Päivitetty: 12.7.2023

Lintuhoitola on jälleen auki, mutta lintuinfluenssatilanne aiheuttaa edelleen muutoksia

Lintuhoitolaa reilun kuukauden ajan koskeneet AVI:n viranomaispäätöksellä tehdyt rajoitustoimet on purettu. Ruokaviraston tuoreet uutiset aiheuttavat kuitenkin sen, että yleisön lisäksi ovet ovat auki valitettavasti vain osalle lintupotilaista.

Lintuhoitolan yleisötilat ovat nyt normaalisti auki kesäaukioloaikojen puitteissa (ma–pe klo 10–18 ja la–su klo 10–16). Hoitolan päivystyspuhelin (050 5951 415) palvelee edelleen joka päivä klo 21:45 saakka, mutta otathan huomioon, että hoitolasta ei välttämättä ehditä heti vastaamaan muiden töiden ohella.

Ruokaviraston tuoreessa tiedotteessa kerrotaan useammasta Suomessa todetusta korkeapatogeenisen H5N1-lintuinfluenssaviruksen uhrista. Tässä joukossa on mukana naurulokkeja, kalatiiroja sekä haahkoja ja lintuhoitolaa lähin tapaus on Lahdesta. Lintuhoitolasta on oltu yhteydessä AVI:n läänineläinlääkäriin ja saatu ohjeet olla ottamatta hoitoon vesilintuja tai petolintuja. Vastaan ei myöskään oteta lintuja, joilla on lintuinfluenssan oireita ja epäselvissä tapauksissa tehdään mieluummin kielteinen päätös hoitoon oton suhteen. Pääsääntönä hoitolasta ei haeta lintuja hoitoon, vaan asiakas toimittaa apua tarvitsevan linnun hoitolaan joko itse tai muulla kyydillä. Tämä siksi, että hoitolassa on käytössä vain yksi auto ja useiden lintujen, kuivikkeiden sekä lintujen ruoan kuljetus samassa tilassa on suuri riski, sillä autoa on mahdotonta pestä ja desinfioida jokaisessa kuljetusvälissä. Lisäksi petolintutalo kuivuu vielä kaksi viikkoa, ennen kuin sinne saadaan ottaa uusia lintuasukkaita vastaan ja tämä luonnollisesti tarkoittaa sitä, että hoitotilakapasiteetti on myös aiempaa pienempi.

Ikävistä uutisista huolimatta lintuhoitolassa iloitaan siitä, että ovet on saatu auki. Papukaijat kaipaavat jo yleisöä, ja näyttelytilassa on auki Mirja Arosen upeita öljyvärimaalauksia. Liisa ja Sara Ilveskorven Heinolan kaupunginmuseossa ollut näyttely muuttaa mahdollisimman pian lintuhoitolan tiloihin. Kesää on vielä paljon jäljellä, joten tervetuloa Heinolan lintuhoitolaan!

HUOM!!! Mikäli löydät kuolleen, kuolemassa olevan tai selkeästi sairaan linnun, varsinkin vesilinnun, ilmoita havainnosta virkaeläinlääkärille eli joko oman kunnan kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille! Myös Ruokavirastosta voi kysyä neuvoa.

Videolla lintuhoitolan päällikkö Tuuli Salmi kertoo hoitolan historiasta, sen luontokasvatuksellisesta merkityksestä sekä hoidettavista linnuista.
Tervetuloa Heinolan lintuhoitolaan!

Lintuhoitola matkailukohteena

Heinolan kaupunki ylläpitää lintuhoitolaa ja siitä on kehittynyt vuosien aikana Heinolan suosituin matkailukohde. Hoitolassa vierailee vuosittain n. 100 000-120 000 vierasta. Päiväkodit ja koululaisryhmät ovat aktiivisia kävijöitä lintuhoitolassa ja useat lapset saavat hoitolassa ensikosketuksen luontoon. Lintuhoitolalla onkin suuri opetuksellinen merkitys nuorille ja myös muille luonnosta kiinnostuneille vieraille.
Sesonki alkaa toukokuussa ja jatkuu elokuun loppuun. Valtaosa linnuista on nähtävänä ulkotarhoissa kesäaikana. Kuntoutuvat linnut eivät ole nähtävillä, vaan ne saavat toipua rauhassa hoitolan hoitotiloissa ennen vapautustaan.

Heinolan lintuhoitolan uuden vesilintutalon avajaisia vietettiin 7.10.2020. Samassa yhteydessä Heinolan lintutarhan nimi muutettiin toimintaa paremmin kuvaavaksi Lintuhoitolaksi.

Loukkaantuneiden lintujen hoito

Heinolan lintuhoitolassa on hoidettu loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja jo vuodesta 1963. Vuosittain hoitoon tulee noin 200 – 250 lintua, joista 30 – 40% pystytään palauttamaan luontoon. Kotimaisten lintujen lisäksi lintutarhalla on nähtävänä erilaisia papukaijoja, jotka tulevat lintutarhalle erilaisten pitovaikeuksien vuoksi.

Lintuhoitolaan toimitetaan lintuja hoitoon joka puolelta Suomea. Valtaosa loukkaantumisista johtuu ihmisen aiheuttamasta toiminnasta. Liikenne on suurin onnettomuuksien aiheuttaja, samoin voimajohdot ja erilaiset lasiset rakennukset, joihin linnut törmäävät. Osa loukkaantuneista linnuista saadaan hoidettua niin hyvään kuntoon, että ne voidaan päästää takaisin vapauteen, huonokuntoisimmat linnut joudutaan lopettamaan, mutta tarhalla itsenäisesti pärjäävät jäävät lintuhoitolaan asumaan.

Talviaikaankin riittää katseltavaa, sillä kylmää kestävät lajit ovat ulkona ja talvitarhassa pääsee tutustumaan papukaijojen elämään.
Näyttelytilassa on kuukausittain vaihtuva luontokuvanäyttely, joten muista piipahtaa myös siellä.

BirdLife Suomi on myöntänyt Heinolan lintuhoitolalle ja Olli Vuorelle Pro Avibus -tunnustuspalkinnon 21.11.2020.

Etusivu