Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman kuntakiertue pysähtyi Heinolassa

Maanantaina 28.8. Ympäristöministeriön puurakentamisen kuntakiertue pysähtyi Heinolassa. Kuntakiertueen tavoitteena on vierailla 50 kunnassa ympäri Suomen tämän vuoden aikana. Heinola oli kuntakierroksen 34 vierailukaupunki. Ympäristöministeriön puurakentamisen asiantuntija Sini Koskinen aloitti vierailunsa kaupungin edustajien kanssa Heinolan Lukiolla. Lukion rehtori Johannes Rinkinen esitteli tiloja ja kertoi rakennuksen taustoista. Lukio on tilliverhottu betonirakennelma, jossa puurakentaminen näkyy sisätiloissa esim. porrasrakenteissa ja erityyppisissä pintamateriaaleissa. Rakennuksen akustiikka on saanut paljon kiitosta, tilat on suunniteltu monikäyttöisyyden ja saavutettavuuden näkökulmasta.  Tilat soveltuvat niin moderniin opetukseen kuin liikunta-, seminaari- ja kulttuuritoimintaan.

Ympäristöministeriön terveisiä päästiin kuulemaan lukion auditorioon. Ympäristöministeriö on tuottanut Puun käyttö julkisessa rakentamisessa -oppaan, jossa erityisesti neuvotaan kuntia ja kaupunkeja puurakentamisen kilpailuttamisessa ja siihen liittyvissä prosesseissa. Oppaassa on tunnistettu projektien skaalautuvuustarve, hankintojen arvoketju sekä markkinavuoropuhelujen tärkeys ennen kilpailutuksen aloittamista. Tutustu oppaaseen.

”Tärkeintä antia kuntakierroksilla on avoin vuorovaikutus ja keskustelu kuntapäättäjien ja virkamiesten kanssa. Kiertueella on saanut valtavasti uutta ymmärrystä millaisten mahdollisten haasteiden parissa kunnat painivat ja millaisia työkaluja kaivataan, mutta nähnyt myös niitä saavutuksia, hienoja innovaatiota asioiden eteenpäin viemiseksi, vahvaa yhdessä tekemistä sekä tietysti upeita esimerkkejä puun käytöstä rakentamisessa! ” vastaa Sini Koskinen kysyttäessä mikä on kuntakierrosten merkitys ministeriölle.

Lukiolta siirryttiin nauttimaan lounas vedenäärelle RantaCasinolle.

Lounaalta seurue siirtyi paikalliseen yritysvierailukohteeseen, VVR Wood Oy, jossa itse yrittäjä ja hallituksen puheenjohtaja Ville Valve yhdessä toimitusjohtaja Tero Vesasen kanssa esitteli yrityksen toimintaa ja paikallista puurakentamisen historiaa. Yrityksellä on reilun neljänkymmenen vuoden kokemus puurakentamisesta ja se on toimittanut reilut satatuhatta neliömetriä puuelementtejä Heinolasta paikkaan jos toiseenkin.

Iltapäivällä seurue siirtyi nauttimaan vohvelikahvit Harjupaviljongille, joka tarjoaa varsin ainutlaatuisen kokemuksen puurakentamiseen.  Vohvelikahvien lomassa yrittäjä Anne Koski esitteli paviljonkia ja sen tämänhetkistä toimintaa.

Heinolan kaupunki on hyvissä asemissa puurakentamisen edistämisen suhteen, kun ympäriltä löytyy niin paljon puualanosaamista ja alan yrityksiä, jotka tuovat osaamista ja myös työpaikkoja alueelle. Tahtotila ja aito yhdessä tekeminen välittyi voimakkaasti keskusteluista. Uusi lukiorakennus oli komea ja Harjupaviljonki entisaikojen puutyön taidonnäytteenä aivan upea!
Kiinnostus puurakentamisen edistämistä ja kehittämistä kohtaan oli käsin kosketeltavaa, joten eiköhän Heinolasta vielä kuulla puurakentamisen osalta! toteaa Sini Koskinen.

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu