­­­­Osallistuva budjetointi sai mukavasti ehdotuksia toisenakin toteutusvuonna

Osbu pähkinänkuoressa

Osallistuva budjetointi (osbu) on toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Taustalla on ajatus suorasta ja osallistuvasta demokratiasta, jossa asukkaat ehdottavat ja päättävät, miten kunnan käytössä olevia julkisia varoja käytetään. Monet kunnat ovat osbua onnistuneesti toteuttaneet ja nyt toteutamme Heinolassa prosessia toista kertaa. Heinolan kaupungin osbu-budjetti vuodelle 2022 oli 50 000 € ja se säilyy samansuuruisena tänä vuonna ja vuonna 2024.

Saimme asukkailta yhteensä 64 ideaa

Osallistuvan budjetoinnin eli osbun toimintamallin ensimmäinen etappi oli ideavaihe. Ideointivaiheen aikana 1.12.2022–6.1.2023 kaikenikäiset heinolalaiset saivat esittää ideoita oman asuinalueensa tai koko kaupungin kehittämiseksi. Ohjenuorana oli, että ideoiden tulee sopia annettuun budjettiin ja että, ne ovat kaupungin toteutettavissa. Halutessaan idean saattoi kytkeä annettuihin teemoihin tai sitten ehdottaa jotain ns. laatikon ulkopuolelta. Ideoista 95,4 % tuli kaupunkilaisilta sekä 4,6 % yrityksiltä ja yhteisöiltä.

Asukkaiden lähettämät ideat jakautuivat teemoittain seuraavasti:

– vapaa-aika ja harrastaminen / 41,5 %

– Muu, mikä? / 23,1 %.

– ympäristö ja luonto / 21,5 %

– lapset ja nuoret / 13,9 %

Ensimmäisellä karsintakierroksella karsitaan pois sellaiset ideat, joiden toteuttaminen ei varsinaisesti kuulu kaupungille vaan esim. yksityiselle rakennuksen omistajalle tai yritykselle jne. Näitäkin ehdotuksia pyritään välittämään mahdollisille eri toteuttajatahoille. Seuraavassa vaiheessa ideoita käsitellään yhteiskehittämistyöpajassa.

Lämmin kiitos kaikille aktiivisesta osallistumisesta, on hienoa, että toisellakin kierroksella olemme saaneet hienoja ideoita kaupungin kehittämiseksi ja asukkaat haluavat osallistua. toteaa Hanna Hurmola-Remmi, kaupungin hallinto- ja kehitysjohtaja.

Arpaonni suosi seuraavia onnekkaita: Mirka Polojärvi ja Tarja Tolonen.

Olemme olleet voittajiin yhteydessä henkilökohtaisesti.

Seuraavaksi tapaamme osbu-pajassa ke 25.1. klo 17.00–19.30

Osbun toimintamallin seuraava vaihe on yhteiskehittäminen. Toivotamme kaikki asiasta kiinnostuneet tervetulleiksi kaupungintalon ala-aulassa järjestettävään osbu-pajaan muokkaamaan saaduista ideoista toteuttamiskelpoisia ehdotuksia osbun kolmatta vaihetta varten, eli äänestykseen.

Lisätietoja

Hanna Hurmola-Remmi
hallinto- ja kehitysjohtaja, Heinolan kaupunki
044 780 1420 | hanna.hurmola-remmi@heinola.fi

www.heinola.fi/osbu

Takaisin ajankohtaisiin
Etusivu