Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Tietojenkalastelun jäljiltä kateissa olleista varoista suurin osa saatu palautettua

Päijä-Hämeen hyvinvointialueen logo

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen tileiltä luvattomasti siirrettyjen varojen määrä on tarkentunut. Sijoitettujen lasten itsenäistymisvaroihin liittyviltä tileiltä yritettiin tietojenkalastelun avulla viedä noin 30 000 euroa. Rahat on suurimmalta osin pystytty palauttamaan. Tietojenkalastelu on kohdistunut hyvin pieneen määrään sijoitettujen lasten tilejä.

Tämänhetkisten tietojen mukaan kateissa olevien varojen määrä on noin 5000 euroa. Alkujaan rikos on kohdistunut noin 30 000 euroon, josta suurimman osan pankki on saanut palautettua.

Onnistunut tietojenkalastelu ei ole kohdistunut hyvinvointialueen päätileille, eivätkä ne ole olleet vaarassa.

Asian selvittely jatkuu, ja rikosilmoitus on tehty.

Olemme pahoillamme huolesta, jota asiakkaille on tilanteesta aiheutunut. Tapahtumasta ei koidu asiakkaille taloudellista vahinkoa, ja mahdolliset menetykset tullaan korvamaan täysimääräisesti, Päijät-Hämeen hyvinvointialuejohtaja Petri Virolainen korostaa.

Tietoihin päästiin käsiksi yksittäiseen työntekijään kohdistuneen tietojenkalastelun seurauksena. Päijät-Hämeen hyvinvointialue tehostaa tietojenkalasteluun ja sen estämiseen liittyvää viestintää henkilöstölleen. Myös käyttöoikeuksiin liittyvä tarkastelu tehdään yhdessä pankin kanssa.

Tietoturva- ja tietosuojakoulutukset uudistettiin hyvinvointialueen aloittaessa, ja koulutukset ovat pakollisia kaikille työntekijöille. Työsopimuksen liitteenä on tietoturva- ja tietosuojasitoumus. Nämä ovat keinoja painottaa tietoturvauhkien merkitystä ja kouluttaa työntekijöitä, tietohallintojohtaja Teemu Mäkelä Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta sanoo.

Tietojenkalastelu on valitettavan yleistä. Se kohdistuu työntekijöihin sekä meihin kaikkiin päijäthämäläisiin yksityishenkilöinä. Siten on ilahduttavaa, että mediassa on säännöllisesti esillä kansalaisille opastusta kyberuhkiin varautumisessa. Myös työnantajana teemme kaikkemme, jotta vastaavaa ei tapahtuisi, Mäkelä jatkaa.

Lisätiedot

Eija Kallio
tulosaluejohtaja, lapsiperhepalvelut
Perhe- ja sosiaalipalvelut
+358 44 778 0310

Teemu Mäkelä
tietohallintojohtaja, ICT
+358 40 552 2988

Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestää päijäthämäläisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut alueen asukkaille.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue – Päijät-Hämeen hyvinvointialue (paijatha.fi)

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu