Puutarhajätteet hyödyksi kierrättämällä

Keväinen kukkapenkki ja harava

Keväisen pihan hoidosta kertyy monenlaista puutarhajätettä: oksia, risuja ja haravointijätettä. Ne voi toimittaa kaikille Salpakierto Oy:n lajitteluasemille maksutta, kunhan risut ovat erillään pehmeästä haravointijätteestä. Heinolan lajitteluasema toimii osoitteessa Pikijärventie 167. Tarkista aukioloajat lajitteluaseman sivuilta.

Puutarhajätteet voi myös kompostoida omalla kiinteistöllä hallitusti kompostikehikossa tai kompostorissa. Kompostoimalla puutarhajätteistä saa uutta multaa kotipihaan. Lajitteluasemalle toimitetusta haravointijätteestä tehdään biokaasua ja multaa, risut haketetaan polttoaineeksi voimalaitoksille.

Heinolan kaupungin ympäristönsuojelu muistuttaa, että puutarhajätettä ei saa kuljettaa oman kiinteistön ulkopuolelle puistoihin, puistometsiin eikä rakentamattomille tonteille, vaan kompostointi on tehtävä omalla kiinteistöllä. Puutarhajätteen hävittäminen polttamalla on kielletty sekä asemakaava-alueella että haja-asutusalueella. Risuja voi käyttää polttopuuna pihagrillissä tai nuotiossa, jos ne ovat kuivia. Risuilla grillaamisesta on hyvä sopia naapurin kanssa etukäteen, sillä niiden polttamisesta voi aiheutua savuhaittaa.

Puutarhajätteet ovat biojätettä, jota ei pidä laittaa sekajäteastiaan. Siellä niiden ravinteet menevät hukkaan. Nyt kannattaakin jo ruveta totuttelemaan biojätteen erilliskeräykseen, sillä jätelain uudistus on käynnissä ja biojätteen lajittelu erilleen on näillä näkymin tulossa pakolliseksi kaikissa taajamissa vuoteen 2024 mennessä.

Lisätietoja: ympäristöpäällikkö Helka Sillfors, p. 0500 918 597, etunimi.sukunimi@heinola.fi

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu