Terveisiä Myllyojan kentältä

Ihmisiä keskustelemassa

Eilen järjestetyssä Terveisiä Myllyojan kentältä -tapahtumassa käytiin erinomaista keskustelua kahdessa pienryhmässä. Lämmin kiitos kaikille osallistujille, varsinkin asukkaille ja paikallisille toimijoille. Kaupunkia edusti kaupunkisuunnittelupäällikkö Juha Poskela, rakennuspäällikkö Ari Matteinen, kaavoitusasiantuntija Sirpa Alaputto ja kaupunkimuotoilija Noora Kumpulainen. Ensimmäiseksi keskustelimme kylän käännekohdista, koulun siirtymisen vaikutuksista ja paikan vahvuuksista. Lopuksi listasimme ja perustelimme tärkeimpiä lyhyen ja pitkän aikavälin toimenpiteitä.

Myllyojan koulu

Myllyojan koulun purettiin vuonna 2015 kosteusvaurioiden vuoksi. Koulun ympäristössä oli tuohon aikaan muun muassa luistelukenttä, jääkiekkokaukalo, pituushyppypaikat, kuularinki, tenniskenttä ja osittain valaistu latu. Purkamisen myötä hävisivät myös monet tapahtumat, kuten Sinimyllyn messut, talvirieha ja erilaiset urheilutapahtumat, joita vanhempainyhdistys järjesti yhdessä paikallisten kanssa.

Koulu sai parakkinsa jo vuonna 2014, joissa sitten käytiin koulua aina Sinilähdetalon valmistumiseen asti. 8-vuotta parakkikoulua on mahtanut tuntua ikuisuudelta. Myllykyläläisille koulun purkaminen ja päätös siirtää koulu Sinilähteelle oli suuri pettymys. Tapahtumia ja talkoita ei enää järjestetty entiseen malliin, mutta elämää alueella piisasi vielä parakkikoulun aikana. Nyt lasten riemu on siirtynyt 2 km pohjoiseen, ja jäljelle on jäänyt lumen saartama pimeä hiekkakenttä, jota kukaan käytä. Jos toimintoja tai edes penkkiä ei ole, ei ole myöskään syytä tulla.

Koulun siirtyminen vaikuttanee myös kiinteistöjen arvoon. Myllyojalla on paljon perheasuntoja, joiden myynnin pelätään vaikeutuvan. Miten lapsiperheet saadaan muuttamaan alueelle, kun vanheneva väestö siirtyy muualle? Vahvuuksina nähtiin ainakin rauhallisuus, väljyys, hyvät uimapaikat, linnusto, luontoreitit, turvallisuus ja sijainti. Ja onhan koulu kohtuullisen lähellä edelleenkin. Kentässä on myös paljon potentiaalia alueen elinvoiman lisäämiseksi.

Toimenpiteet heti edullisesti

Leikkipaikan kunnostaminen: Koulun purkamisen yhteydessä ajatuksena oli, että kaikki toiminnot siirtyisivät Sinilähdetalolle. Vanhan ryhmäkodin leikkipaikan säilyttämisen tarve nousi kuitenkin vahvasti esille. Tällä hetkellä ajatuksena on siirtää Myllyojalle parempikuntoisia leikkivälineitä entisen Niemelän koulun pihalta.

Valaistus: Suurin osa sähkökaapeleista kaivettiin ylös maasta koulun purkamisen yhteydessä. Valaisun tarve on kuitenkin selvä, ainakin leikkikentällä. Kukaan ei mene leikkimään, jos ei näe mitään. Ehkä muutama kuusikin voitaisiin valaista tunnelmaa luomaan, kun joulupuukaupunki olemme. Pitäisikö Heinolan jokaisessa kylässä olla valaistu kuusi?

Kierrätyspisteen siirto: Kierrätyspisteellä ei myöskään ole valoja ja saavutettavuudessa on parantamisen varaa. Talvella Rinki-kierrätyspisteelle pääsee vain Kausantietä pitkin. Ajatus kierrätyspisteen siirrosta valaistun Karjalantien varteen koulun vanhalle parkkipaikalle oli kenties illan paras idea. Eihän kierrätyspistettä enää tarvita koulun yhteyteen, kun koulua ei enää ole.

Ranta-alueen kunnostaminen: Tulisijat ja istuskelupöllit voisivat olla rannan tuntumassa kuten Tommolan uimarannalla. Matonpesupaikka voisi olla myös tarpeen, ainakin pari kättä nousi heti, kun kysyttiin: ”käyttäisitkö itse?” Lähellä sijaitsevan uimapaikan siistimistä ja ylläpitoa voitaisiin parantaa esimerkiksi talkoilla keväisin ja syksyisin. Ehkä Sinimyllyn asukasyhdistyksen tai vanhempainyhdistyksen kanssa voitaisiin muitakin talkootapahtumia herätellä.

Toimenpiteet pitkällä aikavälillä

Koirametsä: Koirapuisto on toiveissa tänä päivänä monessa kylässä ja korttelissa. Näin on myös Myllyojalla, jossa on paljon koiria. Koiranpentujen määrä ohitti vauvat tiloissa viime vuonna, joten suunta näyttää olevan selvä. Yksi ihastuttava idea oli koirametsä, jonka voisi varata hetkeksi myös yksityiskäyttöön. Koirat kyllästyvät nopeasti hiekkalaatikkomaisiin ratkaisuihin. Parasta olisi, jos olisi paikkoja kiipeillä ja suojana puita eli koirametsä.

Ennallistaminen: Miksi puretun tilalle pitäisi rakentaa uutta tai keksiä uusia käyttötarkoituksia? Osan alueesta voisi ihan hyvin ennallistaa: istuttaa puita, joiden alle pääsisi suojaan lintu, koira ja ihminenkin, tai kylvää niittyä pörriäisille ja värikkäille perhosille.

Matkaparkki: Matkaparkki on valmis konsepti ja alusta, jonka kautta voi etsiä, varata ja maksaa itselleen sopivan paikan yöpyä esimerkiksi omassa matkailuvaunussaan. Matkaparkki tarvitsee sekä yrittäjän että kaavamuutoksen. Yrittäjä voisi kenties myös vuokrata veneitä ja kanootteja. Matkaparkki toisi vetovoimaa alueelle ja vipinää hiekkakentälle, joten tämä mahdollisuus kannattaa selvittää. Maisema on mahtava niin maalla kuin vedessä.

Muut toiminnot ja terveiset

Alueella on tällä hetkellä leikkikentän lisäksi koripallokenttä, eikä sitä ole tarkoitus purkaa. Aiemmin alueella oli myös pari frisbeegolf-koria, joita toivottiin nyt uudelleen. Tästä kannattaakin keskustella paikallisten toimijoiden kanssa, sillä kaikki Heinolan frisbeegolf-alueet ovat pääosin paikallisten toimijoiden toteuttamia ja ylläpitämiä. Ennen kentällä oli myös hyvä luontainen pulkkamäki. Toki tämä mäki ei ole tästä mihinkään kadonnut, joten pulkkamäkeen kaikki mars. Näyttää tosin siltä, että polun aurausta tarvitaan, että mäen päälle ja muihin toimintoihin päästään. Istutuksilla ja piknikpenkeillä saisi lisättyä viihtyisyyttä puolestaan kesäaikana. Lintutornin kunnostaminen voisi myös olla tarpeellinen. Mutta jos jotain uusia toimintoja alueelle saadaan, niin niiden olisi hyvä tukea Sinilähdetalon toimintoja. Samoja toimintoja ei ainakaan Myllyojalle kannata tuoda.

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu