Heinolan kirjaston blogi

17.5.2024

Väistötilaa rakennetaan, Kauppakatu tyhjenee

Rakenteilla oleva kirjaston väistötola, rakennustelineitä, kuljetuskärry ja henkilöitä paperit kädessä.

Kysymys: Miten kaupungintalon entisen sotesiiven toimistohuoneisiin tehdään väliaikainen kaupunginkirjasto? Vastaus: Siirretään kaikkea irtainta, kuten kokonainen kuntosali, arkistoja, toimistokalusteita ja kaikkea muuta mahdollista jonnekin muualle. Puretaan seiniä, rakennetaan ulko-ovi ja siihen lippa. Tämä niin kuin aluksi. 

Tältä näytti väistötiloihin tuleva aikuistenosasto jokin aikaa sitten, ylemmässä kuvassa lastenosasto:

Purettua kattoa, rakennustelineitä ja henkilöitä remontoitavassa tilassa.

Seuraava kysymys: Miten aloitetaan varsinaisen kaupunginkirjaston remontti? Vastaus: Aloitetaan se joskus kauan sitten. Kaikki aineisto ei mahdu mukaan väistöön, joten valitaan säilytykseen jäävät, käsitellään ne asianmukaisesti yksitellen kirjastojärjestelmässä, pakataan laatikoihin ja kärrätään säilytykseen:

Pahvilaatikoita pinottuna, kyljissä lappu pommariin osasto a luokka 78, 68.

Kauppakadun kirjasto tyhjenee hiljakseen. Hyllyt alkavatkin näyttää jo vähän aneemisilta. Nämä kirjat pääsevät mukaan kaupungintalolle, loput ovat jo laatikoissa:

Matkakirjoja hyllyssä, hyllyt vajaasti täytetty.

Onneksi meillä on seutukirjasto Lastu. Varaamalla on kaikki aineisto edelleen saatavilla. 

Oikeastaan ei jaksa edes kuvitella mitä on vielä edessä ennen kuin kirjasto lokakuussa avataan. Pitää pakata kaikki kirjat, kansiot, muovitaskut, kirjekuoret, lasten ja lemmikkien kuvat, kynät, kumit ja klemmarit laatikoihin. Pitää purkaa hyllyt, siirtää ja koota ne väistötilaan. Sitten ovat vuorossa kalusteet ja tietokoneet. Väistötilassa aletaan samaan aikaan luoda tyhjästä kirjastoa: puretaan ja järjestellään kirjat hyllyihin, loihditaan asiakaspalvelu, automaatit, työhuoneet.

Kaiken ohessa tietenkin pyöritetään kirjastotoimintaa Kauppakadulla ja palvellaan asiakkaita niin hyvin kuin pystytään heinäkuun loppuun asti. Tuurataan myös omien töiden ja muuton ohessa vuosilomaansa viettäviä. Elokuun alusta palvelu siirtyy lehtisaliin ja kirjastoautoon. Kirjasto Kauppakadulla suljetaan.

Tähän mennessä on vaadittu satoja tunteja pohtimista, mittaamista, neuvottelemista, kirjoittamista, tarkistamista, jopa unettomia öitä väistötilaan siirtymiseksi. Kaiken aikaa näemme, miten sanat ja kuviot suunnittelupapereissa muuttuvat seiniksi, hyllyiksi, muuttolaatikoiksi, pöydiksi ja tuoleiksi. Osa suunnitelmista toteutuu, osa muuttuu, kun kohtaamme todellisen tilanteen. Uskomme, pakko uskoa, että kaikki järjestyy ja meillä toimii syksyllä asiakkaita palveleva kirjasto.

Hei, sitä ennenhän on kesä, nyt! Kirjaston aukioloajat muuttuvat 3.6.: maanantaina, tiistaina ja perjantaina kirjasto on auki 9 – 17 ja keskiviikkona ja torstaina 12 – 19.  Omatoimikirjasto on käytössä joka päivä 6 – 22. Hyvää kesän alkua kaikille!

Kommentit (0)

Heinolan kirjaston blogi

Tervetuloa seuraamaan kirjaston blogia, jossa kerromme ajankohtaisia asioita kirjaston remontista sekä väistötiloihin muuttamisesta kaupungintalolle.

Viimeisimmät kirjoitukset

Tutustu kaupungin blogitarjontaan
Etusivu