Päivitetty: 14.12.2020

Lintupuisto

Harjulammen välittömässä läheisyydessä, harjujen kainalossa on Heinolan lintupuisto, lintutarha-alue, joka käsittää kaikkiaan 8 rakennusta, joissa hoidetaan loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja.

Paimenkallio

Paimenkallionpuiston nimi juontuu niiltä ajoilta kun Heinolan kaupungissa oli karjaa. Kaupunkilaiset toivat karjansa tämän kallion juurelle, josta paimen otti ne ja johdatti laitumelle, tuoden ne taas iltaisin takaisin.

Puistossa on aihetta symboloiva reliefi ja runsaasti istutuksia. Alue on aivan lintupuiston vieressä liittyen olennaisesti alueeseen.

Vesitorninharju

Heinolan harjun pohjoinen pää, joka on katkaistu monesta kohti Heinolassa. Sen katkaisee Kymijoki, Kauppakatu, ja Linja-autoaseman aukio, josta on aikoinaan otettu runsaasti rakennussoraa.

Vesitorninharju on istutettu aikoinaan männylle ja koivulle 1950-luvulla.

Paviljonginharju

Paviljonginharju on tunnettu vuonna 1900 valmistuneesta Harjupaviljongista. Se sijaitsee kauniilla näköalapaikalla Heinolan harjulla. Paviljongin harjulta on todella upeat näköalat.

Rautatienpuisto

Heinolaan oli henkilöjunaliikennettä vuosina 1932-1968. Rautatienpuistossa ja Asema-alueella tätä aikaa kuvastavat pääosin 1930-luvulla rakennetut rakennukset ja ajalle tyypillinen puisto pallopensaineen ja lehmuskujineen.

2000-luvulla alue on kehittynyt taidealueena. Opasteet ohjaavat Veturitornin taidealueelle, vesitornissa keikkuu kyltti Viskuritorni, mutta nykyisin puisto on ITEPUISTO (ITE = itse tehty elämä).

Alueella voi ympäri vuoden vapaasti tutustua ITE-taiteilija Vesa Väänäsen uusiutuvaan lähes sadan teoksen tuotantoon

Etusivu