Sähköinen ajanvaraus on käytettävissä seuraavissa palveluissa:

 • lastenneuvola
 • ehkäisy- ja perhesuunnittelu
 • laboratorion näytteenotto (Fimlab)
 • kausi-influenssarokotus (suljettu)
 • koronarokotus.

Myös ajanvarauksen siirto ja peruminen onnistuvat sähköisen ajanvarauslinkin kautta.

Koronarokotus

7.7. rokotusvuoroon tulevat aiempien ryhmien lisäksi 12–15-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava tai erittäin altistava sairaus tai tila (riskiryhmät 1 ja 2). Tämän ryhmän ajanvaraus tapahtuu vain puhelimitse. Tarkista riskiryhmään kuuluminen täältä: Riskiryhmien koronarokotusten järjestys – Infektiotaudit ja rokotukset – THL.

Huomioitavaa 12–15-vuotiaiden ikäluokassa ja riskiryhmissä

 • Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan.
 • Mikäli alaikäinen ei halua tai kykene itse päättämään asiasta, tarvitaan kaikkien huoltajien kirjallinen suostumus. Lomake tulee olla nuoren mukana rokotustilanteessa: suostumuslomake.
 • Riskiryhmät määräytyvät kuten yli 16-vuotiaissakin, poikkeuksen tekee ylipainon arvioimisessa käytettävä ISO-BMI-mittari, jolloin sairaalloisen ylipainon alaraja on 35. Huoltaja voi tehdä arvion itse lapsen painoindeksilaskurin avulla.
 • Rokotus on vapaaehtoinen.

Puhelut ohjautuvat takaisinsoittojärjestelmään. Aiemmin soittaneiden puhelut säilyvät takaisinsoittojärjestelmässä eli yksi soitto riittää.

Sähköinen ajanvaraus on mahdollista kaikille 16 vuotta täyttäneille.

HUOM! Rokotusvalmistetta ei voi valita enää rokotuspaikalla. Rokotevalmiste valitaan ajanvarauksen yhteydessä.

Rokotusvuorossa ovat:

12–15-vuotiaat, jotka kuuluvat riskiryhmään 1 tai 2

Kaikki 16 vuotta täyttäneet

 • Ajanvaraus ja -vaihto: p. +358445871475, avoinna ma-pe klo 8-14 tai sähköinen ajanvaraus 16 vuotta täyttäneille (aukeaa 8.6. klo 8) HUOM! Valitse sähköisestä ajanvarauksesta oman ikäsi mukainen valikko: 16-17-vuotiaat tai 18 vuotta täyttäneet
 • Varatun ajan peruutukset: p. +358447693039, avoinna ma-pe 8-14.

Jos olet sairastanut koronan aiheuttaman taudin, voit pääsääntöisesti odottaa kuusi kuukautta ennen rokotusajan varaamista. Nykytiedon mukaan sairastettu koronavirustauti antaa ainakin kuuden kuukauden kestoisen suojan valtaosalle sairastaneista.

Ajanvarauksen tehdessäsi sitoudut siihen, että tulet tehosterokotteelle annettuna ajankohtana 12 viikon päästä. Mikäli tiedät etukäteen, että tehosterokotteen ajankohta ei sovi sinulle, varaa myöhäisempi aika ensimmäiselle rokotteelle. Tehosterokoteaika lähetetään postitse kotiin.

Sähköinen ajanvaraus edellyttää henkilökohtaista sähköistä tunnistautumista. Sähköisessä ajanvarauksessa voi varata ajan vain ensimmäiseen rokotteeseen. Toisen henkilön puolesta ei saa varattua aikaa sähköisesti. Kaikissa rokotusvuorossa olevissa ryhmissä, mikäli perheessä on useampia rokotettavia, tulee jokaisen varata oma rokotusaika. 

Sähköisessä ajanvarauksessa on kaksi vaihtoehtoa:

 • koronarokotus 16-17-vuotiaat tai
 • koronarokotus yli 18 vuotiaat.

Ajan voi varata vain oman ikänsä mukaiselta ajanvarauskirjalta. Mikäli sähköinen ajanvaraus ei kohdallasi ole mahdollista, eikä puhelinajanvaraus onnistu terveydellisistä syistä, pyydämme toimittamaan terveyskeskuksen pääsisäänkäynnin aulassa olevaan asiointipisteeseen henkilötiedot rokotusajan antamiseksi. Lähetämme rokotusajan tällöin kirjeitse kotiosoitteeseen.

Maksuton ja vapaaehtoinen koronavirusrokote tarjotaan vaiheittain koko väestölle  THL:n suosittelemassa järjestyksessä.

Tehosterokotteet

Tehosterokoteaika lähetetään postitse kotiin.

Yli 65-vuotiaille suositellaan tehosterokotetta ensisijaisesti samalla rokotteella. Mikäli asiakas on saanut Astra Zenecan rokotteen eikä halua tehosteena Astra Zenecan rokotetta, voi hän valita myös mRNA-rokotteen (Moderna tai Pfizer Biontech). Tällöin varattu tehosteaika tulee vaihtaa puhelimitse uuteen aikaan. Rokotuspaikalla ei valmistetta voida enää vaihtaa.

Rokotuspaikka on Lyseonmäen koulu. Sisäänkäynti ruokalan puoleisesta ovesta. Seuraa opasteita.

Rokotteet

Suomeen on saatu kolmea koronavirusrokotetta. Ensimmäisellä ja toisella rokotuksella käytetään samaa rokotevalmistetta. HUOM! Jos olet alle 65-vuotias ja saanut jo ensimmäisen AstraZeneca-rokotteen, pistetään tehosteannos tämänhetkisen ohjeen mukaan jollain muulla valmisteella. 65 vuotta täyttäneet saavat tehosteen ensisijaisestisamalla valmisteella. Jos 65 vuotta täyttänyt haluaa kuitenkin vaihtaa tehosterokotteen muuhun valmisteeseen, tulee varattu aika vaihtaa puhelimitse.

 • Pfizer/BioNTech: tarkoitettu yli 16-vuotiaille, 2 rokotuskertaa (rokotusväli vähintään 12 viikkoa)
 • Moderna: tarkoitettu yli 18-vuotiaille, 2 rokotuskertaa (rokotusväli vähintään 12 viikkoa)
 • AstraZeneca: tarkoitettu yli 65-vuotiaille, 2 rokotuskertaa (rokotusväli vähintään 12 viikkoa)

THL on päättänyt, että AstraZenecan koronavirusrokotetta annetaan toistaiseksi vain 65 vuotta täyttäneille. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT). Jos olet sairastanut tällaisen taudin, varaa aika puhelimitse. Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle.

Kaikki halukkaat saavat rokotteen. Rokotteiden saatavuus vaikuttaa varattavien rokotusaikojen määrään. Saatavien rokoteannosten määrä vaihtelee viikoittain.

Koronarokotusneuvonta:

Koronarokotuksiin liittyvä neuvontaa ja ohjausta (EI AJANVARAUSTA) ma-pe klo 8-12, p. +358447977001.

Toivomme, että terveyspalveluiden muita numeroita ei ruuhkauteta rokotuskyselyillä.

Etusivu