Koronarokote

Päivitetty: 7.12.2022

Varaa aika koronarokotteeseen sähköisesti tai puhelimitse p. +35838494388, avoinna ma–to klo 8–15 ja pe klo 8-14.

Rokotteita koronan muunnosviruksia vastaan annetaan riskiryhmäläisille ja 65 vuotta täyttäneille.

Huom.! Mikäli otat nyt koronarokotteen tehosteannoksen, varaa aika pelkkään koronarokotukseen. Saat tarvittaessa samalla käynnillä myös influenssarokotteen. Mikäli tarvitset pelkän influenssarokotteen, varaa aikaa influenssarokotukseen. Tällä käynnillä ei voi saada koronarokotetta.Suosittelemme ottamaan molemmat rokotukset yhtä aikaa.

Rokotteita koronan muunnosviruksia vastaan annetaan riskiryhmäläisille ja 65 vuotta täyttäneille.

Rokotuspisteillä tehosterokotteena annetaan muunnosviruksia vastaan kehitettyä koronarokotetta. THL suosittelee syystalvella 2022 uutta koronan tehosterokotusta sairastetuista taudeista riippumatta.


• kaikille 65 vuotta täyttäneille
• 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville
• voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille

Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskinarvion perusteella esimerkiksi työkomennuksen tai matkan kohdemaan vaatimusten vuoksi.

Tehosterokotteen ottamista suositellaan edellä mainituille riippumatta siitä, kuinka monta rokotetta on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa on sairastanut koronan. Annamme edelleen myös annoksia 1-4 aiempien suositusten mukaisesti.

Tehosterokotteen voi antaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Suosittelemme, että rokote annetaan pääasiassa marras-joulukuussa yhtä aikaa influenssarokotteen kanssa. Kun tehosteannosta ei anneta liian aikaisin, pysyy siitä saatava lisäsuoja mahdollisimman hyvänä talven ajan.

Neljäs koronarokoteannos

  • 60 vuotta täyttäneet
  • 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville
  • 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Katso listaus voimakkaasti immuunipuutteisiin kuuluvista henkilöistä THL:n sivulta.

Milloin neljännen annoksen voi antaa?

Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Sairastettu koronatauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Kolmas koronarokoteannos

Heinola tarjoaa kolmannen koronarokoteannoksen seuraaville ryhmille:

  • Kaikki 18 vuotta täyttäneet.
  • 12–17-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat (luettelo lääketieteellisistä riskiryhmistä: Ketkä kuuluvat vakavan COVID-19-taudin riskiryhmiin? -THL). Myös muille 12–17-vuotiaille voidaan antaa kolmas rokoteannos, jos se on tarpeen erityisestä syystä, esimerkiksi rokotustodistusta varten.

Milloin kolmannen annoksen voi antaa?

Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille suositellaan kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Heille suositellaan myös neljättä annosta, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

60 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

18–59-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmas rokoteannos voidaan antaa 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

12–17-vuotiaille kolmas rokoteannos voidaan antaa 6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Ensimmäinen ja toinen koronarokoteannos

Ota yhteyttä koronarokoteajanvaraukseen ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-14 p. +35838494388.

5–11-vuotiaiden koronarokotukset

5–11-vuotiaille annetaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotteen tälle ikäryhmälle tarkoitettua valmistetta. Rokotteen perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta. Toinen annos annetaan pääsääntöisesti 6–12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen.

Lapsen rokottamiseen tarvitaan molempien huoltajien suostumus joko kirjallisesti tai suullisesti paikan päällä. Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Mikäli lapsi ei kykene itse päättämään rokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, koronarokotteen antamiseen tarvitaan molempien huoltajien suostumus. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Suostumus tehdään suostumuslomakkeella. Jos lapsi tulee rokotukseen vain toisen huoltajan kanssa, tulee poissaolevalta huoltajalta olla allekirjoitettu suostumuslomake.

5–11-vuotiaiden lasten koronarokotusajanvaraus soittamalla neuvolan terveydenhoitajille puhelinajalla ma–pe klo 9–10 puh. 044 769 2982, 044 769 2983 tai 050 5963932.

Ethän tuo lasta rokotukselle, jos lapsella on kuumetta tai hengitystie- tai vatsaoireita. Myös lapsen saattajan tulee olla oireeton.

Nuvaxovid

Heinolan terveyskeskuksen rokotuspisteellä on saatavilla pieni määrä Nuvaxovid-rokotetta. Nuvaxovidia voidaan käyttää 18 vuotta täyttäneiden ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin.

Rokotetta suositellaan henkilöille, jolle ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta. Rokotetta voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat tätä rokotevalmistetta muiden valmisteiden sijaan.

Nuvaxovid-rokotteesta kiinnostunee voivat ilmoittautua soittamalla koronarokotusajanvaraukseen. Rokotusaikaa ei anneta heti, vaan tarkemmasta ajankohdasta ollaan erikseen yhteydessä.

Etusivu