Keltainen vanha talo, kultapallot ja ukonhatut kukkivat, nainen vanhanaikaisessa asussa ovella.

Päivitetty: 18.6.2024

Tervetuloa Lääninkivalteri Aschanin taloon!

Jo portilta astutaan 200 vuotta ajassa taaksepäin talon pihaan ja puutarhaan. Se on laadittu 1700-luvun lopun tapaan. Joka kesä siellä kasvatetaan tuon ajan hyöty- ja koristekasveja.

Sisällä kustavilaisen ajan huonekalut, tapetit ja käyttöesineet, ovet ja ikkunat, kertovat maaherran ajan Heinolasta ja vievät kävijän ainutlaatuiseen tunnelmaan.

Talo edustaa tyyliltään rokokoota ja kustavilaisuutta ja se valmistui 1780-luvulla Kymenkartanon läänin lääninkivalteri (= poliisimestari) Lars Adolf Aschanin (1741–1809) perheen kodiksi.

Rakennuksen ulkoasu on tänään yhdistelmä alkuperäisen mallista mansardikattoa ja 1840-luvulla uudistettua julkisivua. Sisäpuoli on säilynyt lähes kokonaan 1700-luvun asussa lukuun ottamatta keittiötä ja eteistä.

Huoneissa on kustavilaiset paperitapetit sekä marmoroidut rintapaneelit. Ovet ovat kolmepeilistä rokokootyyppiä, katot ja lattiat alkuperäiset.

Lääninkivalterin talo on Suomessa harvinainen säilynyt sisämaan 1700-luvun kaupunkitalo. Se on voitu palauttaa lähes kokonaan alkuperäiseen asuunsa.

12.5.-31.8.2024 MAHAPULLOSTA VIILIVATIIN – VANHAA LASIA SUOMESTA JA RUOTSISTA sekä yläkerrassa Johanna Gullichsenin tekstiilejä

Tulevat tapahtumat

15.6. klo 11-14 Kukkiensidontatyöpaja: kukkien ja kimppujen sidontakurssi. Ohjaajina Etelä-Savon ammattiopiston Esedun puutarhaopettaja Minna Ahonen ja oppilas Marie Marttinen. Ennakkoilmoittautuminen: museo@heinola.fi tai 044 769 4215 (museon aukioloaikoina)

3.7. Päheet museot -viikon ohjelmaa: teemana eläimet. Tervetuloa tutustumaan lemmikkivuoheen ym. ohjelmaa lapsille.

10.7. Suomen kuvataiteen päivä. Taiteilua talon pihapiirissä. Ohjaajana toimii kuvataiteilija Kaisamaisa Erämies. Tarjolla on paperia ja liituja sekä muutama maalausteline, suositeltavaa on tuoda omat välineet mukaan.

Etusivu