29.1. klo 11:00 - 6.3.2022 klo 16:00

Roy Aurinko. Rikastettu maisema

Heinolan taidemuseo

Roy Auringon näyttely Heinolan Taidemuseossa

Maalauksia ympäristötuhon estetiikasta

Roy Aurinko käsittelee Heinolan taidemuseon näyttelyssä kaivostoiminnan vaikutuksia luontoon lapsuudenajan muistojen kautta. Teokset estetisoivat kaivostoiminnan muokkaamaa maisemaa abstraktin maalauksen keinoin. “Aihe on minulle ristiriitainen: yhdistelmä nostalgiaa ja ympäristöpoliittista edesvastuuttomutta. Se on myös esteettisesti kiehtova lähtökohta teoksille” kuvailee Aurinko.

Taiteilija on varttunut avokaivoksen vieressä Pohjanmaalla. Outokummun 1970 perustama Hituran kaivos sijaitsi neljän kilometrin päässä kodista, ja hieman kauempana oli 1940-luvulla perustettu ja sittemmin suljettu Makolan kaivos. Nykyisin Heinolassa asuva Aurinko kertoo aiheen olleen mielessä jo vuosia, Talvivaaran tuhojen uutisoinnista alkaen. “En ole tarttunut siihen koska olen ajatellut maalauksen olevan liian hidas väline käsitellä näin ajankohtaista aihetta. Kuitenkin yli 10 vuotta Talvivaaran toiminnan käynnistymisen jälkeen kysymys Suomessa toimivien kaivosyhtiöiden liiketoiminnan seurauksista ja tulevien kaivoshankkeiden ympäristövaikutuksista on mitä ajankohtaisin.”

Aurinko tunnetaan suurikokoisista abstrakteista maalauksista, joiden tyyli on groteski ja ekspressiivinen. Näyttelyn teokset hän maalannut öljy-akryyli-liitu-sementti -sekatekniikalla. “Näyttelyn nimestä huolimatta esillä ei ole maisemamaalausta, vaan ei-esittävien maalausteni yhteys maisemaan on lähinnä viitteellinen. Uskoisin kuitenkin jokaisen joka on nähnyt vastaavia kaivosalueita löytävän teoksista samaistumispintaa.”

Näyttelyn toteutumista on tukenut Päijät-Hämeen Kulttuurirahasto ja Alfred Kordelinin säätiö.

Kartalla

Etusivu