Visit Heinola
Visit Heinola
Palaute
Visit Heinola
Visit Heinola
|
 • Taidemuseo ulkoa. Kuva: Sirpa Juuti, Heinolan kaupunki
 • Ministeri P. J. Hynnisen taidesäätiön kirjasto taidemuseossa.
 • Taidemuseo, kesä
 • Taidemuseon sali, kuva: Arja Järvinen
 • Yksityiskohta Silja Purasen teoksesta Satakieli, 2019
 • Virpi Vesanen-Laukkanen: Olipa kerran 2

  Heinolan taidemuseo

  Tervetuloa taidemuseoon!

  Taidemuseossa on pysyvästi esillä Ministeri P. J. Hynnisen Taidesäätiön kirjasto (n. 4000 nidettä) sekä kokoelmat Spranger ja Henry Lönnfors, jotka esittelevät eurooppalaista posliinia 1700-1900-luvuilta. Taidemuseo tarjoaa vaihtuvia näyttelyjä ympäri vuoden.

  Heinolan taidemuseo sijaitsee 1830 valmistuneessa kauppias Alexander Toropoffin (1790–1852) empiretalossa. Sen rakennusmestarina toimi puuseppä Jacob Nygrén (1768 - 1836). Hänelle ominaisia piirteitä ovat ruusu- ja laakerinlehtikoristeet, joita on sekä ikkunoiden että sisäovien koristeena.

  Talo on toiminut kotina, hotellina, kouluna ja teollisuustilana. Se korjattiin 1985–86, minkä jälkeen siitä tuli käsityöläistalo. Korjauksessa palautettiin sisätila mahdollisimman lähelle alkuperäistä. Salin ja päätyhuoneen kattojen alkuperäiset kattomaalaukset puhdistettiin ja täydennettiin. Vuodesta 1991 alkaen rakennuksessa on toiminut Heinolan taidemuseo.

   

  NÄYTTELYT 2020

  2.-21.3. näyttelyä vaihdetaan, taidemuseo suljettu

  22.3.-26.4.2020 Nyrjähdys, venähdys, murtuma. Leena Illukka, Silja Puranen ja Virpi Vesanen/ NÄYTTELY PERUTTU KORONAEPIDEMIAN VUOKSI - JATKOSTA ILMOITETAAN MYÖHEMMIN

  Kolmen taiteilijan yhteisnäyttelyn lähtökohtana on ihmisen aiheuttama jatkuvasti kiihtyvä muutos, ja sen tuottamat virheet ja murtumat. Teokset käsittelevät ihmisen vaikutusta luontoon sekä muutoksia ihmisten ja yhteisöjen välisissä suhteissa. Taiteilijoiden työskentelyssä pessimistisen tulevaisuusvision rinnalle nousee lämpö, huumorin pilkahdus ja uuden yrityksen mahdollisuus.

  Ryhmä on pitänyt vuoden 2018 alusta useita näyttelyitä nimellä Nyrjähdys, venähdys, murtuma.

  Leena Illukan teokset ovat veistoksia ja installaatioita, joissa yhdistyvät kierrätetyt materiaalit ja perinteiset käsityötekniikat. Likaiset Kädet / Dirty Hands -teossarjan käsinkirjotut käsipyyhkeet kertovat muun muassa rakastetuksi tulemisen tarpeesta ja väheksytyksi tulemisen pelosta. Metsästysmuisto käsittelee rooleja ja odotuksia sekä kulttuurin ja luonnon rajatilaa. Teoksesta välittyy näkemys eläimen ja ihmisen välisestä suhteesta, johon sisältyy usein moraalisesti ladattuja merkityksiä.

  Silja Purasen teos käsittelee ihmisen ympäristösuhdetta. Satakieli on monikanavainen videoinstallaatio,  joka koostuu vinksahtaneita muovisia koristelintuja, leluja ja soittorasioita esittävistä 3D-animaatioluupeista installoituna eri aikakausilta oleviin tv-monitoreihin. Muovilintujen kakofoninen kuoro laulaa ihmisen halusta päihittää luonto keinotekoisilla jäljitelmillä ja varoittelee biodiversiteetin vaarantumisesta.

  Virpi Vesanen-Laukkasen Olipa kerran- installaatiossa menneisyys ja tämä hetki kietoutuvat toisiinsa. Teoksen taustalla vaikuttaa ajatus jatkuvasta muutoksesta sekä näkyvistä ja näkymättömistä rihmastoista, jotka sitovat yksilöt ja yhteisöt toisiinsa. Olipa kerran on rakennettu samettisen pehmeistä, tekstiilistä ommelluista veistoksista ja museon huonekaluista.

  Leena Illukka (s.1962) on suorittanut kuvataiteen ylemmän tutkinnon Saimaan Korkeakoulusta vuonna 2015 ja kuvataiteen alemman tutkinnon Lahden Taideinstituutissa v. 2011. Illukan teoksia on valtion taidekokoelmassa ja ulkomaisissa kokoelmissa. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

  Tuusulalainen Silja Puranen (s.1961) on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Purasen teoksia on kotimaisissa ja ulkomaisissa kokoelmissa. Puranen on suorittanut kuvataiteen AMK-tutkinnon Lahden Taideinstituutissa ja taiteen maisterin tutkinnon Aalto-yliopistossa.

  Virpi Vesanen-Laukkanen (s.1957) on koulutukseltaan taiteen maisteri. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla, ja hän on osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin sekä toteuttanut tilausteoksia. Helsingissä asuvan ja työskentelevän taiteilijan teoksia on kotimaisissa ja ulkomaisissa kokoelmissa.

  7.6.-30.8.2020 Heli Hiltunen

  17.9.-22.11. Karjalan Liiton kokoelma

  5.12.-6.1.2021 Heinolan Taide 2020

  TULEVAT TAPAHTUMAT

  Aukioloajat

  • ti, to-su klo 11–16, ke 11-18 
  • ma suljettu

  Liput ja opastukset

  • Aikuiset à 5 €.
  • Opiskelijat ja ryhmät à 4 € (min. 15 hlöä)
  • alle 18-v. ilmaiseksi
  • Opastukset tilauksesta virka-aikaan 50€, iltaisin ja viikonloppuisin 75€. Tilaus tehdään ottamalla yhteyttä museoon.
  • Maksuvälineet: käteinen, kortit, kulttuurisetelit ja Museokortti (lisää tietoa kuvaa klikkaamalla).