Koronabanner

Päivitetty 6.7.2021

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toiminta jatkuu normaalisti. Huomioimme toiminnassa kulloinkin voimassaolevat valtakunnalliset ja paikalliset ohjeet.

Tiedottaminen huoltajille tapahtuu ensisijaisesti Wilman tiedotteiden kautta.

Kasvomaskien käyttöä suositellaan vanhempien pikaisillakin vierailuilla esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja koulujen tiloissa.

Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa noudatamme THL:n ja OKM:n voimassaolevia ohjeita ja suosituksia mahdollisuuksien mukaan:

Miten toimitaan, kun lapsi (alle 16 v.) sairastuu hengitystieinfektioon?

Varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen ei saa tulla sairaana.

Jos oireilu on hyvin lievää, eikä ole riskitekijöitä koronalle (perheessä ulkomaan matka tai korona-altistus) voi oireista lasta seurata kotona ilman testausta. Hoitoon/ kouluun voi palata tällöin yhden oireettoman päivän jälkeen.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Jos lapsen testivastaus viipyy yli 4 vrk näytteenotosta voi lapsi palata 1 oireettoman päivän jälkeen hoitoon/ kouluun, mikäli perheessä kukaan ei ole matkustanut 14 vrk aikana tai ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle.

Saman perheen samaan aikaan sairastuneista lapsista riittää yhden testaus.

Laajempi ohje

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Kouluun tai varhaiskasvatukseen palaaminen

Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.

Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.

Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy > 4 vrk, voi kouluun tai varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana.

Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheen lapsia ei ole tarpeen testata.

Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

Koulu tai varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.

Lue lisää aiheesta Lapset ja koronavirus THL:n sivuilta.

Matkustusrajoituksia ja karanteenisuositus

Mikäli palaat matkalta tai harkitset matkustamista, tarkista THL:n verkkosivuilta hallituksen matkustusrajoitukset ja ulkomailta palaavien 14 vuorokauden karanteenisuositukset: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Jos saavutte Suomeen maasta, jonka kohdalla matkustusrajoitukset jatkuvat, tulee noudattaa 14 vuorokauden karanteenia. Huomaa, että karanteenissa tulee olla myös negatiivisen koronatestituloksen jälkeen, koska testitulos kertoo tilanteesta testaushetkellä. Huoltajaa pyydetään olemaan asiasta yhteydessä päiväkodin johtajaan.

Koronavirustartunta varhaiskasvatuksessa/esiopetuksessa – toimintaohje

Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu tartuntataudeista vastaavalle infektiolääkärille. Jos varhaiskasvatuksessa/esiopetuksessa todetaan koronavirustartunta, mahdolliset altistuneet jäljitetään ja ohjataan karanteeniin 14 vuorokaudeksi.

Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois vähintään 14 vuorokauden ajan oireiden alkamisesta ja niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton.

Vanhempainillat sekä vasu- ja lapsen esiopetus-keskustelut

Huoltajien tapaamisissa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksiä. Tapaamisten suunnittelussa otetaan huomioon perheiden mahdollisuudet käyttää etäyhteyksiä sekä tulkkaustarve. Lähitapaamisissa otetaan huomioon hygieniaohjeet. Vanhempainillat sekä vasu- ja esiopetuskeskustelut pidetään ensisijaisesti etäyhteyksiä hyödyntäen.

Ruokailu

Ruokailu järjestetään pääsääntöisesti oman ryhmän kanssa. Ruokailuaika porrastetaan niissä yksiköissä missä käytössä on ruokasali. Kädet pestään aina ennen ruokailua ja sen jälkeen. Ruokalinjaston alussa on lisäksi desinfiointiaine käytettävissä. Ruokaottimia vaihdetaan usein.

Mikäli toimintakauden aikana siirrytään poikkeuksellisiin järjestelyihin, suunnitellaan kotihoitoon jäävien eskareiden ruokailun järjestäminen yhteistyössä Heinolan perusopetuspalveluiden ja ruokahuoltopalveluiden kanssa.

Kasvun ja oppimisen tuki

Varhaiskasvatuksen erityisopettajien, oppilashuoltohenkilöstön sekä muiden lapsen oppimisen ja kasvun tukipalveluiden osalta toimimme kuten normaalisti.

Siivous ja omat tavarat

Siivousta tehostetaan päiväkodeilla ja kouluilla toimintakauden aikana.

Lapselle tärkeän lelun voi tuoda ja viedä kotiin päivän päätteeksi.

Lisätiedot

päiväkodin johtajat:

  • Päivi Mikkonen, pohjoinen varhaiskasvatusalue, 044 797 8620
  • Jaana Vesikko, keskusta, Mustikkahaka ja Rainion varhaiskasvatusalue, 050 593 9681
  • Pirjo Kokko, Tommolan varhaiskasvatusalue sekä vuorohoito, 044 769 3055
  • Riikka Hämäläinen, Jyrängön varhaiskasvatusalue, 050 595 0153
  • Ville Häyrinen, eteläinen varhaiskasvatusalue, 044 797 8536
  • varhaiskasvatusjohtaja Päivi Salminen, 050 593 9649
  • hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja, 0500 717 310

Etusivu