“Miun matto on My Way”

Kudelma-näyttely, sukkaputous

Kudelma – käsityön sisällä koko elämä -näyttely Heinolan kaupunginmuseossa (25.9.2021- 9.1.2022) sukeltaa käsityöhön muistojen ja nykyhetken elävän perinnön kautta. Samaan aikaan julkaistava näyttelyjulkaisu Kudelma – käsityösuhteita kutsuu pohtimaan käsityön merkityksiä ja samalla myös lukija voi kertoa oman käsityötarinansa.

Seuraa punaista lankaa. Kurkista isoäidin huoneeseen, lumoudu villasukkainstallaatiosta ja ota Karjala-överit. Uppoa ajattomuuteen siellä, missä aika on virkattua ja muistot puhuvat. Kudo oma raitasi elämän räsymattoon.

Käsityö on muistoilla ja merkityksillä latautunutta elävää kulttuuriperintöä. Se kattaa käytännössä koko elämänpiirin: muistot läheisistä ihmisistä, oppimisen ilon sukupolvien ketjussa, hyvinvoinnin, itseilmaisun sekä identiteetin. Se kutoutuu mukaan paikallishistoriaan ja kansallisiin vaiheisiin, se on mukana arjessa ja juhlassa.

Heinolan kaupunginmuseon moniaistinen ja osallistava Kudelma-näyttely kutsuu tutkimusretkelle käsityön merkitysten runsauteen, muistojen tiloihin ja kokemisen hetkiin. Se puhaltaa railakkaasti pölyt käsityön yltä ja herkistää muistin ja aistit. Näyttely on koottu pääosin heinolalaisten käsityöntekijöiden sekä heidän sukujensa esineistöstä. Kullakin käsityöntekijällä on myös yhtymäkohta karjalaisuuteen. Evakkokarjalaisen identiteetin ilmeneminen käsityössä on yksi näyttelyn monista teemoista.

Kudelma-näyttely perustuu heinolalaisen Kudottu elämä -kulttuurihankkeen (2018–2021) antiin. Käsityöhön sitoutuneet muistot ja merkitykset on kerätty talteen muistelutyöpajojen sekä tarinallisten räsymattotyöpajojen keinoin. Lisäksi hankkeessa on dokumentoitu perheiden käsityöaarteita. Kudottu elämä -hanketta ovat tukeneet Karjalan kulttuurirahasto, Käkisalmi-säätiö ja Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö.

Näyttelyn antia täydentää 25.9. Heinolan museoiden julkaisusarjassa ilmestyvä artikkeliteos Kudelma – käsityösuhteita. Teoksen on toimittanut Kaisa Hako, joka on toimittaja sekä kutoja. Teokseen ovat kirjoittaneet moniulotteisista käsityösuhteista Hakon lisäksi FM Henna Paasonen, TM Riikka Myllys ja FM Terhi Pietiläinen. Kirja sisältää myös käsityötarinoita karjalaisjuuristen naisten eletystä elämästä ja nykyisyydessä.

Näyttelyn tekijät keskustelevat näyttelyn teemoista Made in Heinola -kulttuuriperintöillassa, joka järjestetään verkossa ti 28.9. klo 18-19.

Miun matto on My Way. Siitä näkee, millainen oli miun elämä. -Raija

Lisätietoja

Heinolan museoiden verkkosivut

Terhi Pietiläinen
Museonjohtaja, Heinolan museot, Virikkeellinen elämä
044 5871469 | terhi.pietilainen@heinola.fi

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu