Päivitetty: 15.11.2023

Ruokavirasto on purkanut tartuntatautivyöhykkeen, eli lintuhoitola on toiminut normaalisti 8.11.2023 lähtien. Tartuntavyöhykkeen purkaminen tarkoittaa sitä, että lintuhoitolan toimintaa koko kesän ja syksyn eri asteisesti rajoittaneet ohjeistukset voidaan purkaa. Myös vesilintuja voidaan ottaa vastaan ilman, että lintuyksilö on ollut jo valmiiksi vaaditun karanteenijakson muualla hoidossa. Jo aiemmin on voitu ottaa harkinnan varaisesti myös petolinnutkin vastaan. Ruokaviraston uutinen aiheesta täällä.

Videolla lintuhoitolan päällikkö Tuuli Salmi kertoo hoitolan historiasta, sen luontokasvatuksellisesta merkityksestä sekä hoidettavista linnuista.
Tervetuloa Heinolan lintuhoitolaan!

Lintuhoitola matkailukohteena

Heinolan kaupunki ylläpitää lintuhoitolaa ja siitä on kehittynyt vuosien aikana Heinolan suosituin matkailukohde. Hoitolassa vierailee vuosittain n. 100 000-120 000 vierasta. Päiväkodit ja koululaisryhmät ovat aktiivisia kävijöitä lintuhoitolassa ja useat lapset saavat hoitolassa ensikosketuksen luontoon. Lintuhoitolalla onkin suuri opetuksellinen merkitys nuorille ja myös muille luonnosta kiinnostuneille vieraille.
Sesonki alkaa toukokuussa ja jatkuu elokuun loppuun. Valtaosa linnuista on nähtävänä ulkotarhoissa kesäaikana. Kuntoutuvat linnut eivät ole nähtävillä, vaan ne saavat toipua rauhassa hoitolan hoitotiloissa ennen vapautustaan.

Heinolan lintuhoitolan uuden vesilintutalon avajaisia vietettiin 7.10.2020. Samassa yhteydessä Heinolan lintutarhan nimi muutettiin toimintaa paremmin kuvaavaksi Lintuhoitolaksi.

Loukkaantuneiden lintujen hoito

Heinolan lintuhoitolassa on hoidettu loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja jo vuodesta 1963. Vuosittain hoitoon tulee noin 200 – 250 lintua, joista 30 – 40% pystytään palauttamaan luontoon. Kotimaisten lintujen lisäksi lintutarhalla on nähtävänä erilaisia papukaijoja, jotka tulevat lintutarhalle erilaisten pitovaikeuksien vuoksi.

Lintuhoitolaan toimitetaan lintuja hoitoon joka puolelta Suomea. Valtaosa loukkaantumisista johtuu ihmisen aiheuttamasta toiminnasta. Liikenne on suurin onnettomuuksien aiheuttaja, samoin voimajohdot ja erilaiset lasiset rakennukset, joihin linnut törmäävät. Osa loukkaantuneista linnuista saadaan hoidettua niin hyvään kuntoon, että ne voidaan päästää takaisin vapauteen, huonokuntoisimmat linnut joudutaan lopettamaan, mutta tarhalla itsenäisesti pärjäävät jäävät lintuhoitolaan asumaan.

Talviaikaankin riittää katseltavaa, sillä kylmää kestävät lajit ovat ulkona ja talvitarhassa pääsee tutustumaan papukaijojen elämään.
Näyttelytilassa on kuukausittain vaihtuva luontokuvanäyttely, joten muista piipahtaa myös siellä.

BirdLife Suomi on myöntänyt Heinolan lintuhoitolalle ja Olli Vuorelle Pro Avibus -tunnustuspalkinnon 21.11.2020.

Etusivu