Helmi-hankkeen blogi

13.7.2023

Rengastusta Isiäisellä

Lintujen rengastus – Arto Puikkonen kertoo

Isiäisellä suoritettiin lintujen rengastusta 14.6. Lintuja rengastetaan muun muassa siitä syystä, että saataisiin tärkeää taustatietoa suojelutoimintaa varten. Rengastaminen on luvanvaraista ja Suomen lintujen rengastamista hallinnoi Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomuksen rengastustoimisto.

Rengastuksen idea on merkitä lintu yksilöllisesti. Linnun jalkaan kiinnitetään alumiinista (tai vesilinnuilla teräksestä) valmistettu kevyt rengas, jossa on kirjainkoodi ja yksilöllinen sarjanumero, sekä renkaan palautustiedot.

Lisää lintujen rengastuksesta ja harrastustoiminnasta voi lukea BirdLife Suomen verkkosivuilta.

Alla olevalla videolla Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen (PHLY) suojeluvastaava Arto Puikkonen kertoo lisää Isiäisellä ja Heinolassa esiintyvistä lajeista, sekä rengastuksesta.

PHLY

Heinolan kaupungin lintukamerat

Birdlife

Luomus – sisämaan seurantapyynti

Pesintä lintulautalla onnistui hienosti

Heinolan Isiäis-järven kunnostuksen ja järvelle kevättalvella 2023 sijoitetun pesimälautan myötä järvelle on saapunut pesimään naurulokkeja runsain määrin. Paljon naurulokin poikasia on jo kuoriutunut, mutta osa oli vielä rengastuskäynnillä kuoriutumatta. Lintulaskennassa poikasia todettiin 42 kappaletta, joista yksi ilmeisesti menehtyi. Naurulokkien elämää voi seurata livenä toukokuusta heinäkuun puoleenväliin Heinolan lintukameroiden välityksellä.

Isiäisen ympäristön pesimälajisto on Itä-Hämäläisittäin runsas. Lehtopöllön pesintä tuotti tänä keväänä neljä poikasta, jotka rengastettiin.

Kommentit (0)

Helmi-hankkeen blogi

Tämä on Heinolan ja Sysmän Helmi-hankkeiden blogi. Hankkeessa kunnostetaan lintuvesikohteita v 2022-2023.

Rahoittajana toimii Kunta- ja Järjestö-Helmi erityisavustus, YM

Viimeisimmät kirjoitukset

Tutustu kaupungin blogitarjontaan
Etusivu