Päivitetty: 28.5.2024

Kouluruokailu

Koululounaan tavoitteena on edistää oppilaan terveyttä ja ylläpitää työtehoa. Yhteinen ruokailuhetki opettaa sosiaalisia taitoja sekä hyviä ruokailutapoja. Lounas on lapselle ja nuorelle esimerkki ravitsemuksellisesti oikean ruoka-annoksen koostamisesta ja se täydentää kotona tapahtuvaa ruokailua. Koululounas sisältää pääruoan, salaatin sekä leipää, levitettä ja ruokajuomaa. Koululounas on monipuolista ja vaihtelevaa arkiruokaa, jonka perustana on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kouluruokailusuositus vuodelta 2017 sekä suomalaiset ravitsemussuositukset. Kouluruokailusuositus Syödään ja opitaan yhdessä.

Kouluruoan valmistus

Kouluruoka valmistetaan pääosin kotimaisista raaka-aineista. Liha- ja lihajalosteet, maito ja maitotaloustuotteet, leivät, perunat, marjat, ja kananmunat ovat kotimaisia. Tuoreet sekä pakastejuurekset valitaan pääosin kotimaisista tuotteista. Kotimaisia vihanneksia ja kasviksia käytetään saatavuuden mukaan.

Heinolassa koululounaan valmistaa ammattitaitoinen ruokapalvelualan henkilöstö. Valmistus on keskitetty Kailaan tuotantokeittiöön. Kouluruokaa valmistetaan myös Kirkonkylän ja Vierumäen keittiöissä.

Kuudessa koulussa toimii palvelukeittiö, joihin lämmin ruoka tuodaan tuotantokeittiöstä. Palvelukeittiössä valmistetaan energialisäkkeet esimerkiksi keitetyt perunat ja pasta.

Kouluruokaa valmistavat keittiöt

  • Kailaan tuotantokeittiö (Sinilähteen, Jyrängön, Tommola-talon, Lyseonmäen ja Kailaan koulu sekä lukio)
  • Kirkonkylän koulukeittiö
  • Vierumäen koulukeittiö

Erityisruokavalio ohjeistus ja tiedote

Heinolan päiväkoti- ja kouluruokailun erityisruokavalioiden tarjoilussa noudatetaan Kansallisen allergiaohjelman suosituksia. Allergiaohjelman mukaan lieviä ruoka-aineallergioita (esim. ohimenevää suun kirvelyä tai ihon punoitusta) tulisi hoitaa siedättämällä, ei välttämällä. Sen sijaan vakavia, henkeä uhkaavia oireita aiheuttavia ruoka-aineita vältetään tarkkaan.

Erityisruokavaliot edellyttävät allergian kartoituksen, joka tehdään erillisellä lomakkeella, yhdessä neuvolan, kouluterveydenhuollon tai ravitsemusterapeutin kanssa. Erityisruokavaliotodistus toimitetaan neuvolan- tai kouluterveydenhoitajan kautta ruokapalveluille. Todistus on toimitettava VUOSITTAIN. Tällä varmistetaan, etteivät poistuneet rajoitukset jää turhaan voimaan.

Pysyvistä erityisruokavaliosta (gluteeniton, laktoositon ja diabeetikon ruokavalio) riittää kerran tehty todistus.

Erityisruokavalioita myönnetään vain terveydellisistä perusteista. Myös henkilökunnan erityisruokavaliot myönnetään samoin perustein. Ei-terveydellisiin syihin pohjautuvia erityisruokavaliota, ei ole mahdollista toteuttaa, esimerkiksi vähähiilihydraattinen dieetti.

Eettisiin tai uskonnollisiin syihin perustuva ruokavalio

Eettisiin tai uskonnollisiin syihin perustuva sekä kasvis ruokavalio ilmoitetaan erityisruokavalioilmoituksella. Tämän lomakkeen voi palauttaa suoraan keittiölle.

Erityisruokavaliotodistus sekä erityisruokavalioilmoitus löytyvät sivupalkista.

Oiva-valvontajärjestelmä

Oiva on Eviran valvontajärjestelmä, jossa elintarvikevalvonnan tulokset tuodaan kuluttajien tietoon. Tarkastustulokset julkaistaan verkossa sähköisinä Oiva-raportteina. Raporteissa arvioidaan hymynaamoilla yritysten elintarviketurvallisuutta. Oivan hymyillessä asiat ovat kuluttajan kannalta kohdallaan.

Heinolaa koskevat Oiva-raportit löydät tästä!

Etusivu