Osallistuva budjetointi

Miten sinä kehittäisit kotikaupunkiamme julkisin varoin?

Osallistuva budjetointi (osbu) on toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Taustalla on ajatus suorasta ja osallistuvasta demokratiasta, jossa asukkaat päättävät, miten kunnan käytössä olevia julkisia varoja käytetään. Monet kunnat ovat osbua onnistuneesti toteuttaneet ja nyt on aika laittaa ideatalkoot pystyyn Heinolassa.

Heinolan kaupungin osbu-budjetti vuodelle 2022 on 50 000 € ja määräraha toistuu samansuuruisena vuosina 2023 ja 2024.

Asukkaat äänestivät toteutukseen vietävät ideat

Heinolan kaupungissa ensi kertaa toteutetussa Osbussa annettiin 1 395 ääntä. Äänestyksen kohteena oli 10 erilaista ideaa.

Vuoden 2022 osbu-ideat:

 1. Kirkkolammelle värivalot vesiaiheeseen. Budjetti: 20 000–30 000 €. 

Kirkkolammelle tehdään elävöittävät värivalot vesiaiheeseen vedenpuhdistamistoimenpiteiden yhteydessä. Työ on mittava, joten värivalojen asennus etenee suunnittelusta toteutukseen pidemmällä aikasyklillä (=yli vuosi). 

 1. Heinola-maamerkki. Budjetti: 30 000 € + huolto vuosittain. 

Heinolan näkyvyyttä edistämään ja ohjaamaan liikennettä kohti Heinolaa (vrt. Lahden sataman Lahti-kyltti). Toiveena runsasta näkyvyyttä kaupungille sosiaalisessa mediassa.  Paikka toimii myös kohtaamispaikkana. Maamerkin sijainti on vielä avoin. 

 1. Kesäreitit. Budjetti: 10 000–15 000 €. 

Kesän aikana teemareitit johdattaisivat ihmisiä kaupungin eri kesävierailukohteisiin. Toteutus mahdollisesti digitaalisuutta hyödyntäen tai sitten symbolisilla opasteilla. Esim. Lintuhoitolaan ohjaavat pölliviitat. 

 1. Kaupunkilaisten yhteisöllinen puuTarha. Budjetti: 5 000–7 000 €. 

Kaupunkilaisten itsensä hoitama yhteinen puuTarha entisen Maaherrankadun päiväkodin (Tarhan) piha-alueella. PuuTarha parhaimmillaan lisää ympäristökasvatusta, luonnon monimuotoisuuden vaalimista sekä asukkaiden kohtaamisia. Lisäksi se kehittää ruoka- ja kaupunkikulttuuria sekä omaehtoisuutta. PuuTarhalle luodaan perennakirjasto, istutetaan syötäviä monivuotisia kasveja ja järjestetään koulutuksia sekä tietysti sadonkorjuujuhlat. Lavakaulusviljely vaatii myös kastelujärjestelmän.  

 1. Minikierrätyspiste + treenirengaspuisto. Budjetti: 5 000 € + huolto.

Jäähallin pihalle perustetaan kierrätysteemainen ulkokuntoilu-/minikierrätyspiste. Alueella olisi erilaisia auton ja traktorin renkaita kuntoiluun ja temppuiluun sekä minikierrätyskokeilu edistämään ympäristön siisteyttä.   

 1. Virtuaalinen lintuhoitola – lintujen tarinat ihmisten kertomana. Budjetti: 8 000 €. 

Lintutarhan kaikilla asukeilla on jokin tarina, jonka vierailijat kuulisivat varmasti mielellään oppaan kertomana. Valitettavasti oppaiden ei ole mahdollista olla aina paikalla, joten heidän tuominen digitaalisesti lintuaitausten viereen toisi monelle kävijälle iloa. Kaikkien ei ole myöskään mahdollista vierailla lintuhoitolalla, kuten palvelukotien asukkaiden, jolloin virtuaalinen vierailumahdollisuus tekisi lintuhoitolan kaikille saavutettavaksi. Virtuaalinen vierailumahdollisuus voisi myös houkutella matkailijoita käymään oikeasti tarhalla ja Heinolassa. 

 1. Kaupunkipyöräkokeilu. Budjetti: 7 000 €. 

Jakamistalouden periaatteen mukaisesti hankitaan kaupungille muutamiin kesäkohteisiin yhteensä 10 käytettyä pyörää, yksi sähköpyörä sekä muutama peräkärry (pienille kantamuksille) asukkaiden ja turistien lainakäyttöön.  

 1. Mopotapahtuma nuorille. Budjetti: 5 000 €.

Järjestetään mopotapahtuma nuorille, jossa heidän on turvallista oppia, testailla ja korjailla menopelejään. Tapahtuma suunnitellaan yhdessä nuorten kanssa. Tavoitteena on kohtaamisten lisäksi lisätä mopoilijoiden osaamista sekä kehittää nuorten liikenneturvallisuuden tietämystä.   

 1. Nuorten oma kohtaamispaikka ulkotiloihin. Budjetti: 5 000–10 000 €.

Rakennetaan oma kohtaamisen paikka nuorille ulkotiloihin. Paikasta tehdään yhdessä nuorten kanssa heidän tarpeitaan vastaava ja omannäköinen.   

 1.  Senioripuisto. Budjetti: 5 000–10 000 €. 

Möljänpuistoon tai keskustan läheisyyteen rakennetaan senioripuisto ikäihmisten tarpeita huomioiden. Alue toimisi myös senioreiden ja lasten kohtaamispaikkana. Puistoon on helppo tulla ja siellä voi harrastaa säännöllistä liikuntaa tai pelailla erilaisia pelejä. Alueella on katos ja penkkejä, nojailupuomeja sekä laitteita tasapaino- ja voimaharjoitteluun. Lisäksi alue on valaistu sekä muistiystävällinen. 

Osallistuvan budjetoinnin äänestyksen perusteella toteutetaan yhteensä viisi hanketta

Hankkeisiin varattu raha vuodelle 2022 on 50 000 euroa. Eniten ääniä saaneet ideat ovat:

 1. Nuorten oman kohtaamispaikan toteutus (277 ääntä/19,86 %)
 2. Senioripuisto (176 ääntä/12,62 %)
 3. Mopotapahtuma nuorille (167 ääntä/11,97 %)
 4. Kesäreitit kaupungin vierailukohteisiin (145 ääntä/10,39%)
 5. Kaupungin yhteisöllinen puutarha (131 ääntä/9,39 %)
Etusivu