Matkaan vaan, ja me löydettiin varrelle virran

Ihmisiä kuuntelemassa

Niemelänrannan tulevaisuutta pohdittiin keskiviikkona paikallisille yrittäjille ja yhteisöille suunnatussa työpajassa Heinolan Heinäsaaressa. Työpajassa aluetta lähestyttiin ensin asiakkaiden silmin: Millaisia kohderyhmiä kussakin kohteessa käy, miksi ja miten he tulivat juuri tänne, mikä saisi heidät jäämään alueelle pidemmäksi aikaa ja tulemaan uudestaan?

Asiakkaiden saappaisiin hypättiin asiakasprofiilien kautta. Asiakasprofiilien tulisi aina perustua asiakastutkimukseen, mutta tällä kertaa profiilien pohtimisella pyrittiin avaamaan ajattelua ja innostamaan asiakastarpeiden tutkimiseen. Profiilien ja potentiaalisten kohderyhmien tarkastelu synnytti oikein hyvää keskustelua. Vaikka suurin osa kohderyhmistä olikin matkailijoita, niin heinolalainen nähtiin hyvin potentiaalisena asiakkaana. Miten heinolalaiset saataisiin liikkeelle?

Työpajatehtävä

Keskustelun aikana profiilit ja esiin nousseet tarpeet sijoitettiin kartalle. Yksi hyvä huomio oli, ettei Heinolan kaupungin kesätapahtumista ollut vielä juurikaan tietoa saatavilla. Mitä siis kertoa asiakkaille, että milloin Heinolaan kannattaisi tulla uudestaan? Tapahtumat tuovat asiakkaita kaikille, oli tapahtuma missä päin Heinolaa tahansa. Heinolan koettiin olevan myös ilmaistapahtumien paratiisi, mikä saattaa vaikuttaa siihen, ettei pääsymaksuja olla kovin halukkaita maksamaan. Parkkeeraaminen on ilmaista ja etätyötila Spottikin. Vaikuttaako Spotin tarjonta kenties kokoustilojen kysyntään?

Kohderyhmien ja palveluiden tarkastelun jälkeen siirryttiin tarkastelemaan alueen potentiaalia, mikä löytyy virtaavasta vedestä, jonka äärelle tullaan rentoutumaan. Vesiteiden hyödyntäminen oli visioiden ytimessä. Ehkä vanhan lautturin kohdalta Möljänpuistosta voisi päästä yli Sepänniemeen? Tai sitten olisi lauttayhteys, joka liikkuisi myös talvella varrella hyisen virran akselilla keskusta – Heinäsaari, ehkä myös Sepänniemi. Joitain vesitaksikokeiluja on aiemmin tehty, mutta ne eivät olleet kannattavia. Mutta miksi vesitaksit eivät olleet kannattavia, onko asia selvitetty?

Veneily puhutti muutenkin. Veneiden koko on kasvanut paljon viime vuosina. Minne isommat paatit saadaan sopimaan? Entä onko Rantapuisto paras paikka vierasvenelaitureille, kun se ei kesäisin kovin rauhallinen paikka ole? Pitäisikö vierasvenesatama olla Ojakadulla? Siellä on hieno valo ja tunnelmaa. Myös veden päällä asumisen trendistä keskusteltiin ja sen nähtiin tuovan mielenkiintoa alueelle. Vuokrakäyttö saattaisi kuitenkin tuoda mukanaan lieveilmiötä, mutta sehän on paljolti kohderyhmästä kiinni.

Ihmisiä kartan äärellä

Vesiteiden lisäksi rantareitti puhutti. Rantareitin tunnelmaa voitaisiin parantaa esimerkiksi valaisulla, penkeillä ja tulipaikoilla. Tulipaikka tai laavu voisi sijaita esimerkiksi Kaivannon uimarannan kumpareella. Talvella pitäisi myös päästä kävellen pitkin rantoja ilman laturaivoa. Autoille kaivattiin myös lisää parkkipaikkoja, ainakin Heinäsaarentielle veneenlaskupaikan viereen. Matonpesupaikkakin kaipaisi huolenpitoa. Voisiko matonpesunpaikan siirtää Niemelänkadun ja Kaivannonlahdentien risteyksessä olevalle hiekkakentälle ja muuttaa vanhan pesupaikan parkkipaikaksi?

Kumpelin DiscGolfParkin kupeessa olevalle tontille kaivattiin myös huolenpitoa. Frisbeerata on osittain tontilla, joka on tällä hetkellä kaavoitettuna yleisille rakennuksille, kuten päiväkodeille ja palvelutaloille. Ehkä tontilla voisi olla tulevaisuudessa Heinolan Pispala? Hienoja omakoti- tai rivitaloja puusta rakennettuna ja hienoilla näkymillä? Rantareitin tiivistäminen ja kiinnostava ympäristö voisi houkutella liikkumaan. Tontti sijoittuu osin Muonamiehentien toiselle puolelle kalliolle, joka olisi hyvä säilyttää sellaisenaan.

Yksi illan tärkeimmistä tavoitteista oli verkostoistua ja tutustua kanssayrittäjiin. Kun asiakas kysyy missä kannattaisi käydä, niin olisi hyvä suositella lähiympäristöä ja sen palveluita. Kilpailuasetelman sijaan kannattaisi tehdä yhteistyötä, koska tänäkin iltana huomattiin, että näin pienessä paikassa kullakin on omat pääkohderyhmät ja oma juttunsa, vaikka sauna ja virta jokaiselta löytyykin.

Niemelänrannan yhteisuunnittelu jatkuu pian julkaistavalla asukaskyselyllä. Asukastapahtumaa on suunniteltu kesäkuulle. Lisätietoja:

Asemakaava-arkkitehti Katri Kuivalainen
+358 44 769 4370 Katri.Kuivalainen(a)heinola.fi

Kaupunkimuotoilija Noora Kumpulainen
+358 44 769 4i87 Noora.Kumpulainen(a)heinola.fi

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu