Ihmisiä kentällä

Päivitetty: 17.3.2022

”Kaivanto on kaikki”, Juornatjoki, Niemelä ja Laukkamäki, mutta se ei lue missään. Kaivannon alueella on Heinolan puhtain ilma, upea luonnontilainen ranta-alue, Kaivannon kuuluisa uimaranta ja uudistuva Heinäsaari, josta voisi tulla alueen asukkaiden kohtaamispaikka. Kaakonlampi ei välttämättä kuulu Kaivantoon, koska sillä on ihan oma ja erityinen keidasmainen luonteensa. Kaivannon alue on perimätietojen mukaan saanut nimensä hienosta sinisestä savesta, jota kaivettiin kylpylän ja Reuman vieraille Heinäsaaren ja mantereen välisestä kaivannosta.

Kartta

1950-luvulla Niemelän kartanon maille kohosi siirtokarjalaisten asuttama omakotialue isoine kauniine puutarhatontteineen. Siirtokarjalaisten yhteisöllisyys on luonut vahvan pohjan talkoohengelle. Esimerkkinä tästä on asukasaktiivisuus, jonka myötä pikatielinjaus saatiin siirrettyä pois Juornatjoen asutusalueelta. Kaivannon alueen asukkailla on oma asukasyhdistys sekä facebook-ryhmä, mutta ei varsinaista kohtaamispaikkaa, jossa voitaisiin tavata spontaanisti tai sovitusti kasvotusten. Ehkä Heinäsaari voisi vastata tähän tarpeeseen?

Parasta Kaivannon alueella on se, että kaikki on lähellä. Keskusta, palvelut, ranta ja luontokohteet sijaitsevat kivenheiton päässä omakotitaloalueelta. Erityismaininnan saivat kalliot reitillä Tähtihovi – Pirttisalmi, Saittalahden laavu ja luonnonmukainen rantareitti. Niemelänkatu on vilkkaampi kuin Heinolan tori. Se on suosittu ”moposuora” ja hyväkuntoisten kevyenliikenteenväylien ansiosta oiva rullaluistelubaana. Niemelänkadun kulmassa sijaitsee asukkaiden kehuma herkkupuoti Dorrit.

Nimelänkadun seuraavassa risteyksessä sijaitsee Kaivannon kenttä, jossa on muutama leikkiväline, lentopallokenttä ja iso nurmikenttä. Havaintojen mukaan nuoret aikuiset pelaavat aktiivisesti lentopalloa ja muutama seura treenaa nurmikentällä, pääasiassa jalkapalloa. Lapsia ja nuoria kentällä ei juurikaan näy. Lapset ja nuoret viettävät aikaa mieluummin koulujen pihoilla tai isommissa leikkipuistoissa, jotka ovat monipuolisempia ja paremmin varusteltuja. Siellä tapaa todennäköisemmin myös muita ihmisiä.

Ihmisiä Kaivannon kentällä

Aikanaan Kaivannon kenttä oli suosittu kohtaamispaikka, jossa muun muassa luisteltiin ja laskettiin mäkeä. Kenttää ei kuitenkaan ole jäädytetty vuosiin monien muiden sivukenttien tapaan. Suuri osa liikkuu tänä päivänä autolla, millä on helppo kulkea laadukkaille liikuntapaikkakeskittymille. Kaivannon kentän hoitokustannukset ovat muutaman tuhannen euron luokkaa vuodessa, joten hirmuinen kiire uuden käyttötarkoituksen löytämiselle ei ole. Kenttä luo alueelle vehreyttä ja viihtyisyyttä, vaikka se ei olisikaan kovalla käytöllä.

Etusivu