Heinolan laaja hyvinvointikertomus 2021–2025 on valmistunut ja hyväksytty kaupunginvaltuustossa 19.5.2025. Laaja hyvinvointikertomus kuvaa kaupunkilaisten hyvinvoinnin tilaa ja tehtyjä toimenpiteitä.
Hyvinvointia ja terveyttä edistetään monilla eri tasoilla. Tämä ulottuu yksilön omista valinnoista aina organisaatioiden ja järjestöjen toimintaan, tavoitteisiin, johtamiseen, strategiseen työhön ja päätöksentekoon saakka.
Kuluneen valtuustokauden hyvinvointityötä on ohjannut Heinolan hyvinvointisuunnitelma 2021–2025, jonka neljä pääteemaa ovat yhteiset koko maakunnan alueella.

Hyvinvoinnin mittareiden perusteella terveydenedistämistyötä tehdään kaupungissa kaikkien sektoreiden osalta (kuntajohto, liikunta, kulttuuri, perusopetus ja lukio) maan keskiarvon mukaisesti, selvästi koko maan keskiarvoa paremmat tulokset Heinola saa liikunnan sektorilta. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valtionosuuden lisäosaa eli HYTE-kerrointa kaupunki sai vuonna 2024 tehdyn edistämistyön perusteella 372 500 €. Heinolan asukaskohtainen HYTE-kerroin, 20,1 €/asukas, on Päijät-Hämeen paras.
Hyvinvoinnissa on kuitenkin nähtävissä polarisoitumista. Iloa tuottaa esimerkiksi hyvinvoivien ja aktiivisten ikääntyneiden joukko, 5. luokkalaisten tyttöjen parantuneet MOVE-tulokset ja harrastemallikokonaisuus. Toisaalta osalla asukkaista haasteet kasaantuvat ja kohdentumisen ongelmaa on edelleen tapahtumien ja palveluiden suhteen. Heinolassa etenkin lapsiperheissä on pienituloisuutta muun maan keskiarvoa enemmän.
Vahvuuksina valtuustokauden 2021–2025 hyvinvointityössä ovat olleet
- HYTE-työn rakenteet; Sitoutunut ja poikkihallinnollinen verkosto ja tiedolla johtaminen parantunut.
- Osallisuuden vahvistaminen; Osallistuva budjetointi, yhteisölliset tapahtumat, kohderyhmien osallistaminen suunnitteluun.
- Ympäristön viihtyisyys ja turvallisuus; Panostukset ja parannukset esim. teiden ja ulkoilupaikkojen osalta (liikuntaportaat, esteettömät rantareitit, ulkokuntosalit jne.)
Heinola tarjoaa hyvät mahdollisuudet aktiiviseen elämään tapahtumatarjonnan, ympäristön ja harrastusmahdollisuuksien osalta. Matalan kynnyksen toiminnan, kuten ryhmien, vertaistuen ja vapaaehtoistoiminnan, järjestäjänä 3. sektorin rooli on merkittävä.
Hyvinvointityön evästyksinä uuden valtuustokauden hyvinvointisuunnitelmaan 2025–2029 nostetaan perheiden hyvinvoinnin lisääminen ja yksinäisyyteen puuttuminen erityisesti ikääntyneiden kohdalla. Myös nuorison työttömyyslukuihin toivotaan parannusta.
Heinolan laaja hyvinvointikertomus on rakennettu yhteistyössä hyvinvointityöryhmän ja toimialojen johtoryhmien kesken. Lukuisilla muilla työryhmillä, yksittäisillä työntekijöillä sekä kolmannen sektorin toimijoilla on ollut tärkeä rooli aineiston tuottamisessa ja analysoinnissa.
Heinolan laaja hyvinvointikertomus 2021-2025
Tiivistelmä: Heinolan laaja hyvinvointikertomus 2021-2025
Lisätietoja
Heidi Prauda-Knuutila
hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen asiantuntija
heidi.prauda-knuutila@heinola.fi