Syksy tekee tuloaan ja koulut alkavat

Kaksi koululaista ja koulutarvikkeita

On taas se aika vuodesta, että koulutyöt alkavat. Heinolassa koulut aloittavat syyslukukauden 2023 keskiviikkona 9.8.

Opetushenkilöstö aloitti uuden lukuvuoden työt jo Opiskeluhuollon markkinoilla Lukiossa. Markkinoilla oli jaossa Heinolan omia tähti-ideoita sekä opiskeluhuollon työkaluja tärkeään ja merkitykselliseen työhön oppilaiden parissa kouluissa.

Tänään vielä ehtii harjoittelemaan koulutietä koulutaipaleensa aloittavan kanssa. On tärkeää käydä reitti läpi ennen varsinaisen koulun alkamista.

Ja meille aikuisille valppautta ja tarkkaavaisuutta liikenteeseen huomenna – turvataan osaltamme koulunsa aloittavien koulutie.

Tulevana lukuvuotena tavoitteena on mm. panostaa kouluissa sekä henkilöstön, että oppilaiden ja opiskelijoiden tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen.

Kiusaamista ennaltaehkäisevään työhön liittyy myös lukuvuoden alussa järjestettävä koulurauhan julistus -tapahtuma. Valtakunnallisesti koulurauha julistetaan tänä vuonna 33. kerran Ylivieskasta klo 12. Heinolassa paikallinen koulurauhan julistus -tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Vierumäen alakoululla ke 23.8.2023 klo 10. Kumpaakin julistustilaisuutta voi seurata myöhemmin toimitettavan livestream-linkin kautta.

Mikä koulurauha?

Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen.

Ohjelman keskeisiä periaatteita ovat oppilaiden osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen – ilon ja innon tuominen koulutyöhön. Tavoitteena on, että kaikilla kouluyhteisön jäsenillä on koulussa hyvä olla ja, että ketään ei kiusattaisi, kukaan ei jäisi yksin ja jokainen oppilas voisi kokea olevansa oman kouluyhteisönsä tärkeä ja hyväksytty jäsen. Oppimista tukeva, turvallinen ja toimiva koulu vaatii aktiivista työtä ympäri lukuvuoden.

Koulurauha on julistettu vuosittain vuodesta 1990 lähtien. Ensimmäinen julistustapahtuma järjestettiin Turussa. Suomessa kehitetty koulurauhamalli on ainutlaatuinen ja sitä on levitetty myös muihin Euroopan maihin kuten Viroon, Kreikkaan, Espanjaan ja Puolaan.

Koulurauha kulkee viestikapulan lailla paikkakunnalta toiselle. Koulurauhapaikkakunnalla nimetään koulurauhakoulut, joiden oppilaat suunnittelevat koulurauhatapahtuman ja aineistoa koko vuoden koulurauhatyöhön. Oppilaat myös kirjoittavat vuosittaisen koulurauhan julistustekstin ja valitsevat lukuvuodelle teeman.

Lisätietoa koulurauhasta

Turvallista koulutaivalta kaikille koulunsa aloittaville ja opintoja jatkaville!

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu