Vierumäen kylän palvelumahdollisuuksia ideoitiin yhdessä asukkaiden ja kylän eri toimijoiden kanssa

Ihmisiä kuuntelemassa esitystä

Viime viikon keskiviikkona Vierumäen metsästysmajalla järjestettyyn Vierumäen kylän palvelumahdollisuudet -ideailtaan osallistui yhteensä nelisenkymmentä henkilöä. Osallistujista kolmasosa oli mukana verkon välityksellä. Hybriditilaisuudet ovat tätä päivää, mutta opittavaa tilaisuuksien järjestämisestä on vielä hieman 😊 Tunnelma oli kuitenkin hyvä ja keskustelua syntyi paljon. Kiitos kaikille osallistujille ja Vierumäen metsästysseuralle!

Tilaisuus alkoi Vierumäen alueen nykyisten palveluiden katsauksella, jonka jälkeen hankepäällikkö Netta Malin kertoi Vetovoimainen Vierumäki -hankkeesta ja uusista palvelumahdollisuuksista. Yksi tärkeä palvelumahdollisuus voisi esimerkiksi toteutua, jos toinen puukerrostalo rakentuisi ensimmäisen viereen. Uuden puukerrostalon ensimmäiseen kerrokseen sopisi esimerkiksi kampaamo ja yksityinen lääkäriasema.

Ennen varsinaista ideointia Versowood esitteli uuden pääkonttorin suunnitelmia ja yhteisöllisten tilojen mahdollisuuksia rakennuksessa. Kaunis puuarkkitehtuuri, parkkipaikkojen sijoittelu, kallion ja vehreyden säilyttämisen olivat asukkaiden mieleen. Arkkitehti Pekka Pakkanen kuvaili rakennusta metsikköön rakennettavaksi paviljongiksi, joka avautuu ympäristöönsä ja on toiminnallisesti joustava. Rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen on tulossa ravintola/kahvila, joka on avoinna myös paikallisille. Toiseen kerrokseen on suunnitteilla avointa toimistotilaa, joka yhdistyy avoimesti alakerran keskiaukioon. Mutta mitä muuta rakennus voisi näillä lähtökohdilla tarjota? Toimintojen toivotaan tukevan työhyvinvointia.

Strategiseen yleiskaavaan liittyvässä palveluverkkoselvityksessä Vierumäen alueella tunnistettiin neljä palvelualuetta, joista opiston alue oli palveluiltaan laajin. Opistolla on lähes 10 ravintolaa/kahvilaa, erilaisia majoitusmahdollisuuksia ja lukuisia vapaa-ajan toimintoja. Loput kolme palvelualuetta olivat Matkakeitaan ympäristö, koulun ja Salen ympäristö ja Aavehallin ympäristö.

Matkakeitaalla on ravintola, kahvila, Kotipizza, Hesburger, kabinetti, K-kauppa, Kukkakauppa Neilikan etäpiste, pankkiautomaatti, Matkahuollon pakettiautomaatti, veikkaus, wlan, rahtarien taukotilat, polttoainemyynti, sähköautojen latauspisteitä, matkailuautoparkki ja ulkoleikkipaikka. Lisäksi alueella järjestetään erilaisia tapahtumia. Asukkaat toivoivat alueelle edellisten lisäksi muun muassa taksia, autopesulaa ja -korjaamoa, rautakauppaa, eri ketjujen palveluja ja sisäleikkipaikkaa. Tervalammella voisi olla myös korien uintipaikka ja koirapuistonkin voisi johonkin sijoittaa.

Koulun yhteydessä on pururata, ulkojäät + ladut, Vierumäen VPK:n toteuttama DiscGolfPark ja tulossa on miniulkokuntosali Vilkas-hankkeen myötä. Erityisesti pihan kunnostusta ja valaisua toivottiin. Pururadan voisi myös valaista. Ehkä siellä voisi olla parkourrata ja muutenkin nuorisolle jotain, vaikka katos ja penkkejä. Luontopolku opistolle olisi myös kiva juttu, kun voisi mennä hiihtäen kauppaan ja ravintolaan. Koululla toimii harrastemalli ja kyläyhdistyksen vetämä iltapäiväkerho. Tiloja hyödynnetään myös muun muassa kuntosählyyn.

Työskentelypohja

Koulun ja Salen ympäristöön kuuluu myös Kelokota, kahvila A-oikeuksin, josta saa nykyisin myös rullakebabia. Kelolta voi vuokrata peräkärryn ja siellä järjestetään karaokeiltoja sekä muita tapahtumia. Kelokodan lähistölle toivottiin kylmäasemaa ja ehkä siellä voisi olla jonkinlainen lähiruokakontti tai sitten Salen pihassa. Salessa on postin automaatti, apteekki, Alkon noutopiste, veikkaus ja keräilypalvelu. REKO-lähiruokatoimitukset on noudettavissa Salen parkkipaikalta joka toinen perjantai.

Aavehallilla järjestetään päivätanssit tiistaisin, erilaisia tapahtumia ja kyläkahvilailtoja on tulossa. Vierumäen VPK:n (PHPela) tilat sijaitsevat Aavehallin vieressä. VPK on toimiva ja aktiivinen palokunta, jonka toiminta on hyvin tärkeä koko kylälle. Aavehallin lähettyvillä on myös Kievarintien leikkipuisto sekä seurakuntakuntatalo. Seurakuntataloa ja Aavehallia on mahdollisuus vuokrata tapahtumakäyttöön.

Versowoodin suunnitelmissa oleva pääkonttori täydentäisihienosti Aavehallin ympäristön toimintoja. Ehkä kylän oma kuntosali, etätyöpiste tai paikallisuutta esittelevä galleria voisi sijaita siellä? Yhteistyötä voisi tehdä ainakin koulun kanssa, vaikka tuoda esille koululaisten puutöitä. Ja miksei lapset voisi näkyä enemmänkin kyläkuvassa? Hyvin säilynyttä asema-aluetta tulisi myös hyödyntää markkinoinnissa. Ainutlaatuisessa rautatiemiljöössä toimivat Lahden rautatieharrastajat eli Topparoikka ry.

Lisätietoja kaupunkimuotoilija Noora Kumpulainen noora.kumpulainen@heinola.fi ja hankepäällikkö Netta Malin netta.malin@vierumaenkyla.fi 

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu