Pääsinniemellä voidaan hyvin

Pääsinniemen kylätalolla järjestettiin 13.6.23 asukastapahtuma, jota edelsi kyläajelu. Kyläajelussa ajatus on sama kuin asukaskävelyssä, eli tutustutaan alueeseen yhdessä paikallisten kanssa. Kyläajelu oli ensimmäinen laatuaan. Kaupunkimuotoilijan kyytiin hyppäsi Vartiomäki Pääsinniemen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Maire Kalliokoski ja varapuheenjohtaja Pekka Kantanen.

Ensimmäisenä tutustuttiin yksityisalueella sijaitsevaan Martin myllyyn, jonka munkki Martinus perusti 1400-luvun puolivälissä Ylimmäisen ja Keskisen välillä sijaitsevalle Martinojalle. Tarinan mukaan Martinus karkotettiin sysmäläisestä luostarista ihastuttuaan piikaan, jonka jälkeen he muuttivat Martinojalle ja perustivat myllyn, kertoi alueen nykyinen omistaja Inna Niskanen. Mylly toimi aina vuoteen 1959 asti palvellen ja työllistäen alueen talonpoikia. Pikkuhiljaa alueen pellot muuttuivat metsiksi ja maisema muuttui.

Vuonna 1975 Pääsinniemen alue liitettiin Sysmän kunnasta Heinolan maalaiskuntaan. Raja kulkee Martinojaa pitkin. 1800-luvulla rakennettu mylly sijaitsee nipin napin Sysmän puolella. Ruotsalaiseen laskevan Lauhjoki-Martinojan virtavesi on kalatalousalueen merkittävin. Reitin ylin koski sijaitsee Martinojalla. Koskialueen pituus on 350 metriä ja pudotusta Keskiseen on 7,9 metriä. Vuonna 2015 Martinoja kunnostettiin takaisin lohijoeksi. Matka jatkui Martin myllyn jälkeen hiekkaharjun kautta Lauhjoen sahan myllylle ja takaisin Pääsinniemen perinnemaisemiin.

Niitty ja järvi

Sääriskeihin varautuminen

Asukastapahtuman teemana oli sääriskeihin varautuminen. Ensimmäinen teemaan liittyvä tapahtuma järjestettiin 23.3.2023 yhteistyössä Hämeen ilmastoturva -hankkeen kanssa. Hanke toteutti kevään aikana Lauhjoki-Pääsinniemen kyläalueella ilmastoriskitarkastelun, jonka tuloksia asukastapahtumassa tarkasteltiin. Ennen tuloksia Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kestävän kehityksen päällikkö Riitta-Maija Hämäläinen kertoi helteisiin varautumisesta.

Vuoteen 2050 mennessä ilmastonmuutoksen vaikutukset Päijät-Hämeen alueella tulevat ennusteiden mukaan näkymään lämpötilan nousuna ja sateiden lisääntymisenä, kertoi Hämeen ilmastoturva -hankkeen projektipäällikkö Kaisa Tuominen. Talvi tulee lyhenemään jopa 40–50 vuorokaudella, mikä loksautti monen asukkaan leuat auki. Kevään aikana tehdyssä tarkastelussa kiinnitettiin huomiota erityisesti tiestöön, kiinteistöihin ja energianjakeluun liittyviin haasteisiin.

Kyläilta Pääsinniemessä

Pääsinniemellä sähkökatkot ovat vähentyneet, mutta kelirikkoa esiintyy, varsinkin Pääsinniementiellä. Tie kuuluu Elylle ja pientä paikkausta on jo tehty. Nelostien risteyksessä tulvii keväisin ja liukkautta sekä jääpolanteita esiintyy enemmän. Vettä kevyempi hiekoitusmurske on kevyempää ja toimii hiekoitushiekkaa paremmin. Sitä kannattaa suosia pihoilla. Lumi on raskaampaa, eikä routa suojaa puiden juuria entiseen malliin. Lumet kannattaa tiputtaa katolta ja puista pakkaskelillä. Jäiden heikentyessä jäällä ei voi liikkua entiseen malliin.

Kesällä helleaallot, kuivuus ja pöly piinaavat, mutta samalla myrskyt ja rankkasateet aiheuttavat tuhoa. Kasvillisuus on hyvä suoja helteeltä, mutta puiden kaatuminen on riski. Huonokuntoisia puita kannattaa tarkkailla läpi vuoden ja on myös hyvä pitää mielessä, ettei linjalle kaatunutta puuta kannata kaataa itse. Siitä saattaa saada sähköiskun, kun linjaa koeponnistetaan. Kannattaa myös muistaa se, että puhelimella voi soittaa 112, eikä siihen tarvita edes sim-korttia.

Lopputuloksena todettiin, että Pääsinniemen ja Lauhjoen asukkaat ovat hyvin varautuneita. Kotivarana on vettä, käteistä ja taskulamppuja. Rengaskaivoja on päivitetty porakaivoiksi ja talousvettä saa kylätalolta. Moni on asentanut ilmalämpöpumpun ja moottorisahakin löytyy monesta taloudesta. Mutta tärkeintä on naapuriapu ja yhteisöllisyys, eikä tällä saralla voisi enää paremmin mennä. Pääsinniemellä voidaan hyvin.

Lisätietoja:

Noora Kumpulainen, kaupunkimuotoilija, Heinolan kaupunki p. 044 769 5187 noora.kumpulainen@heinola.fi

Kaisa Tuominen, Hämeen ilmastoturva -hanke projektipäällikkö, LAB-ammattikorkeakoulu p. 044 708 5113 kaisa.tuominen@lab.fi

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu