Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Tietojärjestelmäongelmat haittaavat edelleen toimintaa, sosiaali- ja terveyspalveluissa varauduttava tavallista pidempiin odotusaikoihin

Päijä-Hämeen hyvinvointialueen logo

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluissa on syytä varautua tavallista pidempiin odotus- ja asiointiaikoihin ainakin vielä maanantaina. Syynä on tietoliikennelaitteen vika, joka on haitannut asiakas- ja potilastietojärjestelmän sekä useiden muiden sovellusten käyttöä koko sunnuntaipäivän.

Terveydenhuollon potilastietojärjestelmä ja kymmenkunta muuta kriittistä sovellusta saatiin palautettua käyttöön alkuillasta, mutta järjestelmissä esiintyy yhä epävakautta ja hitautta. Sosiaalihuollon asiakasjärjestelmä oli tiedotteen julkaisuhetkellä edelleen poissa käytöstä.

Tietojärjestelmäongelmien vuoksi tarvittavat asiakas- ja potilastiedot eivät ole sunnuntaina olleet ammattilaisten käytössä, tietoja on jouduttu kirjaamaan käsin ja osa ohjelmista ei ole toiminut lainkaan. Sote-tietojärjestelmät muodostavat monimutkaisen kokonaisuuden, jossa sovellukset ovat riippuvaisia toisistaan. Sunnuntain vikatilanne kosketti kymmeniä eri järjestelmiä.

Vika havaittiin tietoliikennelaitteessa myöhään lauantai-iltana, ja korjaustoimet aloitettiin välittömästi. Korjauksia on jatkettu tiiviisti asiantuntijavoimin koko sunnuntaipäivä.

Tiedotamme uudelleen, kun korjaustoimet on saatu valmiiksi ja palvelut palautuneet normaaleiksi. Suosittelemme vielä maanantaina siirtämään kiireettömiä yhteydenottoja sosiaali- ja terveydenhuoltoon myöhemmäksi.

Lisätietoja:
tietohallintojohtaja Teemu Mäkelä, p. 040 552 2988

Tilannetiedote su 28.5.2023 klo 9.30

Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Tietoliikennelaitteen vika haittaa järjestelmien käyttöä ja aiheuttaa viivettä palveluihin

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen tietoliikennelaitteessa havaittiin sunnuntain vastaisena yönä vika, joka haittaa asiakas- ja potilastietojärjestelmän sekä useiden muiden sovellusten käyttöä. Häiriö hidastaa merkittävästi palveluita, koska tarvittavat asiakastiedot eivät ole ammattilaisten käytössä, tietoja joudutaan kirjaamaan käsin ja osa ohjelmista ei toimi lainkaan.

Vian juurisyytä on selvitetty tiiviisti koko yö. Tilanteen korjaantumiseen kuluvaa aikaa ei vielä pystytä arvioimaan. Tiedotamme uudelleen heti, kun vika on saatu korjattua. Vian heijastusvaikutukset saattavat korjaamisen jälkeenkin haitata toimintaa pitkin päivää.

Suosittelemme välttämään kiireettömiä yhteydenottoja sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Päivystyspalvelut ovat käytössä normaalisti, mutta paikan päällä on syytä varautua tavallista pidempään odotus- ja asiointiaikaan.

Lisätietoja:
tietohallintojohtaja Teemu Mäkelä, p. 040 552 2988

Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestää päijäthämäläisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut alueen asukkaille.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue – Päijät-Hämeen hyvinvointialue (paijatha.fi)

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu