Vierumäen alueen suunnitelmat herättivät keskustelua

Ihmisiä asukastilaisuudessa

Parisenkymmentä asukasta saapui eilen keskustelemaan Vierumäen tulevaisuudesta Matkakeitaalle. Paikalla oli kaupungin edustajina kaupunginarkkitehti Harri Kuivalainen, kaavoitusarkkitehti Irene Översti, kaupunkimuotoilija Noora Kumpulainen, rakennuspäällikkö Ari Matteinen ja elinkeinopäällikkö Netta Malin.

Kaupungin edustajat kutsui paikalle Vetovoimainen Vierumäki -hankkeen hankepäällikkö Sara Etola. Paikalla oli myös hankekehittäjä Christian Kumpula, joka esitteli Laviassuolle kehitteillä olevaa aurinkovoimahanketta. Kumpula toivoi, että hanketta voitaisiin suunnitella yhdessä asukkaiden kanssa, jotta kaikki näkökulmat tulisi huomioita, kuten riistakäytävät. Metsästäminen alueella ei kuitenkaan enää onnistuisi.

Esittely
Christian Kumpula esittelee aurinkovoimahanketta

Näillä näkymin ajatuksena on täyttää 77 hehtaarin alue seitsemän metrin korkeuteen ulottuvilla aurinkokennoilla. Lintukosteikko Laviassuon pohjoispäässä säilytettäisiin ja alueelle voitaisiin lisätä virkistäytymiseen esimerkiksi laavuja, lintutorneja ja hiihtolatuja. Myös maisemointi on mahdollinen. Aurinkokennoista ei tule säteilyä tai muuta vastaavaa haittaa asukkaille, toteaa Kumpula. Seuraavaksi on tarkoitus tutkia maaperää. Aurinkovoimahanke nähtiin asukkaiden keskuudessa pääosin hyvänä asiana. Aurinkovoimalasta saataisiin energiaa noin 3000 talouteen.

Illan pääteemana oli Vierumäki-Urheiluopisto-Konnivesi yleiskaavan (VUK)​ valmistelu. Harri Kuivalainen esitteli elinkeinölähtöisen master planin, jota on kehitetty yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Ensimmäinen kolmesta työpajasta järjestettiin vuosi sitten Vierumäen Matkakeitaalla. Työpajoissa kirkastettiin alueen visiota ja keittämisteemoja vuodelle 2035.

Talvinen maisema, jossa kehittämisen kärjet
Kehittämisen kärjet

Asukkaita puhuttu muun muassa viemäröinnin riittävyys uudisrakentamiselle. Uusia rakentamisen paikkoja olisi hyvä saada niin pian kuin mahdollista. Nykyisellä järjestelmällä pystytään rakentamaan noin 36 000 kerrosneliötä, eli aika paljon. Asumisen lisäksi yrityspuiston ja Matkakeitaan ympäristön kehittäminen palvelualueeksi nähtiin tärkeänä. Köysirata herätti ajatuksia sekä puolesta että vastaan.

Kartta
VUK master plan kartalla

Myös tulevaisuuden vihreästä liikkumisesta keskusteltiin. Onko juna tulevaisuutta ja voisiko Vierumäelle saapua tulevaisuudessa esimerkiksi lentämällä? Ilmailu sähköistyy ja Vesivehmaan lentokenttä on seudullinen kehittämiskohde. Mukana oli myös lapsia, jotka toivoivat muun muassa sisäleikkipuistoa ja koulun pihan nykyaikaistamista. Vierumäen koulu täyttää tänä vuonna 120 vuotta.

Lapsen näkemys suunnitelmasta
Lapsen näkökulma

Lisätietoja tapahtumasta Noora Kumpulainen 044 769 4187.
Lisätietoja kaavoituksesta Harri Kuivalainen 044 797 6907 tai Irene Översti 044 769 4174. 

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu