Päijät-Sote: Leikkausjonoja puretaan useilla toimenpiteillä, työ jo edennyt

Yleiskuva leikkaussalista

Päijät-Sotessa on käynnissä joukko toimenpiteitä, jotka tähtäävät etenkin leikkausten odotusaikojen lyhentämiseen. Tilanne on jo saatu paremmaksi kuin se oli vuoden vaihtuessa; hoitotakuun rajan ylittävien eli yli 180 vuorokautta kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottaneiden osuus on selvässä laskussa. 

Leikkausjonojen taustalla on yhtenä tekijänä koronaepidemia, joka kuormittaa pääkaupunkiseutua ja sen lähialueita muuta maata ankarammin. Koronan aiheuttamaa sairaalahoidon tarvetta on ollut Päijät-Hämeessä noin viidennes maan keskivertoa enemmän. Päijät-Soten terveys- ja sairaanhoitopalveluiden henkilöstöstä noin 4 prosenttia on jatkuvasti sidottuna koronapotilaiden hoitoon, ja toiset 4 prosenttia on vajausta koronaan liittyvien sairauspoissaolojen takia. Tämän vuoksi osa normaalista toiminnasta on edelleen tauotettuna. Ylimääräistä henkilöstöä ei ole, koska Päijät-Hämeessä erikoissairaanhoito on jo vuosia tuotettu erittäin kustannustehokkaasti. 

Jonoja lyhennetään oman henkilöstön lisätöillä sekä järjestelemällä uudelleen päiväaikaista työtä. Lisäksi leikkauksia on hankittu potilaille ostopalveluina etenkin niillä erikoisaloilla, joilla on pahin ruuhka. 

– Tilanne on vaihdellut koronaepidemian kuluessa hyvinkin paljon. Osassa erikoisaloja pitkiä jonoja ei ole lainkaan, mutta sitten taas on erikoisaloja, joilla jono on pahoiteltavan pitkä. Teemme kaikkemme hoitoon pääsyn nopeuttamiseksi ja toivomme potilailtamme kärsivällisyyttä, vaikka odottavan aika on tiedetysti pitkä, sanoo terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Tuomo Nieminen.  

Niemisen mukaan perustason palveluissa eli sote-keskuksissa hoitoonpääsyajat ovat säilyneet tavoitteen mukaisina koko koronaepidemian ajan. Lääkäriä tai hoitajaa tarvitsevalle potilaalle järjestyy aika viikon sisällä yhteydenotosta, ja hammaslääkäri- tai suuhygienistiajan saa 14 vuorokauden sisällä yhteydenotosta.  Päijät-Soten alueella tehdään noin 13 000 leikkausta vuosittain.

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu