Osallistuva budjetointi 2022 – mitä sillä saatiin aikaiseksi

Osallistuva budjetointi

Heinolan kaupunki toteutti ensimmäisen kerran osallistuvan budjetoinnin kaupunkilaisten kanssa. Kaupunki budjetoi vuosille 2022 – 2024, kullekin 50 000 € yhteisten kehittämisideoiden toteuttamiseen. Taustalla on ajatus suorasta ja osallistuvasta demokratiasta, jossa asukkaat päättävät, miten kunnan käytössä olevia julkisia varoja käytetään.

Vuonna 2022 eniten ääniä saaneet ja toteutettavat ideat vuonna 2022 olivat:

  • Nuorten oman kohtaamispaikan toteutus (277 ääntä)
  • Senioripuisto (176 ääntä)
  • Mopotapahtuma nuorille (167 ääntä)
  • Kesäreitit kaupungin vierailukohteisiin (145 ääntä)
  • Kaupungin yhteisöllinen puutarha (131 ääntä)

Nyt on aika tarkastella miten vuoden 2022 ehdotukset ovat edenneet.

Senioripuisto:

Möljän puistoon rakentui toiminnallinen senioripuista, johon hankittiin osbu-rahalla penkkejä ja pöytiä. Penkit ja pöydät asennettiin syksyn aikana samaan aikaan kun rakennettiin ulkokuntoilupaikka senioreille. Marraskuussa puistossa järjestettiin yleisötilaisuus, jossa kannustettiin ja opastettiin puistossa olevien välineiden ja laitteiden käyttöön.

Mopotapahtuma nuorille:

Mopotapahtuma nuorille järjestettiin syyskuussa yhteistyössä Heinolan moottorikerhon kanssa. Paikalle oli saapunut myös kaksinkertainen Flat Trackin maailmanmestari Lasse Kurvinen. Ohjelmassa oli Hitaan ajon rata sekä Hienoin mopo -kilpailut. Nuoret pääsivät itse vaikuttamaan tapahtuman sisältöön esim. musiikkivalinnoin. Tapahtuma keräsi paikalle mukavasti mopoharrastajia, myös ulkopaikkakuntalaisia.

PuuTarha:

Kaupunkilaisten oma puuTarha syntyi kesän aikana entisen Maaherrankadun päiväkodin (Tarha) piha-alueelle. Piha-alueelle hankittiin multaa, pöytäryhmiä sekä puutarha- ja nikkarointivälineitä kaupunkilaisten vapaaseen käyttöön. Asukkaat perustivat kesän aikana puutarhaan perennakirjaston ja istuttivat erilaisia hyötykasveja sekä kukkia. Istutettiin sinne Heinolan Hengitysyhdistyksen toimesta mäntykin tuomaan iloa, terveyttä ja toivoa kaikille kaupunkilaisille. Puutarhanhoidon lisäksi pihalla pelailtiin pihapelejä, laukattiin keppareilla ja järjestettiin erilaisia tapahtumia, kuten kaikille avoimet toimintaviikot. Puutarhaan kasvoi toimintaviikkojen aikana ”Kukkiva puu” -yhteisötaideteos, johon jätti kädenjälkensä yli 100 kävijää. Tapahtuman järjesti Luova Tarha ry yhteistyössä Heinolan kaupungin ja koulutuskeskus Salpauksen media-alan kanssa. Mukana oli myös vapaaehtoisia. Parasta puuTarhassa onkin sinne syntynyt vapaaehtoisten yhteisö. Yhteisö pitää nyt avoimia toimintailtoja keskiviikkoisin yhdessä Mannerheimin lastensuojeluliiton ja Luova Tarha ry:n kanssa.

Kesäreitit:

Kesäreittien opastus ja pelillistäminen ovat saamassa pakopelimäisen toteutuksen. Heinolan keskustaan ja kansalliseen kaupunkipuistoon sijoittuva ulkoilmapakopeli lanseerataan ensi keväänä. Heinolan kaupunki keräsi käsikirjoituksen pohjaksi tarinoita, mysteerejä, elävää perintöä ja ideoita kaikille avoimessa tarinapajassa. Tarinapaja järjestettiin 29.11. WPK-talolla. Pakopeli tulee olemaan ilmainen kaikille.

Nuorten oma paikka:

Nuorten omaa paikkaa ja mopotapahtumaa koskeva yhteissuunnitteluhetki toteutettiin keskiviikkona 17.8. Pleissillä. Vaihtoehtoina nuorten omalle paikalle ulkotiloissa olivat ravikki, perhepuisto tai  Savonlinjan varikkoalue Ravikin vieressä. Savonlinja-alueen tilanne selvitettiin, mutta se ei valitettavasti sovellu nuorten käyttöön useamman eri syyn takia. Osbuun varatulla rahalla päätetiin hankkia kontti, joka toimii sääsuojana. Mieleisintä sijoituspaikkaa selvitetään nuorille suunnatulla webropol -kyselyllä marraskuun aikana. Kontti hankitaan loppuvuodesta ja siirretään paikkaan, johon nuoret sen toivovat. Kontti on tarvittaessa helposti siirrettävissä.

Keväällä siihen on tarkoitus tehdä sisustusta mm. maalaamalla grafiitteja sekä hankkia kestäviä penkkejä yms. nuorten toiveiden mukaan.

Vuoden 2023 Osallistuvan budjetoinnin idea vaihe on käynnistynyt

Olemme käynnistäneet vuoden 2023 osallistuvan budjetoinnin, Ideoita voi toimittaa 1.12.2022–6.1.2023 välisenä aikana ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella. Työpajat ideoiden kehittämiseen ja jalostamiseen järjestetään ke 25.1.2023 ja to 2.2.2023. Äänestyksen aika on 11.-28.2.2023. Äänestyksen lopputulos julkistetaan 3.3.2023. Ideoi, osallistu ja kehitä kotikaupunkiasi. Lisätietoa Osbu 2023.

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu