Salpakierto: Omenat, risut ja haravointijätteet maksutta lajitteluasemille

Omena

Taas on syksy saapumassa ainakin kalenterin mukaan ja pihojen syystoimet on monin paikoin jo aloitettu. Kesän aikana puut ja pensasaidat ovat kasvaneet ja ne voivat olla näköesteinä jäteautoille, joten pensasaitoja kannattaakin nyt tarkastella tämä huomioiden ja näköesteiksi kasvaneet osat leikata.

Omenasato on ollut jälleen varsin vaihteleva, mutta pääsääntöisesti omenapuut hyötyivät kesän lämmöstä ja omenasadosta tulikin paikoin erinomainen ja satoa riittää yli oman tarpeen. Itselle ylimääräisiä omenoita kannattaa aina tarjota esimerkiksi naapureille, lähialueen kouluille tai metsästysseuroille ja näin vähentää ruokahävikkiä.

Omenapuiden alle tipahtaneet omenat on tärkeää kerätä mahdollisimman pikaisesti pois, jotta ne eivät jäisi rottien ja muiden jyrsijöiden ravinnoksi. Pieniä määriä syömäkelvottomia omenoita voi laittaa kiinteistön biojäteastiaan tai ruokajätteelle tarkoitettuun kompostoriin. Puutarhajätekompostoriin ei omenoita eikä muuta puutarhan ylijäämäsatoa saa laittaa, vaan sinne laitetaan vain lehtiä, heinää ja risuja sekä naatteja.

Risu- ja haravointijätteitä vastaanotetaan jokaisessa toimialueen kunnassa

Mikäli puutarhajätteitä ei pysty omalla kiinteistöllä hyödyntämään, voi kotitalouksien risu- ja haravointijätteitä sekä ylijäämäomenoita viedä ympäri vuoden maksutta Salpakierto Oy:n lajitteluasemille niiden aukioloaikojen puitteissa.

Puutarhajätteitä vastaanotetaan vain lajitteluaseman aukioloaikoina, joten muistathan tarkistaa oman lajitteluasemasi aukioloajan ja jätteiden vastaanotto-ohjeistuksen osoitteesta salpakierto.fi ennen kuin lähdet liikkeelle!

Kärkölässä, Myrskylässä ja Pukkilassa on omat vastaanottopisteet risu- ja haravointijätteille. Näihin pisteisiin ei saa viedä vieraslajeja, kuten kurtturuusuja ja lupiineja eikä puusta pudonneita hedelmiä, vaan nämä tulee toimittaa lajitteluasemille.

Lajittele risut ja haravointijätteet erikseen

Omenat lajitellaan omaan kasaansa Lahden Kujalan käsittelykeskuksella ja muilla lajitteluasemilla ne vastaanotetaan haravointijätekasaan. Risut ja haravointijätteet tulee lajitella erikseen, koska niiden jatkokäsittely käsittelykeskuksessa on erilainen. Muistathan, että risu- ja haravointijätteiden sekakuormat ovat maksullisia.

Risujätteeksi lajitellaan kaikki puiden ja pensaiden oksat sekä alasleikatut pensasaidat. Myös pensaiden juurakot, joista on ravisteltu mullat tarkkaan pois, lajitellaan risujätteisiin.

Haravointijätettä ovat puiden ja pensaiden lehtien tai neulasten sekä nurmikon haravoinnista kertyvä jäte. Ruohovartiset kasvit, rikkaruohot, kävyt sekä pensaiden ja pensasaitojen leikkuusilppu ovat myös haravointijätettä, samoin perennojen juuripaakut. Muovisäkkeihin pakatut haravointijätteet tulee tyhjentää säkeistä paikan päällä.

Polttaminen tai maahan hautaaminen eivät ole oikeita tapoja hävittää puutarhajätettä

Puutarhajätteiden hävittäminen polttamalla tai maahan hautaamalla on jätehuoltomääräysten mukaan kiellettyä kaikissa toimialueen kunnissa. Puutarhajätteitä eikä muitakaan jätteitä saa heittää myöskään luontoon.

Risut ja oksat kannattaa hakettaa ja käyttää katteena pensaiden ja istutusten juurilla. Hake toimii myös kompostorin seosaineena. Puutarhajätettä kannattaakin kompostoida kiinteistöllä ja näin saada niiden sisältämät arvokkaat ravinteet oman puutarhan hyödyksi.

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu