Suolistosyövän seulonta alkaa helmikuussa

Suolistosyöpä

Suolistosyöpä on maamme kolmanneksi yleisin syöpä niin miehillä kuin naisilla. Siihen sairastuu vuosittain yli 3000 henkeä ja noin 1200 menehtyy siihen joka vuosi. Seulonnalla pyritään löytämään syöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin sen hoitaminen on huomattavasti helpompaa ja hoitotulokset parempia. Suolistosyövän oireet puuttuvat alussa usein kokonaan tai ne ovat hyvin epämääräisiä. 

Päijät-Hämeen alueella aloitetaan suolistosyövän seulonta vuoden 2022 alusta seulonta-asetuksen muutoksen mukaisesti. Seulontoihin saavat kutsun 56–74-vuotiaat henkilöt kahden vuoden välein täyttäessään parillisia vuosia. Seulonnat laajenevat asteittain ikäryhmäkohtaisesti: vuonna 2022 seulontoihin kutsutaan 60–68-vuotiaat ja vuonna 2023 kutsun saavat 60–70-vuotiaat. 

Seulonta-asetus laajentaa myös kohdunkaulansyövän seulontaa koskemaan 30–65-vuotiaita, uutena ikäryhmänä mukaan tulevat 65-vuotiaat.

Seulontapalvelut Heinolalle tuottaa laboratoriokumppani Fimlab Laboratoriot Oy.

Kutsu ja ohjeet tulevat postitse

Suolistosyövän seulontaan kutsuttaville Fimlab lähettää postitse kutsun, näyteastian ja tarkat ohjeet näytteen ottamista varten sekä näytteen palautuskuoren. 

Vuonna 2022 kutsun saavat vuonna 1954, 1956, 1958, 1960 ja 1962 syntyneet naiset ja miehet. Kutsuja lähetetään koko vuoden ajan: alkuvuodesta syntyneet saavat kutsun kevään aikana, kesällä syntyneet kesän aikana ja niin edeten koko ikäluokka.  

Seulonnassa ulostenäytteestä tutkitaan piilevää verta. Seulontatestin tulos lähetetään osallistuneille postitse noin kuukauden kuluessa näytteen palauttamisesta. Mikäli näytteestä löytyy verta, seulontatulos on positiivinen ja syyn selvittämiseksi tarvitaan tarkempia tutkimuksia. 

Tieto positiivisesta tuloksesta lähetetään myös Heinolan seulontahoitajalle, joka on yhteydessä asiakkaaseen ja ohjelmoi tarvittaessa jatkotutkimuksia. Ensisijainen jatkotutkimus on paksunsuolen tähystys eli kolonoskopia, joka tehdään Heinolan erikoissairaanhoidon Coronarian toimesta.

Seulonta on seulottavalle maksuton. Mahdollisista jatkotutkimuksista veloitetaan normaalit terveydenhuollon käyntimaksut.

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu