Asukkaat kävelyllä Veljestiellä

Päivitetty: 28.9.2023

Viehättävä Veljeskylä on rauhallinen ja turvallinen omakotialue, joka on arvotettu maakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. Pitkät ja kapeat tontit mahdollistavat niin viljelyn kuin lasten ja lemmikkien leikit. Uudenriihenlammen uimaranta ”Lemppari” ulkoilureitteineen sijaitsee aivan kivenheiton päässä.

Veljeskylän asemakaavan laadittiin sotien jälkeen vuonna 1945. Kaavaan kuului yhdeksänkymmentä 1600 m² suuruista asevelitonttia, joita luovutettiin maansaantiin oikeutetuille rintamamiehille. Jälleenrakennuskauden tyyppitalot on sijoitettu vinosti katuun nähden, mikä tekee näkymästä viehättävän. Alueen rakennuskanta on pääosin 1940–1950-luvuilta. Sarkolantien länsipuoli rakentui 60–70-luvuilla. Alueella on sukupolvenvaihdos meneillään.

Keskiviikkona 27.9.2023 järjestetyssä Terveisiä Veljeskylästä -kävelykierroksella oli runsas osanotto sateesta huolimatta. Ensimmäisenä suuntasimme Veljestien palokujaa pitkin Lempparille. Palokujaa pitää auki talvella ystävällinen naapuri. Palokujalle tarvittaisiin kuitenkin lisää mursketta, jotta siinä olisi helppo kulkea. Helppokulkuisuutta toivottiin myös Siltakadun ylitykseen. Kulku suojatielle on jyrkkä ja tienylitys vaarallinen. Alikulkutunnellia kyseiseen kohtaan ei kuitenkaan voida sijoittaa, koska tasoerot eivät ole riittävät. Jyrkkään kohtaan päätettiin rakentaa rappuset ja uimarannan puolella varmistetaan, että pyöräilijöille on varoituskyltit risteävästä liikenteestä ulkoilureiteillä.

Asukkaita uimarannalla keskustelemassa

Seuraavaksi suuntasimme palokujaa pitkin Sarkolantielle. Jossain kohti palokujaa oli vaikea erottaa tonteista, että missä saa vapaasti kävellä. Pohjois-eteläsuuntaiselle palokujalle olisi hyvä ainakin tehdä hulevesiarviointi, koska kuja oli varsin rämettynyt. Puuston siistimistarpeita nähtiin myös Veljestien alkupäässä ja Kaakonpuistossa, jossa sijaitsee suosittu ”Alenin” pulkkamäki. Asukkaat toivoivat myös puutarhajätteen keräyspäivää, mutta kotitalouksien puutarhajätteen pois vieminen kuuluu kiinteistön omistajalle. Kaupunki noutaa kaupungin mailta siistimisen yhteydessä syntyneen jätteen, mutta siistimisestä ja kuljetuksista pitää sopia erikseen.

Matka jatkui Kaakontien ja Sarkolantien risteykseen, jossa suojatien paikka puhutti. Suojatie siirrettiin aikoinaan asukkaiden toiveesta nykyiseen paikkaan, mutta nyt paikka koetaan vaaralliseksi ja siirtoa toivottiin takaisin edelliseen paikkaan. Risteyksessä on peili. Asiaa tutkitaan, kuten myös sitä, että risteyksessä tulviin helposti. Vettä ja mujua oli kertynyt myös Kaakonlammen itäpuolella sijaitsevan viljelypalstan parkkipaikalle. Parkkipaikka laitetaan kuntoon.

Asukkaat pitivät erityisen tärkeänä, että läheltä löytyisi kierrätyspiste. Veljeskylän asukasyhdistys on lähestynyt asiassa Salpakiertoa ja toivoi, että kaupunki voisi katsoa mahdolliselle pisteelle paikan. Potentiaalinen paikka löytyi Metsolantien ja Niemelänkadun risteyksen läheisyydestä, mutta loppujen lopuksi Salpakierto päättää onko piste mahdollinen vai ei. Todella hienoa, että alueella on vielä asukasyhdistys!

Takaisin tultaessa poikkesimme hiekkakentälle, jossa aikoinaan luisteltiin ja pelattiin lentopalloa. Nyt kentällä on jäljellä pari jalkapallomaalia, joihin kaivattiin uusia verkkoja. Kulmassa näkyy myös pari traktorin rengasta, joita paikallinen yrittäjä hyödynsi kuntotreeneissä. Hiekassa kasvaa myös heinää, mikä kertoo siitä, ettei kenttää kovin paljoa käytetä. Sivukenttien ylläpidosta on valitettavasti jouduttu tinkimään ja asukkaita kehotetaan hyödyntämään mm. Kailas-talon fasiliteetteja.

Viimeisenä stoppina pysähdyimme Siltakadun ja Kaakontien vaaralliseksi koettuun risteykseen. Oppilaitokselta päin tulevat nuoret suhailevat risteyksessä mopojensa kanssa ja rautakaupan asiakkaat peräkärryjensä kanssa. Risteys on suosittu myös poliisien ratsiapaikkana. Siltakadun viitat teollisuusalueelle ja motocrossradalle ovat myös huonolla korkeudella ja se aiheuttaa jonkin verran vaaratilanteita suunnistettaessa. Penkkejä, roskiksia ja kukkaistutuksia toivottiin lisää perinteiseen tapaan.

Etusivu