Rakennetun ympäristön siisteys on kaikkien yhteinen asia 

Jäteasema
Kuva: Salpakierto Oy

”Oma tupa, oma lupa” – vai onko? Usein ajatellaan, että omalla tontillaan saa elellä kuten huvittaa. Aivan kaikessa tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan kiinteistön turvallisuudesta ja siisteydestä vastaavan lainsäädännön lonkerot ulottuvat myös yksityisille piha-alueille. Epäsiisti piha saattaa aiheuttaa paitsi esteettistä haittaa naapurustolle, myös turvallisuusriskejä jätehuollon, ympäristönsuojelun, rakennusvalvonnan ja pelastustoimen näkökulmasta. Viranomaisen tehtävänä on valvoa lakien toteutumista. Tämän vuoksi ympäristönsuojelu ja rakennusvalvonta suorittavat tänäkin keväänä Heinolassa kevätkatselmuskierroksen, jonka tarkoituksena on valvoa kaupunkikuvan siisteyttä rakennetulla alueella ja tarvittaessa puuttua epäkohtiin.  

Vinkit pihan kevätsiivoukseen

Pihan ei tarvitse olla puutarhalehtikelpoinen ollakseen lain määrittämällä tavalla siisti. Normaaliin elämiseen, yrittämiseen ja harrastamiseen kuuluu tarpeistoa, jota ei ole tarkoituksenmukaista alkaa piilottaa tarkastajan pelossa. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että käyttötavaralla ja jätteillä on selkeä ero, ja minkäänlaisen jätteen varastointi kiinteistöllä ei ole sallittua. Näillä vinkeillä varmistat omalta osaltasi asuin- ja yritysympäristön yleisen siisteyden ja turvallisuuden. 

  • Älä varastoi kiinteistön pihapiirissä mitään vaarallisia jätteitä, kuten kemikaaleja, öljytynnyreitä tai muita ympäristölle haitallisia aineita. Toimita ne lähimpään vaarallisen jätteen vastaanottopaikkaan, kuten lajitteluasemalle. Tarkista vastaanotto-ohjeet ja rajoitukset lajitteluaseman internet-sivuilta.
  • Romuajoneuvoksi lasketaan ajoneuvo, joka on poistettu tai tullaan poistamaan käytöstä. Romuajoneuvojen varastointi kiinteistöllä ei ole sallittua, vaan ne tulee toimittaa asianmukaisesti romutettavaksi. Auton romuttaminen on Suomessa kuluttajalle maksutonta, ja jotkut palveluntarjoajat myös noutavat romuajoneuvot kotoa maksutta. 
  • Rakennus- ja remontointihommista syntyvät jätteet ja yli jääneet rakennustarvikkeet jäävät helposti pihaan pyörimään ja aiheuttavat usein epäsiisteyttä ympäristöön. Hävitä jätteet asianmukaisesti lajiteltuna lajitteluasemalle. Myös keskeneräisen remontin aikana rakennustarvikkeet tulee varastoida pihassa siististi.  
  • Sekalainen metalliromu on todennäköisesti paljon arvokkaampaa materiaalikierrätyksessä, kuin pihassa aiheuttamassa turvallisuus- ja siisteyshaittaa. Sama koskee käytöstä poistuneita tai rikkinäisiä kodinkoneita ja muuta sähkö- ja elektroniikkaromua. Toimita kierrätyskelpoisia materiaaleja sisältävät romut lajitteluasemalle tai keräyspisteelle, tai tilaa suuremmille määrille palveluntarjoajalta nouto. 
  • Huolehdi risu- ja haravointijätteen asianmukaisesta hävittämisestä joko kompostoimalla ne omassa puutarhakompostissa tai toimittamalla lajitteluasemalle. Muista, että risuja ja lehtiä, kuten ei mitään muutakaan jätettä, ei saa hävittää polttamalla. Puutarhajätteitä ei myöskään saa viedä oman tontin ulkopuoliseen luontoon. 
  • Pihaa ja puutarhaa valtaavien vieraslajien, kuten kurtturuusun, jättipalsamin ja lupiinin hävittäminen on helpointa alkukesästä, kun kasvit eivät vielä ole ehtineet kukkia ja muodostaa siemeniä. Vieraslajien kasvinosia ei voi kompostoida puutarhakompostissa, sillä sieltä kasvi pääsee herkästi leviämään ympäristöön. Vieraslajit voi laittaa biojäteastiaan tai toimittaa lajitteluasemalle.

Tapahtumia

Torstaina 12.5.2022 klo 11–19 Kuusakoski Oy:n Myllyojan tehtailla (Kuusakoskentie 1) järjestetään Hanskapäivä -romunkeräystempaus. Tuo romuja (metalli, sähkö- ja elektroniikkaromu, akut ja paristot, loisteputket, renkaat), saat vaihdossa työhanskat. Paikalla puuhaa koko perheelle sekä kahvia, pullaa, mehua ja makkaraa. 

Lauantaina 14.5.2022 Salpakierto Oy:n Heinolan lajitteluasemalla (Pikijärventie 167) järjestetään pihojen kevätsiivoustapahtuma. Lajitteluasema avoinna poikkeuksellisesti klo 9–16. Pihansiivousjätteiden tuojalle tarjolla partiolaisten toimesta mehua, kahvia ja pullaa klo 10–16 (tai niin kauan kuin tarjottavaa riittää). Paikalla myös Salpakierron ympäristökasvattaja sekä Heinolan kaupungin ympäristönsuojelun edustaja. 

18.–20.5.2022 pidetään Heinolan kaupungintalon kevätsiivous. Myös kaupunki laittaa omia nurkkiaan kevätkuntoon kaupungintalolla, valtuustotalolla sekä kaupungin varikolla.  

14.–15.6.2022 Salpakierto Oy:n Roinaralli-keräys kiertää Heinolassa. 14.6. Roinaralli-keräys taajaman asuinalueilla ja 15.6. pysäkit haja-asutusalueilla. Tarkempi aikataulu ja pysäkit.

Tärkeitä linkkejä

Salpakierto Oy, Heinolan lajitteluaseman aukioloajat ja lajitteluohjeet

Vieraslajien hävittäminen

Kuusakoski Oy, romuautojen kierrätyspalvelu ja noudon tilaus

Heinolan kaupungin palautekanava  

Lisätietoja

Keijo Houhala, ympäristöpäällikkö

+358500918597 | Keijo.Houhala@heinola.fi

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu