Taidenmuseon iso sinisävyinen sali, seinillä arvokkaita tauluja.

Tervetuloa taidemuseoon!

Suosittelemme edelleen maskin käyttöä museovierailulla. Muistattehan myös käsihygienian ja turvavälit. HUOM! Taidemuseo on suljettu 30.4.-28.5. Teemme huoltotöitä ja vaihdamme näyttelyä.

Taidemuseossa on pysyvästi esillä Ministeri P. J. Hynnisen Taidesäätiön kirjasto (n. 4000 nidettä) sekä kokoelmat Spranger ja Henry Lönnfors, jotka esittelevät eurooppalaista posliinia 1700-1900-luvuilta. Taidemuseo tarjoaa vaihtuvia näyttelyjä ympäri vuoden.

Heinolan taidemuseo sijaitsee 1830 valmistuneessa kauppias Alexander Toropoffin (1790–1852) empiretalossa. Sen rakennusmestarina toimi puuseppä Jacob Nygrén (1768-1836). Hänelle ominaisia piirteitä ovat ruusu- ja laakerinlehtikoristeet, joita on sekä ikkunoiden että sisäovien koristeena.

Talo on toiminut kotina, hotellina, kouluna ja teollisuustilana. Se korjattiin 1985–86, minkä jälkeen siitä tuli käsityöläistalo. Korjauksessa palautettiin sisätila mahdollisimman lähelle alkuperäistä. Salin ja päätyhuoneen kattojen alkuperäiset kattomaalaukset puhdistettiin ja täydennettiin. Vuodesta 1991 alkaen rakennuksessa on toiminut Heinolan taidemuseo.

Näyttelyt 2022

29.1.–6.3. Roy Aurinko. Rikastettu maisema maalauksia ympäristötuhon estetiikasta

12.3.–29.4. Timo Tähkänen. Etäisyyksiä (maalauksia, installaatioita, koosteita)

29.5.–28.8. Tuula Lehtinen, Maria Stereo, Niina Villanueva. Rikki! keramiikkakommentteja.

Tuula Lehtisen, Niina Villanuevan ja Maria Stereon teokset tai osat niistä.

Heinolan taidemuseon pysyvien posliinikokoelmien innoittamana valitsimme kesän 2022 näyttelyyn kolme taiteilijaa, joiden teokset ponnistavat näistä vuosisataisista perinteistä. Halusimme tuoda nykytaiteen kommentoimaan vanhan posliinin estetiikkaa.

Tuula Lehtinen on tullut tunnetuksi perinteisten grafiikanmenetelmien taitajana ja kehittäjänä. Häntä viehättävät vanhat tekniikat ​tuoden ne uudelleen tulkittuina tämän päivän taiteeseen. Grafiikan rinnalle ovat tulleet niin barokin maalaustaiteesta inspiroituneet maalaukset kuin suuret mosaiikkityöt ja posliiniveistokset. Lehtinen rakastaa käsin tekemistä ja koristelua, mikä näkyy erityisesti hänen keraamisissa teoksissaan.

Maria Stereon teosten maailma ponnistaa rokokoosta, kitschistä, jopa surrealismista. Niiden materiaalina ovat hajotetut, kirpputoreilta löytyneet ja nykyihmiselle arvottomiksi muuttuneet posliini- ja keramiikkaesineet. Rikkomalla​, yhdistelemällä ja uudelleen kokoamalla Maria Stereo on luonut koosteveistoksia ja mosaiikkireliefejä. Niiden välityksellä ​hän ​ luo siltoja lapsuuteen ja söpöilyyn, mutta myös aikuisuuden tummempiin vesiin.

Niina Villanueva on kulkenut pitkän ja mutkittelevankin matkan kuvataiteilijaksi. Hänen tekniikkansa ovat maalaus ja keramiikka. Villanueva tutkii teoksissaan esineiden rituaalista ulottuvuutta, suhdetta ihmisen ja esineen välillä. ​ Symboliikasta nousevien mielikuvien ja omien vapaiden tulkintojen kautta syntyy veistoksia, joissa on yhtymäkohtia sekä menneeseen että nykyhetkeen.  Muotokieli on runsaudessaan etäistä sukua barokille.

10.9.–9.10. Sofia Wilkman, maalauksia
15.10.–20.11. Jarmo Kukkonen, maalauksia
8.12.-8.1.2023 Heinolan taide 2022

Muutokset mahdollisia.

Tulevat tapahtumat

Taiteilija Sara Ilveskorven Veden laki- taidetyöpajat 7.–8.7. klo 10–12 ja 13–15 lukiolla. Lampikatu 1.

Etusivu