Tiina Kivisen näyttely Kaikella rakkaudella Heinolan taidemuseossa 30.10.–28.11.2021

Vaahteranlehti, jonka keskellä on sydämenmuotoinen aukko

Heinolan taidemuseon näyttelyyn Tiina Kivinen tuo pääasiassa uusia teoksia. Osassa aiheet kietoutuvat nuorten elämään, joskus otetaan hatkat tai pullistellaan voiman tunnossa. Varpushahmot vertautuvat nuoriin. Grafiikan lisäksi Kivinen kommentoi teoksillaan sekä museon keramiikkakokoelmia että taidemuseon kirjaston kirjoja.

Kivinen aloitti uransa tekemällä mezzotintografiikkaa abstrahoiduista maisemista. Mezzotintolle tyypillistä on läpitunkematon, mehevä musta pinta ja tekniikan hidas työstäminen. Sen käytön voi ajatella pienenä kapinana tämän ajan kiirettä vastaan. Kivisen töissä valkoinen ja varsinkin musta korostavat muutamaa väriä ja fyysiset, herkät kuivaneulaviivat tasapainottavat mezzotintopintoja.

Taiteilijan teoksille on ominaista vedossarjojen pienet koot. Yksi syy sarjojen pienuuteen löytyy taiteilijan työskentelyrytmistä. Kun valmiista laatasta on tehty muutama vedos, niin se usein alkaa elää eteenpäin. Taiteilija muuttaa laattaa ja käyttää sitä seuraavassa teoksessaan. Hetkellisyys ja ainutkertaisuus kiehtovat taiteilijaa ilman grafiikkaan liitettävää toiston painolastia.

Kiviselle luonnonelementit ovat olleet ja ovat yhä pääosassa, pelkistettyinä ja selkeinä. Suomalaisen maiseman henkinen perintö vaikuttaa ja näkyy kuvien selkärankana. Tämän rinnalle on uusissa teoksissa tullut ihminen, tutkimusmatkailija. Teokset jatkavat kuitenkin Kivisen kuva-ajattelun pitkälle pelkistettyä ja mietiskelevää luontoteemaa.

Tiina Kivinen (s. 1971) on kansainvälisesti toimiva kuvataiteilija, joka on ainoana suomalaisena voittanut H.M. Queen Sonja Nordic Print Awardin. Tiina Kivisen teoksia löytyy useista julkisista kokoelmista mm. Moderna Museet Ruotsi, The British Museum, Lontoo, Serlachius Museo Mänttä, Suomen Valtio ja H.M. Queen Sonja Art Collection, Norja.

Kivinen työskentelee osan vuodesta Heinolan ateljeessa metsän keskellä.
http://www.tiinakivinen.com/

Lisätietoja

Heinolan taidemuseo
Kauppakatu 4
p. 044 769 4216 | museo@heinola.fi
(Avoinna ti, to–su klo 11–16, ke 11–18).

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu