Keltainen vanha talo, kultapallot ja ukonhatut kukkivat, nainen vanhanaikaisessa asussa ovella.

Tervetuloa Lääninkivalteri Aschanin taloon!

Jo portilta astutaan 200 vuotta ajassa taaksepäin talon pihaan ja puutarhaan. Se on laadittu 1700-luvun lopun tapaan. Joka kesä siellä kasvatetaan tuon ajan hyöty- ja koristekasveja.

Sisällä kustavilaisen ajan huonekalut, tapetit ja käyttöesineet, ovet ja ikkunat, kertovat maaherran ajan Heinolasta ja vievät kävijän ainutlaatuiseen tunnelmaan.

Talo edustaa tyyliltään rokokoota ja kustavilaisuutta ja se valmistui 1780-luvulla Kymenkartanon läänin lääninkivalteri (= poliisimestari) Lars Adolf Aschanin (1741 – 1809) perheen kodiksi.

Rakennuksen ulkoasu on tänään yhdistelmä alkuperäisen mallista mansardikattoa ja 1840-luvulla uudistettua julkisivua. Sisäpuoli on säilynyt lähes kokonaan 1700-luvun asussa lukuun ottamatta keittiötä ja eteistä.

Huoneissa on kustavilaiset paperitapetit sekä marmoroidut rintapaneelit. Ovet ovat kolmepeilistä rokokootyyppiä, katot ja lattiat alkuperäiset.

Lääninkivalterin talo on Suomessa harvinainen säilynyt sisämaan 1700-luvun kaupunkitalo. Se on voitu palauttaa lähes kokonaan alkuperäiseen asuunsa.

Tapahtumat

Avoin maalaustyöpaja Heinolassa 10.7.2021 klo 10.00–15.00 Lääninkivalteri Aschanin talon pihapiirissä Suomen kuvataiteen päivänä.

Maksuton tapahtuma on suunnattu sekä satunnaisille ja sattumalta paikalle innostuneille kävijöille, että maalaamista jo harrastaville heinolalaisille. Kaupunkilaiset voivat piipahtaa maalaamaan vaikka puoleksi tunniksi tai sitten tulla saamaan ohjausta ja opastusta tai maalaamaan itsenäisesti koko viisi tuntia kestävän tapahtuman ajan.

Maalata voi joko tapahtumassa tarjolla olevilla välineillä ja vesiliukoisilla materiaaleilla tai omilla välineillä ja materiaaleilla. Tapahtumassa maalareita ohjaa taidemaalari Marja-Liisa Jokitalo.

Lasten maalauspajaa ohjaa Piritta Peltola entisen Maaherrankadun päiväkodin tiloissa, Maaherrankatu 7. Lasten paja on osa Kailaan juhlavuoden tapahtumia ja sen tarjoaa Heinola-Seura. Sama paikka toimii sateen sattuessa myös aikuisten työtilana.

Aukioloajat

1.6.-31.8. avoinna yleisölle, ti, to-su klo 11-16, ke 11-18

Liput ja opastukset

  • Aikuiset à 5 €,
  • Opiskelijat ja ryhmät à 4 € (min. 15 hlöä)
  • Museokortti
  • alle 18-v. ilmaiseksi
  • Opastukset tilauksesta virka-aikaan 50€, iltaisin ja viikonloppuisin 75€. Tilaus tehdään ottamalla yhteyttä museoon, 044 469 4363
  • Maksuvälineet: käteinen, kortit, kulttuurisetelit ja Museokortti
Etusivu