Senioripuisto sai kiitosta

Ihmisiä senioripuistossa

Maanantaina 14.11.2022 järjestetty Konkareiden kotipaikka -asukastilaisuus kokosi viitisenkymmentä asukasta kuntoilun, kahvin ja kehittämisen äärelle.

Tilaisuus alkoi Möljänpuistossa sijaitsevasta seniorioripuistosta, jossa erityisryhmien liikunnanohjaaja Johanna Saarinen opasti ulkokuntoilulaitteiden käyttöä. Voit katsoa videotallenteen Heinolan kaupungin YouTube-sivustolta, linkin löydät sivun lopusta. Laitteista löydät myös QR-koodit, jotka ohjaavat laitevalmistajan englanninkielisiin ohjeisiin. Upouudet ikäihmisille suunnatut ulkokuntoilulaitteet ja osallistuvan budjetoinnin myötä toteutuneet istuskelupaikat saivat paljon kiitosta.

Opastuksen ja raikkaan keskustelun jälkeen suunnattiin WPK-talolle, jossa kahvittelun lomassa keskusteltiin muun muassa kävelyn arkireiteistä, ravitsemuksesta ja liikenneturvallisuudesta. Paikalla oli Johanna Saarisen lisäksi, kaupunkimuotoilija Noora Kumpulainen ja kaavoitusasiantuntija Sirpa Alaputto Heinolan kaupungilta sekä Toni Töyrylä ikäihmisten liikenneturvallisuushankkeesta.

Kävelyn arkireitit ja niihin ensi vuonna sijoittuvat noin 50 kiinteää penkkiä kiinnostivat erityisesti. Hyvä penkki on tukeva, turvallinen, siinä on käsinojat ja se on oikealla korkeudella. Pohjamateriaalin tulee olla kova, ettei maa-aines kulu heti alta. Penkin ei tulisi ainakaan sijaita matalien lyhtypylväiden alla, eikä suurten roskiksien läheisyydessä, sillä linnunkakka ja hajuhaitat tekevät istumisesta epämiellyttävää. Moni käyttää penkkiä myös käsien lepuuttamiseen tai käden vaihtamiseen kauppakassia kantaessa. Ei ole kiva, jos kassit eivät pysy penkillä tai laukku tippuu liian suuresta väliköstä. Talvella penkillä istutaan, vaikka pipon päällä. Ehkä olisi hyvä kantaa mukanaan ihan oikeaa istuinalustaa.

Kaupunginosien penkkivärejä pohdittaessa oltiin hyvin avoimia. Ei värillä ole väliä, kunhan on penkki. Penkkien runko-osien värityksiä on kuitenkin pohdittu jo useissa alueellisissa asukastapahtumissa ja värikoodaus auttaa esimerkiksi muistisairasta löytämään helpommin perille. Tällä hetkellä ajatuksena on mustikansininen Mustikkahaka, turkoosi Sinilähde, keltainen (kuin pelto) Niemelä, oranssi (kuin lehmukset syksyllä) Tommola ja punainen (kuin punamultainen rantatupa) Jyränkö.

Johanna jakoi ravitsemusvinkkejä ja jakoi kenkiin liukuesteitä. Tony keskusteli esteettömyydestä ja kertasi kävelyn ja pyöräilyn liikennesääntöjä. Pyörällä saa ajaa suojatiellä, kunhan väistää autoja. Jaossa oli myös heijastimia sekä esitteitä muun muassa kaatumisen ehkäisystä ja ajokyvyn arvioinnista. Esitteet ovat ladattavissa linkkilsitalta sivun lopussa.

Tapahtuma sai paljon kiitosta myös vuorovaikutuksesta, kiitos kaikille osallistujille. Lisätietoa tapahtumasta Noora Kumpulainen 044 769 4187.

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu