Uuno Kailaan juhla kesäteatterilla sunnuntaina

Uuno Kailas juhlavuoden logo

Uuno Kailaan 120-juhlavuosi huipentuu tulevana sunnuntaina 12.9. Heinolan kesäteatterilla kello 14 alkaen järjestettävässä tapahtumassa. Uuno Kailaan elämää käsitellään museonjohtaja Terhi Pietiläisen vetämässä paneelikeskustelussa, jossa ovat keskustelijoina Uuno Kailaan elämänkerran alkuvuodesta julkaissut kirjailija Marija Vantti, Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Lehmusvesi, sekä Kailaan maalaustaiteeseen perehtynyt taidehistorioitsija Hilda Järvinen. Paneelikeskustelun jälkeen Vallu Lukan konsertissa kuullaan ensimmäistä kertaa Lukan Kailaan tekstien pohjalta säveltämiä uusia kappaleita. Kappaleet tullaan julkaisemaan loppuvuodesta myös cd-levynä.

Elämäkerran kirjoittaja Vantti on paneutunut Kailaan elämään perusteellisesti. Hän on vieraillut Kailaan kuolinkaupungissa Nizzassa useamman kerran ja kirjailija jopa muutti Kailaan syntymä- ja koulu-paikkakunnalle Heinolaan. Kailaan kokemusmaailmaan sukeltaminen luo elämäkerran tunnelman ja kuljettaa sen dramaattisia käänteitä aina runoilijan viimeiseen hengenvetoon saakka. Heinolassa asuva Vantti on taustaltaan historioitsija, tietokirjailija ja kirjoittaja-kouluttaja. Hän on julkaissut aiemmin 21 kirjoittamaansa tai toimittamaansa teosta ja ohjannut satoja kirjoittajia julkaisukynnyksen yli.Lehmusvesi on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja. Hän on opiskellut mm. journalistiikkaa ja kirjallisuutta Jyväskylän yliopistossa.

Lehmusveden esikoisromaanissa Vainikkala (2017) Kailaan runous on merkittävässä osassa. Lehmusvesi kertoo Heinolassa syntyneen Kailaan tekstien olleen juuri se, mitä hän kirjaansa kaipasi. Hän on käynyt läpi Kailaan tuotannon lisäksi liki kaiken, mitä hänestä on kirjoitettu.

Järvisen tutkielma käsittelee Kailaan kuvataiteellisen ilmaisun kehittymistä hänen oppikouluvuosinaan 1910-luvulla. Tutkimus tuo esille Kailaan kuvataiteellisen lahjakkuuden 4 teoksen kautta. Samoin tutkimus esittelee syitä sille, miksi Kailas valitsi runoilijan uran kuvataiteellisesta osaamisestaan huolimatta.

Tapahtuma järjestetään kaikkia viranomaisten koronaohjeistuksia (turvavälit, käsidesit, maskisuositukset, yms.) noudattaen.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja sitä voi seurata myös suorana striimilähetyksenä Heinolan kaupungin YouTube-kanavalta, sekä myöhemmin tallenteena. Tapahtuma tulkataan viittomakielelle. Tulkkeina tilaisuudessa toimivat Anne Ronkainen, sekä Anne Elo.

Vallu Lukan kanssa bändissä soittavat Jussi Turunen (kitarat), Lena Lindroos (basso), Sami Järvinen (rummut) ja Tarmo Nikkilä (piano).

Tapahtuman tuottavat yhteistyössä Heinolan kulttuuritoimisto, Heinolan museot, sekä Heinola-Seura.

Lisätiedot:

Ossi Arvela, tapahtumatuottaja
Heinolan kaupunki
044 469 4378
ossi.arvela @ heinola.fi

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu