16.9.2024
Teeaika! Teekulttuuria 1700-luvulta nykypäivään 20.10.2024–5.1.2025
Tutustu teen kiehtovaan, tuhansien vuosien takaiseen kulkureittiin keisarillisesta Kiinasta Eurooppaan ja Suomeen. Syysiltojen kunniaksi Heinolan kaupunginmuseoon on katettu tunnelmallisia kattauksia muun muassa 1700-luvun, Venäjän, Englannin ja koti-Suomen kiehtovimmista teepöydän tykötarpeista.
Inspiroivien teekattausten lisäksi esillä on runsaasti teekulttuuriin liittyvää esineistöä, jota on lainattu maamme eturivin museoista, antiikkiliikkeistä, yksityiskodeista ja keräilijöiltä. Näyttelyssä voi tutustua esimerkiksi 1700-luvun kiinalaisin posliiniastioin katettuun teehetkeen, englantilaiseen kuuluisaan kello viiden teehen tai venäläisen teen rikkaaseen ja värikylläiseen tarjoilukulttuuriin, jonka keskipisteenä on samovaari. Japanissa teen valmistaminen ja juominen on vuosisatojen saatossa kehittynyt kokonaisvaltaiseksi esteettiseksi elämykseksi, jota kuvaa parhaiten nimi teetaide. Sijansa näyttelyssä saa myös suomalainen moderni teeastiamuotoilu, jonka kauneus kumpuaa eleettömästä yksinkertaisuudesta. Nostalgiset 1900-luvun Arabian teekupit taas herättävät muistoja mummolasta vuosikymmenten takaa.
Aukioloajat:
Ti, to-su klo 11–16
Ke klo 11–18
Ma suljettu
Museokaupassa on myös myynnissä näyttelyn nimikkoteet
Helena Catharinan asuessa Aschanin talossa 1700-luvun lopulla tee oli uusi muotijuoma, ja rouvan vihreässä nimikkoteessä maistuvat kirsikka, vanilja sekä ruusun terälehdet, joita käytettiin jo hänen aikanaan teemausteina.
Kauppias Aleksander Toropoffin tee taas on musta samovaaritee, jonka voi nauttia sellaisenaan tai alkuperäiseen, venäläiseen tapaan vadelmien ja sitruunan kera. Toropoffin 1830-luvulla perustetun puodin perukirjoista onkin löydetty mainintoja niin teekupeista kuin samovaareista eli venäläistyylisistä teenkeittimistä.