Toimintaohjeet mahdollisille Ukrainasta saapuville pakolaisille

On tärkeä muistaa, että kaikista, myös vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvilla, ukrainalaisista on tehtävä ilmoitus Maahanmuuttovirastolle, jotta he voivat koordinoida toimintaa. Ilmoituksen voi tehdä nettilomakkeen kautta tai puhelimitse 0295 463 300. Numero on avoinna arkisin ma–pe klo 9.00–16.00.

Yksityiset toimijat ja kunnat voivat ilmoittaa vapaista, majoitukseen sopivista tiloista Maahanmuuttovirastolle sähköpostilla: migri@migri.fi 

Huomioithan, että hätämajoituksen järjestämisestä (ennen Maahanmuuttoviraston määräämän majoituksen löytymistä) ei makseta korvauksia majoittajille!

Maahanmuuttoviraston ohjeet

Käythän lukemassa ja tutustumassa tarkkaan Maahanmuuttoviraston ohjeisiin:

Pakolaisen saavuttua kuntaan:

  • Ohjaa pakolaiset Poliisille hakemaan ensisijaisesti tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa. Tilapäisen suojelun turvin Ukrainasta tulleet saavat oleskeluluvan vuodeksi ja tarpeen vaatiessa pidemmäksi ajaksi. Tilapäiseen suojeluun oikeutettuna he saavat turvapaikanhakijoille oikeutetut palvelut. Muun muassa:
    • Maahanmuuttoviraston järjestämän majoituksen sekä terveydenhuollon palvelut
    • Maahanmuuttoviraston maksaman vastaanottorahan
    • Suoran työnteko-oikeuden.
    • Lasten oikeuden perusopetukseen.

Huom! Monet ukrainalaiset saapuvat Suomeen passilla, joka oikeuttaa 90 vrk oleskeluun maassa. Tällöin he oleskelevat Suomessa ns. ”turisteina”, jolloin he eivät ole oikeutettuja eräisiin tärkeisiin palveluihin, esimerkiksi suora työnteko-oikeus, terveystarkastukset ja lasten perusopetus. Lisäksi 90 vrk oleskeluajan umpeuduttua heidän on poistuttava maasta. Tästä syystä tilapäisen suojelun tai turvapaikan haku kannattaa aina! Suomesta voi poistua jo aiemmin, vaikka tilapäisen suojelun oleskelulupaa olisikin vielä jäljellä.

  • Kunnan vastuulla järjestää perusopetus lapsille sekä kiireelliset sote-palvelut
Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu