosten taiteellista ja sisällöllistä laatua, ajankohtaisuutta sekä vuoropuhelua näyttelyteeman – ilon – että Heinolan museon tilojen kanssa. Näyttelyhakuun saapui 63 taiteilijalta yhteensä 143 teosehdotusta, joista Heinolan taidemuseoon valittiin 15 taiteilijaa ja 21 teosta.
 
Näyttelyyn valitut taiteilijat ovat:
Ariadna Donner, Riitta Forsman, Kaiju Haanpää, Paavo Halonen, Sirpa Hannele Heinonen, Veera Kulju, Esa Lukala, Laura Merz, Laura Pehkonen, Johannes Rantasalo, Piia Rossi, Melissa Sammalvaara, Päivi Vaarula, Anna-Mari Vierikko ja Ulla-Maija Vikman.

Näyttely järjestetään yhteistyössä Heinolan taidemuseon kanssa, ja sitä on tukenut Taiteen edistämiskeskus Taike.

Tulevat näyttelyt

10.6.–27.8. Veden ja harjun välissä. Sara ja Liisa Ilveskorpi: videoinstallaatio, maalauksia ym.

9.9.-15.10. Leena Mäki-Patola

28.10.-26.11. Jenni Tieaho

Aiemmat näyttelyt

4.3.–9.4. Satu Rautiainen: Lintutalo. Maalauksia ja installaatioita

21.1.–19.2. Tyylikausien rajalla. Tuomas von Boehm, Helge Dahlman, Mauno Hartman, Ahti Lavonen, Per Stenius Niilo Helanderin säätiön ja Malvan kokoelmista.

Tulevat tapahtumat

Ilmoitetaan myöhemmin.

Etusivu