Osallistuva budjetointi sai hyvän startin Heinolassa

Osallistuva budjetointi

Osbu pähkinänkuoressa

Osallistuva budjetointi (osbu) on toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Taustalla on ajatus suorasta ja osallistuvasta demokratiasta, jossa asukkaat päättävät, miten kunnan käytössä olevia julkisia varoja käytetään. Monet kunnat ovat osbua onnistuneesti toteuttaneet ja nyt kokeilemme Heinolassa prosessin toimivuutta ensimmäistä kertaa. Heinolan kaupungin osbu-budjetti vuodelle 2022 on 50 000 € ja määräraha toistuu samansuuruisena vuosina 2023 ja 2024.

Saimme asukkailta yhteensä 69 ideaa

Osallistuvan budjetoinnin eli osbun toimintamallin ensimmäinen etappi oli ideavaihe. Ideointivaiheen aikana 1.3.–18.3.2022 kaikenikäiset heinolalaiset saivat esittää ideoita oman asuinalueensa tai koko kaupungin kehittämiseksi. Ohjenuorana oli, että ideoiden tulee sopia annettuun budjettiin ja että ne ovat kaupungin toteutettavissa. Halutessaan idean saattoi kytkeä etukäteen annettuihin teemoihin tai sitten ehdottaa jotain ns. laatikon ulkopuolelta.

Asukkaiden lähettämät ideat jakautuivat teemoittain seuraavasti:

  • Vapaa-aika ja harrastaminen / 38,3 %
  • Ympäristö ja luonto / 19,1 %
  • Lapset ja nuoret / 23,5 %
  • Muu, mikä? / 19,1 %.

Pidän tätä erinomaisena starttina ensimmäiselle osbu-kierroksellemme ja kokeilullemme. Lämmin kiitos aktiivisesta osallistumisesta ja kuten luvattua, kaikkien yhteystietonsa jättäneiden kesken arvomme kaksi 50 € arvoista lahjakorttia Heinolan kaupungin tarjoamiin kulttuuripalveluihin. Tänä keväänä olemme olleet aktiivisia uusien asioiden kokeilussa ja on ollut hienoa huomata, että asukkaiden osallistuminen on ollut näin aktiivista, ensin robottipuhelukokeilussa ja nyt osbussa. Nämä ovat meille positiivisia osoituksia siitä, että asukkaat suhtautuvat myötämielisesti kokeiluihin ja osallistuvat aktiivisesti kaupungin palveluiden ja viihtyvyyden kehittämiseen, summaa Hanna Hurmola-Remmi, kaupungin hallinto- ja kehitysjohtaja.

Osallistuneiden kesken suoritettiin lahjakorttiarvonta

Kaikkien yhteystietojensa jättäneiden kesken arvoimme kaksi 50 euron arvoista lahjakorttia Heinolan kaupungin tarjoamiin kulttuuripalveluihin. Tänä(kin) kesänä Heinolan kesäteatterilla on tarjolla erinomaista tarjontaa kulttuurin nälkään: Sari Siikanderin ohjaama Flirttikurssi 55+ sekä Ismo Leikolan standup-esitys: Ei mitään vakavaa.

Arpaonni suosi seuraavia onnekkaita: Elina Laisi ja Mikko Kääriä, onneksi olkoon! Olemme voittajiin yhteydessä henkilökohtaisesti.

Seuraavaksi tapaamme osbu-pajassa 6.4.

Osbun toimintamallin seuraava vaihe on yhteiskehittäminen. Toivotamme kaikki asiasta kiinnostuneet verkossa järjestettävään osbu-pajaan muokkaamaan saaduista ideoista ehdotuksia osbun kolmanteen vaiheeseen, eli äänestykseen.

Osbu-paja pidetään Teamsissä keskiviikkona 6.4. klo 17–19. Kokouslinkki: Liity kokoukseen napsauttamalla tästä. Mikäli tarve vaatii, järjestämme vielä toisen osbu-pajan 13.4.

Osallistuban budjetoinnin prosessikaavio

Lisätietoja

Hanna Hurmola-Remmi
hallinto- ja kehitysjohtaja, Heinolan kaupunki
044 780 1420 | hanna.hurmola-remmi@heinola.fi

www.heinola.fi/osbu

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu