Heinolan lintuelämysten kesä

Lintukameroiden logo, jossa taustalla metsää, keskellä järvi ja edustalla osmankäämejä

Heinolassa valmistaudutaan vilkkaaseen lintukesään, sillä lintuhoitolastaan tunnettu kaupunki tarjoaa lintuelämyksiä nyt entistä laajemmin koko Suomen kansalle. Kevään aikana Heinolaan on asennettu kaksi eri lintuaiheista livekameraa, joiden kautta päästään seuraamaan sekä Isiäis-järven naurulokkien pesimälautan elämää sekä lintuhoitolan vesilintutalon asukkaiden touhuja. Myös lintuhoitolan petolintutalon uudet ulkotarhat on saatu valmiiksi, ja niiden asukkaatkin ovat esillä.

Ensimmäinen Heinolan kaupungin uusista Lintukameroista on Isiäiselle rakennetulla lintujen pesimälautalla. Heinolan kaupunki ja Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys ovat yhdessä kunnostaneet lintuvetenä maakunnallisesti arvokasta Isiäis-järveä osana Kunta- ja Järjestö-Helmi-hanketta. Isiäisellä pesii useita vaarantuneita ja taantuneita lintulajeja, ja se toimii merkittävänä levähdysalueena muuttaville vesilinnuille, mutta umpeen kasvamisen seurauksena monet lintulajit ovat sieltä kadonneet. Kunnostukselle oli todellinen tarve. Raivaus-, ruoppaus- ja niittotöiden ohella valmistettiin keväällä 2023 Isiäisen eteläpäähän kelluva pesimälautta. Pesimälautan rakenteena on muun muassa sadevesiputkea, raudoitusverkkoa sekä järviruokoa ja Versowoodin toimittamaa kuorikatetta. Lautan tavoitteena on saada takaisin Isiäiselle uhanalaisluokituksessa vaarantuneeksi luokiteltuja naurulokkeja, mieluummin kokonainen yhdyskunta. Naurulokit toimivat samalla muille linnuille ilmapuolustuksena pesärosvoja vastaan ja jotkut vesilinnut pesivätkin mieluusti naurulokkiyhdyskunnan välittömässä läheisyydessä, jossa ne saavuttavat paremman pesimätuloksen kuin ilman naurulokkien suojaavaa vaikutusta. Naurulokkikolonioiden heikko tilanne on yksi lintuvesien olennaisimmista haasteista. Lokkien saaminen takaisin alueelle edistää Isiäiseltä jo kadonneiden harvinaisten lajien, kuten mustakurkku-uikun paluuta. Naurulokeille suunniteltu pesimälautta mahdollistaa linnuille paremman pesäpuolustuksen, sillä ne havaitsevat lähestyvät pienpedot, kuten minkin ja supikoiran, jo kauempaa ja nopeammin. Pesimälautan kamerassa voi nähdä naurulokkien pesän rakennusta, parittelua sekä toivottavasti myös poikasten kuoriutumista ja niiden pääsyä siivilleen. Kesän aikana onkin varmasti luvassa paljon katseltavaa, ja paljon erilaista lokkimaista käyttäytymistä!

Isiäisen pesimälautta.

Helmi-hankkeen lisäksi myös Heinolan lintuhoitola on saanut oman livekameransa. Tämä toinen kaupungin lintukameroista sijaitsee uuden vesilintutalon ulkotarhassa, joten liven kautta voi seurata hoitolan asukkaiden päivän kulkua ja niiden käyttäytymistä. Suurin osa vesilintutalon asukkaista on pysyväishoidokkeja, mutta saattaa siellä vilahtaa joku vapautukseenkin pääsevä lintupotilas! Kokeile, tunnistatko kaikki vesilintutalon lajit. Lintuhoitolan kamera on aamuisten hoitotoimien sekä mahdollisten potilaiden hoidon ajan peitettynä, joten parhaiten vesilintutalon ulkotarhan liveä voi seurata hoitolan aukioloaikoina aamukymmenestä alkaen.

Vesilintutalon elämää.

Kameroiden lisäksi Lintuhoitolan petolintutalon ulkohäkit ovat nyt valmistuneet ja saaneet torstain lopputarkastuksessa hyväksynnän. Vanhat, pimeät ja matalat ulkohäkit on purettu ja tilalle on noussut yli viiden metrin harjakorkeuteen kurkottavat uudet ja kestävät tarhat. Tarhoihin on samalla toteutettu lintujen liikkumista ja aktiivista elämää mahdollistava luonnonmukaisempi sisustus. Osa linnuista muuttaa tarhoihin jo tällä viikolla, ja loput pääsevät niihin ensi viikolla.

Mehiläishaukka uudessa tarhassa.

Uusien tarhojen suurin muutos on, että linnuillamme on enemmän tilaa, joka puolestaan mahdollistaa kullekin lintulajille ominaisen lajityypillisen käyttäytymisen. Uusissa tarhoissa myös fyysinen toipuminen ja kuntoutuminen onnistuvat paremmin, sillä tarvittavaa kolmiulotteista treeniympäristöä on tarjolla aiempaa selkeästi enemmän. Lisäksi tarhat ovat valoisammat, jolloin linnuille elintärkeää UV-valoa pääsee enemmän häkkeihin. Uusi tiheä verkko vähentää villien pikkulintujen vierailuja tarhojen sisällä, joka vähentää ruokahävikkiä ja ulkopuolisten lintujen aiheuttama tautiriskikin pienenee. Verkon pintamateriaali on sileä, ja se taas säästää esimerkiksi petolintujen sulkia kulumiselta – kokonainen ja kunnossa oleva sulkapeite on olennainen seikka luonnossa saalistamiselle ja siten linnun selviämiselle. Kokonaisuutena tavoitteena oli saada luonnonvaraisille linnuille enemmän tilaa, enemmän mahdollisuuksia toipua ja kaiken seurauksena onnistuneempi palaaminen luontoon tai parempi elämä pysyväisessä hoidossa.

Heinolan kesän odotetaankin olevan vilkas ja lintukamerat sekä hoitolan uudistukset vahvistavat Heinolan asemaa luontomatkailukohteena entisestään.

Petolintutalon uudet ulkohäkit.

Linkit

Heinolan kaupungin Lintukamerat

Heinolan lintuhoitola

Lisätietoja

Saku Ovaskainen
Ympäristöasiantuntija
+358447888651
Saku.Ovaskainen@heinola.fi

Tuuli-Susanna Salmi
Lintuhoitolan päällikkö
+358505951416
Tuuli-Susanna.Salmi@heinola.fi

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu