Koronaohjeistus varhaiskasvatus ja esiopetus
Päivitetty: 20.1.2023
Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toiminta jatkuu normaalisti. Huomioimme toiminnassa kulloinkin voimassaolevat valtakunnalliset ja paikalliset ohjeet.
Tiedotamme huoltajia ensisijaisesti Wilman tiedotteiden kautta.
Kehotamme perheitä ilmoittamaan lapsen koronavirustartunnasta mahdollisimman pian päiväkotiin/esiopetukseen, jotta päiväkodilta pystytään välittämään tietoa kyseisen ryhmän huoltajille. Tiedottaminen tapahtuu Wilman kautta.
Karanteeneista on Päijät-Soten alueella pääosin luovuttu, joten koronavirukselle altistunut, oireeton lapsi voi jatkossa osallistua normaalisti varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen.
Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa noudatamme PHHYKY:n, THL:n ja OKM:n voimassaolevia ohjeita ja suosituksia mahdollisuuksien mukaan:
- Päijät-Soten verkkosivut: Koronavirus
- THL:n verkkosivut: Lapset ja koronavirus
- OKM:n verkkosivut: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön suositus opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana
Miten toimitaan, kun lapsi (alle 12 v.) sairastuu hengitystieinfektioon?
Varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen ei saa tulla sairaana.
Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa ja oireet vähenemässä. Kuten muissakin virusinfektioissa, myös koronassa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin tuoreen hengitystieinfektion jälkeen.
Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.
Koulu tai varhaiskasvatus ei voi vaatia todistusta negatiivisesta testistä.
Lue lisää aiheesta Lapset ja koronavirus THL:n sivuilta.
Koronavirustartunta ja karanteeni
Koronaan sairastunut ohjataan pysymään kotona ja välttämään oman perheen ulkopuolisia kontakteja 5 vuorokauden ajan oireiden alusta. Mikäli oireilu jatkuu vielä 5 vuorokauden jälkeen suositetaan jäämään kotiin kunnes oireet ovat selkeästi helpottaneet kahden vuorokauden ajan.
Kehotamme perheitä ilmoittamaan lapsen koronavirustartunnasta mahdollisimman pian päiväkotiin/esiopetukseen. Jos ryhmässä ilmenee koronatapaus, sairastuneen lapsen huoltajalta pyydetään kirjallinen lupa (tekstiviesti, Wilma-viesti tai sähköposti) tiedottaa koronatapauksesta ryhmän muiden lasten huoltajille. Tällöin tiedotetaan yleisesti, että ryhmässä on ollut koronatapaus, ja lapsia sekä heidän perheenjäseniään kehotetaan seuraamaan vointia.
Päijät-Soten alueella on luovuttu pääosin koronaeristys- ja karanteenipäätöksistä. Koronavirustartunnan saaneiden eristyspäätöksiä ja altistuneiden karanteenipäätöksiä voidaan kuitenkin tehdä poikkeuksellisesti, jos päätöksellä voidaan tartuntatautilääkärin arvion mukaan estää tartuntoja esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yksiköissä. Kyseisten päätöksien tekemisen tarpeellisuutta ja välttämättömyyttä arvioidaan epidemiatilanteen mukaan.
Varhaiskasvatuksessa perheet saavat lapsen karanteenin ajalta hyvitystä hoitopäiviltä varhaiskasvatuksen hoitomaksusta. Tämän hyvityksen voi saada vain virallista karanteenitodistusta vastaan.
Karanteeneista on pääosin luovuttu, joten koronavirukselle altistunut, oireeton lapsi voi jatkossa osallistua normaalisti varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen.
Lue lisää Päijät-Hämeen alueellisista suosituksista Päijät-Soten verkkosivuilta: Alueelliset suositukset
Matkustusrajoitukset ja karanteenisuositus
Mikäli palaat matkalta tai harkitset matkustamista, tarkista THL:n verkkosivuilta hallituksen matkustusrajoitukset ja ulkomailta palaavien karanteenisuositukset: Matkustaminen ja koronaviruspandemia.
Vanhempainillat sekä vasu- ja lapsen esiopetus-keskustelut
Huoltajien tapaamisissa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksiä. Tapaamisten suunnittelussa otetaan huomioon perheiden mahdollisuudet käyttää etäyhteyksiä sekä tulkkaustarve. Lähitapaamisissa otetaan huomioon hygieniaohjeet. Vanhempainillat sekä vasu- ja esiopetuskeskustelut pidetään ensisijaisesti etäyhteyksiä hyödyntäen.
Ruokailu
Ruokailu järjestetään pääsääntöisesti oman ryhmän kanssa. Ruokailuaika porrastetaan niissä yksiköissä missä käytössä on ruokasali. Kädet pestään aina ennen ruokailua ja sen jälkeen. Ruokalinjaston alussa on lisäksi desinfiointiaine käytettävissä. Ruokaottimia vaihdetaan usein.
Mikäli toimintakauden aikana siirrytään poikkeuksellisiin järjestelyihin, suunnitellaan kotihoitoon jäävien eskareiden ruokailun järjestäminen yhteistyössä Heinolan perusopetuspalveluiden ja ruokahuoltopalveluiden kanssa.
Kasvun ja oppimisen tuki
Varhaiskasvatuksen erityisopettajien, oppilashuoltohenkilöstön sekä muiden lapsen oppimisen ja kasvun tukipalveluiden osalta toimimme kuten normaalisti.
Siivous ja omat tavarat
Siivousta tehostetaan päiväkodeilla ja kouluilla toimintakauden aikana.
Lapselle tärkeän lelun voi tuoda ja viedä kotiin päivän päätteeksi.
Lisätiedot
päiväkodin johtajat:
- Päivi Mikkonen, pohjoinen varhaiskasvatusalue, 044 797 8620
- Eija Vuori-Gråman, keskusta, Mustikkahaka ja Rainion varhaiskasvatusalue, 044 469 4256
- Auli Saarinen, Tommolan varhaiskasvatusalue sekä vuorohoito, 044 797 6955
- Riikka Hämäläinen, Jyrängön varhaiskasvatusalue, 050 595 0153
- Mariia Makkonen, eteläinen varhaiskasvatusalue, 044 7975711
- varhaiskasvatusjohtaja Päivi Salminen, 050 593 9649
- hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja, 0500 717 310